Main menu

header

de Gabriela Bunea

Consumate în exces, unele grăsimi duc la apariţia bolilor cardiovasculare, a diabetului sau cancerului. Uleiurile vegetale însă, obţinute din seminţele şi sâmburii plantelor, au efecte uimitoare asupra organismului.

Izvor de energie
Anumite tipuri de grăsimi care se găsesc în uleiurile vegetale sunt inofensive, ba chiar benefice pentru sănătate. Acestea vă oferă energie şi reduc riscul apariţiei cancerului sau a bolilor cardiovasculare. Majoritatea uleiurilor vegetale sunt considerate grăsimi nesaturate, deoarece conţin acizi graşi mononesaturaţi, uleiul de măsline fiind unul dintre aceste sortimente. La fel de sănătoase sunt şi alte tipuri de ulei vegetal, precum uleiul din germeni de porumb, uleiul de palmier, uleiul de floarea-soarelui presat la rece, cel din nucă de cocos, de rapiţă, din soia, din susan sau cel din seminţe de dovleac.

De măsline: protecţie cardiovasculară
Este cel mai cunoscut sortiment de ulei vegetal care poate fi consumat ca atare, fiind şi un ingredient de bază al dietei mediteraneene. Consumul de ulei de măsline oferă protecţie împotriva bolilor cardiovasculare, dar are efecte benefice şi pentru bolnavii care suferă de gastrită sau ulcer. Includerea uleiului de măsline în dietă poate să prevină şi apariţia cancerului de colon. Studiile au demonstrat că femeile care consumă ulei de măsline prezintă un risc mai mic de a face cancer la sân. Totodată, uleiul de măsline are efecte benefice şi în tratamentul unor forme de diabet şi ajută la menţinerea densităţii osoase, reducând riscul apariţiei osteoporozei.

De palmier: preîntâmpină cancerul
Bogat în vitaminele A şi E, acest ulei este recomandat de nutriţionişti în diete pentru prevenirea cancerului sau a bolii Alzheimer. Pentru că nu conţine colesterol este indicat în regimul alimentar al diabeticilor şi al cardiacilor. Principalul atu al acestui ulei este rezistenţa lui la prăjit: nu se degradează în timpul prăjirii şi nu formează substanţe toxice, aşa cum se întâmplă în cazul altor sortimente.

De porumb: creşte imunitatea
Acest ulei este cel mai indicat pentru salate. Nu conţine colesterol şi sodiu, în schimb este foarte bogat în vitaminele B, C, D şi E, dar conţine şi caroten şi minerale, precum fier, mangan, aluminiu, cupru şi crom. Uleiul de porumb creşte imunitatea organismului la bolile infecţioase şi favorizează eliminarea din organism a excesului de colesterol.

De soia: scade colesterolul
Şi uleiul de soia este recomandat pentru prepararea marinatelor şi vinegretelor. Având un nivel scăzut de acizi graşi saturaţi, uleiul de soia este indicat pentru scăderea nivelului de colesterol din sânge.

De rapiţă: bogat în Omega 3
Foarte bogat în Omega 3, uleiul de rapiţă este un aliment de bază în prevenirea bolilor cardiovasculare. Specialiştii susţin că, dacă acest ulei este introdus în dieta zilnică, scade riscul de apariţie a cancerului de sân sau de prostată. Poate fi folosit cu succes la prepararea mâncărurilor sau a prăjiturilor. Astfel, după doar cinci luni de consum, uleiul de rapiţă poate reduce nivelul de colesterol şi trigliceride cu până la 29%.

Din seminţe de dovleac: susţine activitatea rinichilor
Foarte bogat în vitamina E, acest ulei este obţinut prin presarea la rece a seminţelor de dovleac descojite. Este de culoare verde - brun închis şi are un gust foarte aromat. Este indicat în diverse boli, precum litiaza renală sau infecţiile genitale. Ajută la o mai bună funcţionare a rinichilor, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Are efect benefic şi asupra vezicii urinare iritate şi ameliorează incontinenţa urinară. Poate fi folosit la prepararea salatelor, câte două linguriţe amestecate cu suc proaspăt de lămâie.

De susan: normalizează tensiunea arterială
Uleiul de susan este o sursă sigură de vitamine, nutrienţi şi minerale. Dă o savoare aparte preparatelor, se poate folosi pentru a prăji legumele sau carnea şi poate fi folosit şi la prepararea sosurilor sau a salatelor. Consumul acestui ulei reduce nivelul colesterolului „rău” din sânge şi creşte în acelaşi timp nivelul colesterolului „bun”. Dacă este folosit cu regularitate, uleiul de susan ajută şi la normalizarea tensiunii arteriale, dar şi la reducerea riscului de apariţie a cancerului.

De arahide: combate constipaţia
Uleiul de arahide poate fi folosit la prepararea mâncărurilor sau poate constitui baza dressing-urilor pentru salate. Consumat frecvent, dar cu măsură, uleiul de arahide poate îmbunătăţi starea de sănătate. Aşadar, acest ulei previne apariţia bolilor de inimă, reduce nivelul colesterolului rău, scade apetitul, previne cancerul şi combate constipaţia. Atenţie! Uleiul de arahide este contraindicat persoanelor care au alergie la arahide.

Atenţie la produsele cu grăsimi „mascate“!

Porţia noastră de substanţe grase variază între 20% şi 35% din totalul caloriilor zilnice, iar dintre acestea peste 50% ar trebui să fie grăsimi de origine vegetală. Atenţie la grăsimile mascate din alimentele preparate industrial, o pungă cu covrigei sau una cu chips-uri, un pumn de alune prăjite sau o tabletă de ciocolată pot însemna porţia pentru întreaga zi.

Ponturi!
- La prepararea sau asezonarea legumelor, în loc de unt folosiţi ulei de seminţe şi condimente;
- Înlocuiţi untul pentru pâinea prăjită cu uleiul de arahide. Puteţi face bruschete cu acesta, cu frunze proaspete de busuioc şi cu felii de roşii.