Main menu

header

de Diana Georgescu

Studii realizate pe zeci de mii de subiecţi au dovedit efectele terapeutice ale roşiilor. În urmă cu circa 3.000 de ani au fost cultivate de mayaşi, care le-au răspândit apoi în toată America de Sud. În Europa au fost aduse în secolul al XVII-lea de conchistadorii spanioli, dar au devenit un aliment uzual după 200 de ani.

Sucul de roşii reduce efectele fumatului
Consumul sucului proaspăt micşorează considerabil efectele tutunului asupra organismului. El diminuează acţiunea nefastă a gudroanelor asupra sângelui, care determină apariţia unor boli cum ar fi fragilitatea vasculară, impotenţa vasculară, cancerul etc.
O cură de 30 de zile, timp în care se bea câte un pahar (200 ml) cu suc proaspăt stors, de trei ori pe zi, ajută în cazurile de tromboflebită, prin diminuarea cheagurilor de sânge şi stoparea formării altora.
Pentru efectele antiinflamatoare articulare puternice se recomandă în cazul reumaticilor consumarea unui pahar cu suc dimineaţa, pe stomacul gol, şi înaintea meselor principale.
Cantitatea mare de apă din roşii le recomandă drept un diuretic şi un depurativ excelent. O cură de detoxificare, timp în care se mănâncă zilnic 1-2 kilograme de roşii, durează cel puţin două săptămâni.

Îmbunătăţeşte asimilarea calciului
Conform studiilor, în cazul bărbaţilor care consumă frecvent tomate, riscul apariţiei cancerului de prostată se reduce cu aproximativ 40%. În acelaşi timp sunt prevenite cancerele ovarian, gastric, de colon, osos sau de plămâni. Conţinutul lor bogat în vitaminele A şi complexul B, în potasiu şi licopină, precum şi efectele benefice ale enzimelor şi acizilor organici asupra metabolismului asigură o inimă mai sănătoasă. De asemenea, roşiile menţin elasticitatea şi rezistenţa vaselor de sânge, şi astfel previn afecţiunile degenerative ale vaselor de sânge sau accidentul vascular. Tomatele au şi efect antibacterian, şi de aceea au un rol major în prevenirea gripei sau a infecţiilor respiratorii. În cazul în care sunt consumate frecvent, cresc rezistenţa oaselor şi articulaţiilor, îmbunătăţesc asimilarea calciului şi inhibă procesele degenerative.
Pentru cei predispuşi la obezitate sau diabet, două maladii moderne care se însoţesc, o jumătate de kilogram de roşii pe zi accelerează metabolismul amidonului şi al grăsimilor, protejează organismul de creşterea colesterolului, de solicitarea excesivă a pancreasului şi de supragreutate.

Protejează organismul de diverse intoxicaţii
Roşiile conţin un pigment numit licopină, care are un efect antioxidant mai puternic decât vitamina C, ce contribuie la neutralizarea radicalilor liberi din tot organismul, inclusiv din creier, menţinându-l în stare bună de funcţionare timp îndelungat, chiar şi la bătrâneţe. Licopina protejează organismul de cancer, de bolile cardiovasculare, de tulburările de metabolism şi de diverse intoxicaţii (inclusiv cea cu tutun).

• Tenul gras, cu puncte negre, se îngrijeşte cu suc de roşii (mai puţin coapte) foarte proaspăt. În acest scop se spală pielea de cel puţin două ori pe zi.
• Un fruct de mărime medie are 11 calorii, peste 90% apă şi 4% carbohidraţi. În tomate mai găsim vitaminele A, complexul B (B1, B2, B5, B6), C, E şi K, cantităţi însemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu şi seleniu, precum şi acizi organici.