Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Rostopasca este o plantă erbacee perenă, care poate creşte atât pe marginea drumului, cât şi în curţi sau în grădiniţa din faţa blocului. Recoltată cu grijă, aceasta îşi poate dovedi utilitatea atât în îmbunătăţirea stării de sănătate, cât şi a aspectului fizic. Mai exact, poate îndepărta inesteticii negi, ciupercile fixate la nivelul unghiilor de la mâini şi de la picioare, dar poate veni de hac şi fibromului uterin şi cervicitei, precum şi unor tumori benigne şi maligne.

Seva luptă cu bătăturile
Pentru îndepărtarea negilor ori condiloamelor acuminate se pune pe zona afectată suc din planta proaspăt stoarsă. Procedeul se repetă de trei ori pe zi, timp de minimum două săptămâni, dar este necesar ca tratamentul să continue cel puţin cinci-şapte zile şi după căderea negilor. O variantă mai simplă ar fi să rupeţi frunzele în două sau în patru şi să ştergeţi repede cu ele zona cu negi. Se aplică pe zonă imediat după ce sunt rupte, cât sunt încă pline de sevă. În plus, în acest fel pot fi utilizate şi pentru tratarea bătăturilor.

Îndepărtează ciupercile de la nivelul unghiilor
Ciupercile fixate la nivelul unghiilor de la mâini şi de la picioare vor trece dacă puneţi pe ele cataplasme cu tinctură de rostopască, ce poate fi găsită la magazinele de remedii naturiste. Însă eficienţa remediului creşte dacă rostopasca e combinată în proporţii egale cu rădăcină de tătăneasă. Tamponul se ţine pe zona afectată vreme de o oră, iar remediul trebuie repetat zilnic, cel puţin o săptămână.

Vindecă fibroamele uterine şi Candida
În caz de fibrom uterin sau cervicită este recomandată infuzia din plante de rostopască, ce se prepară din o lingură-două cu plantă la o cană cu apă fiartă. Aceasta se poate bea, însă se spune că are o eficienţă mai bună dacă este folosită local, direct pe zona afectată. Acest lucru se poate efectua cu ajutorul unui irigator sau a unei seringi fără ac, stând întins la orizontală, însă este nevoie de una-două administrări pe zi, timp de două săptămâni pentru cervicită şi de până la şapte săptămâni pentru fibromul uterin.
Mai mult, tratamentul este valabil şi în infecţiile cu Candida, Chlamydia sau Trichomonas, precum şi în infecţiile bacteriene, însă e important să îl duceţi până la final, chiar dacă simptomele bolii dispar mai devreme de perioadele amintite. Ideal e să efectuaţi şi un examen clinic şi de laborator înainte de a vă hotărî să încheiaţi tratamentul.

Atenţie! În doze mari poate fi toxică

Pe cât de sănătoasă e rostopasca luată în doze terapeutice, pe atât de toxică este în doze mari, mai ales dacă e ingerată. Cea mai toxică este în stare proaspătă - 20-30 g ingerate duc la o intoxicaţie severă. De aceea, pentru tratamentele interne este bine să cereţi avizul şi supravegherea unui medic. În caz de intoxicaţie, e necesar să identificaţi rapid simptomele acesteia: apariţia unei stări de arsură şi băşicare a gurii, arsuri şi mâncărimi în gât, greţuri, vărsături, diaree şi urinare cu sânge ori tendinţa de a urina mereu, dureri de cap, ameţeli, delir, halucinaţii, congestie pulmonară... Odată identificate aceste semne, trebuie chemat medicul de urgenţă. Între timp se provoacă neapărat vărsături şi se fac fricţionări cu alcool. Preparatele pe bază de rostopască nu se lasă la îndemâna copiilor, nu se aplică pe rănile deschise, sângerânde, şi nici nu se administrează gravidelor după luna a patra de sarcină. Mai mult, persoanele alergice la praful de rostopască trebuie să evite locurile în care aceasta este depozitată, uscată sau râşnită.