Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Inflamaţie a măduvei osoase, osteomielita este cel mai des întâlnită la copiii cu vârste între 5 şi 15 ani, dar poate apărea şi la adulţi şi bătrâni, sub forma unei recidive a unui proces inflamator osos mai vechi. Foarte utile în ameliorarea şi chiar vindecarea bolii, tratamentele naturiste trebuie începute încă de la primele simptome.

Se recomandă întărirea imunităţii cu echinacea şi cătină
Boala debutează la copii cu febră mare şi infecţie cutanată sau respiratorie. Ulterior apare durerea intensă în articulaţie, însoţită uneori de iritabilitate şi somnolenţă. La adulţi, boala se manifestă cu dureri acute de spate şi reducerea mişcărilor coloanei. În cazuri grave, maladia poate provoca artrită, fracturi şi deformarea oaselor din cauza opririi creşterii ţesutului osos.
Fiind vorba despre o boală care poate lăsa în urmă grave sechele, ca primă metodă de prevenţie se recomandă consumul, atât primăvara, cât şi toamna, de ceaiuri de cătină şi echinacea, pentru întărirea imunităţii. De asemenea, se recomandă ca peste orice rană, în prealabil bine curăţată, să se pună comprese cu cimbru, frasin, gălbenele, păducel, sunătoare, tătăneasă sau cimbru.

Tinctura de propolis coboară temperatura
Specialiştii spun că unul dintre cele mai bune remedii în tratarea osteomielitei este tinctura de propolis. Se vor consuma trei picături pe zi puse pe o bucată de pâine, cu 15 minute înainte de mese. Când febra dispare, se reduce cantitatea la două picături. Tratamentul durează 21 de zile.
Utilă în tratamentul bolii este şi argila. În fiecare seară se va pune într-un pahar cu apă o linguriţă cu argilă, care se va lăsa până a doua zi. Dimineaţa se va consuma lichidul. Tratamentul se administrează trei luni.
Pentru că reduce umflăturile oaselor, tratamentul cu coada-şoricelului este foarte util în tratarea bolii. Se recomandă băi cu plantă (se vor pune 200 g plantă în apa de baie caldă) sau consumul zilnic a două căni cu ceai de coada-şoricelului, consumate între mese. De asemenea, pacientul se va unge pe corp în fiecare zi cu tinctură de coada-şoricelului.

Se beau sucuri proaspete
Un rol foarte important în tratarea bolii o are şi alimentaţia bogată în sucuri de morcov, spanac, ţelină, castraveţi, păpădie şi gulie.
Datorită unei ciuperci-minune pe care o are în compoziţie, cura cu drojdie de bere este recomandată cu succes în tratamentul osteomielitei. Doza zilnică recomandată pentru un adult e de 25 g pe zi. Cura durează două săptămâni. Drojdia de bere proaspătă se poate consuma în combinaţie cu miere.

• Banalele tăieturi reprezintă risc de factor major pentru apariţia bolii
• Băieţii sunt mult mai frecvent afectaţi decât fetele, într-un procent de aproximativ 4:1