Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Pe vremea romanilor, lavanda se folosea pentru parfumarea apei de baie şi a lenjeriei proaspăt spălate, de aici şi numele lavare, care semnifică a spăla. În Evul Mediu, lavanda şi-a legat numele de vindecarea bolilor infecţioase, parfumul ei fiind asociat cu curăţenia. În acele timpuri se credea că mirosurile urâte favorizează transmiterea bolilor.

Alungă depresiile şi stările de insomnie
Ceaiul de lavandă este un calmant perfect, fiind recomandat şi pentru afecţiuni cardiace pe fond nervos, dar ajută şi în cazul durerilor musculare şi osoase. Dacă anxietatea, tensiunea psihică sau atacurile de panică vă sunt familiare, înseamnă că trei căni cu ceai de lavandă pe zi vă ajută să obţineţi o stare de calmitate. De asemenea, depresiile şi insomniile pot fi alungate cu această plantă. Atât ceaiul, cât şi florile proaspete puse în dormitor sunt utile în cazul acestor stări, deoarece lavanda oferă o delicată încântare pentru privire, movul ei fiind relaxant, dar şi pentru simţurile olfactive pe care le învăluie cu parfumul ei.
Şi dacă tot am amintit de parfum, trebuie să ştiţi că acesta are puterea de a induce somnolenţa. O picătură de ulei de lavandă pusă pe faţa de pernă sau într-o candelă de aromoterapie ori un săculeţ mic din pânză cu lavandă creează linişte psihică şi vă ajută să aveţi un somn liniştitor, odihnitor.

Reface echilibrul presiunii sangvine scăzute
Remediul ideal pentru insomnii, nevroze şi stări de stres este să ţineţi picioarele timp de 30 de minute în apă caldă cu 10 ml tinctură de lavandă. Cele mai bune rezultate se obţin dacă faceţi băi calde cu ulei de lavandă cu jumătate de oră înainte de culcare. Ce poate fi mai plăcut decât o baie în miresme minunate? Lavanda este un sedativ unanim recunoscut, care face minuni în cazurile de nervozitate excesivă, nevralgii sau durere de dinţi.
În ceea ce priveşte revitalizarea organismului uman, ceaiul de lavandă stimulează sistemul nervos, reface echilibrul presiunii sangvine scăzute şi readuce optimismul. Lavanda este încă un cadou al naturii ce merită fructificat.

Pont! Pentru a preveni stările de anxietate şi a diminua efectele stresului în organism puteţi bea o cană cu ceai de lavandă seara, înainte de culcare, de două ori pe săptămână.

• Ceaiul de lavandă vă poate salva şi de problema căderii părului. După fiecare spălare a părului, clătiţi-l cu infuzie concentrată obţinută din 50 g plantă la un litru de apă.