Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Consumul de ceai verde, în cantităţi moderate, e benefic pentru organism, deoarece este eficient în prevenirea şi combaterea multor afecţiuni. Excesul însă poate provoca dezechilibre serioase în organism, motiv pentru care vă vom atrage atenţia asupra câtorva dintre efectele secundare nedorite.

Are urmări mai puţin cunoscute
Efectele secundare nedorite ale consumului de ceai verde sunt asociate cu cafeina pe care o conţine. Fiecare ceşcuţă cu ceai verde conţine 40 mg cafeină. Consumatorii care sunt sensibili la ea ar putea suferi de tulburări ale somnului, hipertensiune, anxietate, iritabilitate, palpitaţii ale inimii, urinare frecventă, greaţă, pierderea poftei de mâncare, stomac deranjat, tremur şi erupţii cutanate.

Produce sindromul malabsorbţiei de fier
Extractul de ceai verde reduce absorbţia anumitor nutrienţi cu 25% şi poate cauza o deficienţă de fier în organism.
De asemenea, ceaiul verde conţine catechină şi acizi tanici, care au fost relaţionaţi cu riscurile sarcinii. Un aport excesiv de ceai verde poate provoca defectul tubului neural la copii. Prin urmare, ar trebui să fie evitat în timpul perioadelor incipiente ale sarcinii.

Facilitează apariţia pietrelor la rinichi
Ceaiul verde reduce absorbţia de tiamină (vitamina B), ceea ce provoacă beriberi, o tulburare a sistemului nervos care duce la pierderea în greutate, tulburări senzoriale de percepţie, slăbiciune şi dureri la nivelul membrelor, edeme şi ritm cardiac neregulat.
De asemenea, se crede că, din cauza faptului că ceaiul verde este bogat în acid oxalic, acesta poate fi responsabil pentru pietrele la rinichi din organism.
În plus, prea mult aport de ceai verde poate provoca fluoroza scheletului (creşterea exagerată a oaselor), mai ales la persoanele de vârstă mijlocie.

Împiedică acţiunea anumitor medicamente
Ceaiul verde nu se înţelege prea bine cu medicamente ca adenozina, medicamente pentru subţierea sângelui, cu unele antibiotice, antipsihotice, sedative, beta-blocante, cu anumite produse pentru tuse, răceală sau pierdere în greutate.

Atenţie! Dacă suferiţi de boli de rinichi, afecţiuni ale inimii, tulburări psihologice sau ulcere gastrice, trebuie să fiţi atenţi la cantitatea de ceai verde consumată.