Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Salcia cu scoarţă albă este benefică sănătăţii, ceaiul care se prepară din ea fiind util în cazul a nenumărate afecţiuni. Aşa se explică şi faptul că are o istorie veche în medicină, remediul datând încă din anul 500 î.Hr. Iniţial, acesta a fost folosit pentru tratarea durerilor de cap, de articulaţii, pentru a reduce febra, senzaţia de vomă şi a ameliora simptomele date de reumatism. Mai nou însă, studiile clinice arată că acest remediu-minune are şi alte întrebuinţări.

Îmblânzeşte manifestările artritei
Scoarţa de salcie are proprietăţi de calmant, întrucât ea conţine salicilat, un analgezic natural. Apoi, taninurile şi flavonoizii ajută în cazul afecţiunilor gastrointestinale, sunt bune în tratarea tumorilor de colon, a celor de esofag şi stomac.
Mai mult, cercetătorii de la Universitatea Maryland susţin că şi simptomele artritei, tendonitei sau bursitei pot fi ameliorate cu ajutorul scoarţei de salcie, plus că acest remediu, luat sub formă de ceai, are mai puţine efecte negative decât aspirina.
Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă cu scoarţă de salcie la un litru cu apă, care se lasă la fiert aproximativ cinci minute şi se bea când se răceşte. Pentru a avea efectul dorit e necesar să se consume patru căni cu ceai pe zi.

Atenţie! Salcia poate produce iritaţii ale stomacului sau greaţă la persoanele foarte sensibile. De asemenea, femeile însărcinate sau cele care alăptează ar trebui să o evite. Dacă sunteţi sub tratament ar fi bine să întrebaţi medicul înainte de a ţine o cură de câteva zile cu salcie sau măcar să nu faceţi excese, întrucât aceasta poate interacţiona cu alte medicamente, precum sedativele sau cele pentru subţierea sângelui.