Main menu

header

de Diana Georgescu

Prin efectul său diuretic şi depurativ, care reglează activitatea glandelor ce secretă în mod natural cortizon, ceapa verde este considerată drept un important antialergic natural. Pentru a preveni erupţiile pe piele şi fenomenele respiratorii specifice alergiei, se recomandă consumarea zilnică a şase-zece fire de ceapă, mai ales în perioada polenizărilor, dar şi atunci când organismul este expus căldurii şi prafului.

Depozit de substanţe vitale
Pe lângă vitaminele B şi C, dar şi potasiu şi calciu, ceapa verde conţine şi alţi compuşi cu efecte terapeutice importante, cu efecte mai puternice decât ale cepei mature: alicina, cea care îi dă mirosul specific, are proprietăţi antibiotice şi antivirale, fiind un protector al căilor respiratorii şi al plămânilor; cvercitina, un antioxidant puternic, cu rol în combaterea tulburărilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare şi a cancerului; clorofila, elimină din organism metalele grele şi alte substanţe nocive aflate în alimente sau aer.
De altfel, mai multe studii au demonstrat că prin consumarea zilnică a 140 g de ceapă se va obţine o scădere a glicemiei. Se previn, de asemenea, complicaţiile datorate diabetului, precum arteriopatiile, hipertensiunea sau ischemia cardiacă.

Previne virozele respiratorii
Ceapa, ca şi usturoiul verde, stimulează sistemul imunitar şi distruge direct virusurile gripale.
Datorită alicinei, care este un antibiotic şi un expectorant puternic, şi al clorofilei, care are efecte antiinflamatoare, ceapa verde este eficientă ca adjuvant atât în bronşitele infecţioase, cât şi în bronşitele alergice, fiind şi un bun mijloc de prevenire a astmului bronşic.
Tot alicina din bulb, care are proprietăţi anticoagulante, împiedică formarea cheagurilor de sânge, fiind recomandată în cazul tromboflebitelor sau trombozelor.

Are efect purificator asupra tenului
Pentru curăţarea feţei se face o soluţie din şase linguri cu suc de ceapă şi o linguriţă cu suc de lămâie. În această soluţie se înmoaie un tampon de vată, cu care se şterge de mai multe ori, succesiv, pielea. Ceapa verde are darul de a inactiva unele substanţe chimice toxice din produsele cosmetice, dar şi de a reduce inflamaţia şi de a curăţa în profunzime pielea.
Pentru tenul acneic se prepară o mască din trei linguriţe cu suc de ceapă, una cu suc de lămâie, una cu miere lichidă şi un gălbenuş. Se amestecă bine, pentru omogenizare, apoi se aplică pe faţă, pentru minimum 15 minute. Aceasta va ajuta la purificarea tenului, la înlăturarea excesului de sebum, la distrugerea bacteriilor, implicit, la prevenirea acneei.

• Pentru a potenţa efectele ei, ceapa verde se consumă în fiecare zi alături de ţelină (rădăcini şi frunze), pătrunjel verde, usturoi verde şi frunze de morcov