Main menu

header

de Mariana Borloveanu

În lumea modernă se revine din ce în ce mai frecvent la folosirea remediilor naturiste ca tratament. În această perioadă a anului, boli precum litiazele biliare şi renale, constipaţia cronică de origine nervoasă, dar şi formaţiunile tumorale de pe ficat pot fi tratate cu ajutorul infuziilor de fragi, soc şi isop. Maica Eufrasia de la Mănăstirea Surpatele recomandă tratarea acestor afecţiuni cu remedii naturiste vechi de sute de ani.

Frunzele şi florile de fragi vă scapă de pietre
Calculii renali şi cei biliari provoacă cele mai cumplite dureri atunci când se formează la nivelul rinichilor sau al colecistului. Împotriva acestor dureri, de multe ori insuportabile, se pot folosi ceaiuri sau sucuri de fragi. Fragii proaspeţi au o pronunţată acţiune astringentă şi diuretică, favorizând eliminarea uraţilor şi a acidului uric. Efectele benefice ale consumului de fragi se datorează mineralelor şi vitaminelor pe care aceştia le conţin, alături de un aport însemnat de tanin, flavone, ulei volatil şi fenolul specific acestor fructe, fragarina. Fructele de fragi sunt hipotensoare şi au un factor esenţial în drenajul hepatobiliar.
Ceaiul din frunze şi flori de fragi este un remediu excelent pentru scăderea indicelui glicemic, precum şi în tratarea problemelor renale. Acest ceai se prepară foarte uşor, important este ca plantele să fie culese şi uscate după o metodă care trebuie respectată întocmai. Se culeg fragii cu tot cu frunze şi se pun la uscat, foarte răsfiraţi, în locuri călduroase şi cu foarte multă lumină (dacă nu sunt bine răsfirate, fructele se strică). Se pot usca şi separat, fructele la soare şi frunzele la umbră, după care se combină în proporţii egale. Când sunt bine uscate, plantele se depozitează într-un săculeţ de pânză. Ceaiul din plante proaspete sau uscate se obţine prin infuzarea timp de 20 de minute a două linguriţe cu fructe şi două cu frunze în 600 ml apă clocotită, după care se strecoară şi se bea după mesele principale ale zilei. Tratamentul poate fi urmat cât este nevoie, fără restricţii şi fără pauze.

Socul duce la scăderea în greutate
În general, ceaiul de soc este cunoscut datorită principiilor sale active, dar şi proprietăţilor laxative şi diuretice, datorită cărora provoacă o transpiraţie intensă, ceea ce duce la scăderea în greutate şi la eliminarea toxinelor. De asemenea, acesta are proprietăţi antitusive şi expectorante, putând fi folosit şi ca adjuvant în tratarea gripei, a bronşitelor sau a virozelor. Socul stimulează cu succes lactaţia femeilor care alăptează. Pentru obţinerea ceaiului se pune la fiert o jumătate de litru de apă, iar după ce începe să clocotească se ia de pe foc şi se adaugă cinci linguriţe cu flori de soc, proaspete sau uscate, după care se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 10 minute. După aceea se strecoară şi se bea fierbinte, neîndulcit. Se recomandă consumul a trei căni pe zi, băute cu înghiţituri rare, după mese. O cură completă durează patru săptămâni şi poate fi reluată la fiecare 60 de zile. Ceaiul de soc nu creează dependenţă. În tratarea constipaţiei cronice nervoase, acesta poate fi folosit de două ori pe săptămână, pe o perioadă nedeterminată.

Fiertura de isop stopează evoluţia tumorilor
Fiind cunoscută ca plantă din Grădina Domnului, isopul are proprietăţi terapeutice foarte puternice, fiind un leac sigur împotriva hipertensiunii arteriale şi un bun adjuvant în tratarea neoplasmelor de orice natură, dar mai ales în cazul tumorilor hepatice. Pentru obţinerea acestui ceai se vor folosi numai frunze şi flori uscate. Într-o cană cu apă clocotită se va pune o linguriţă cu isop şi se va lăsa la infuzat timp de opt minute. În situaţia în care, din cauza anumitor disfuncţii, reţineţi apa în organism, tratamentul cu infuzie de isop va favoriza eliminarea acesteia, purificând ficatul. Tratamentul durează minimum 14 zile şi se poate repeta la intervale de o lună. Se recomandă consumarea a două căni cu ceai pe zi, ceea ce va ajuta la eliminarea apei şi a toxinelor din organism. Acest leac e eficient şi în tratarea afecţiunilor respiratorii, în bronşite şi faringite. De asemenea, compresele cu ceai de isop sunt cel mai eficient remediu în calmarea tusei convulsive.

• O cură de patru săptămâni cu infuzie de soc stimulează cu succes lactaţia femeilor.

Atenţie! Unele plante pot cauza alergii

Deşi au un efect foarte puternic în tratarea a numeroase afecţiuni la persoanele sensibile, cu afecţiuni dermatologice sau viscerale, fructele de fragi pot da reacţii alergice puternice. Acest lucru se întâmplă din cauza acelor mici punctişoare gălbui de pe fruct, care nu sunt altceva decât seminţele plantei şi care au un mare potenţial terapeutic. Pentru a fi siguri că nu aveţi alergie la aceste fructe, consumaţi mai întâi câteva linguriţe cu fragi în prima zi şi continuaţi doar dacă nu apar probleme digestive sau dermatologice.

• Toate ceaiurile de vară pot înlocui cu succes medicamentele şi băuturile răcoritoare din comerţ!