Main menu

header

de Daniela Anton

Cine nu s-a confruntat măcar o dată în viaţă cu o situaţie stânjenitoare, cauzată de transpiraţia abundentă şi de mirosul neplăcut lăsat în urma ei? Emotivitatea excesivă, transformările psihice şi cele hormonale sunt câteva dintre cauzele hiperhidrozei. Vă oferim câteva remedii naturiste ce vă vor scăpa de această problemă.

Menta, aliat de încredere
Des utilizată în diferite scopuri terapeutice, menta poate fi un aliat de încredere în lupta împotriva mirosului neplăcut de transpiraţie. Infuzia de mentă s-a dovedit eficientă şi în cele mai dificile cazuri. Iată cum se prepară: se pune o linguriţă cu plantă pulbere într-o cană cu apă clocotită. Se lasă la filtrat 15 minute, apoi se beau două căni cu amestec timp de cel puţin şapte zile.
Ceaiul verde este cel mai bun detoxificant, fiind indicat în tratarea multor afecţiuni. Nu numai că elimină toxinele din corp, dar are şi alte proprietăţi asupra organismului, conţinând extrem de mulţi antioxidanţi. De aceea este indicat să beţi două căni pe zi, pentru diminuarea transpiraţiei.
Un alt remediu eficient în cazul transpiraţiei este oţetul de mere. Prin tamponarea zonelor-problemă, axile, tălpi, sunteţi ferit de mirosul înţepător al transpiraţiei. Deoarece oţetul de mere protejează împotriva bacteriilor vinovate de mirosul urât.

Puneţi cataplasme cu fiertură din frunze de nuc
Sunt recunoscute pentru efectul lor antibacterian. Ca să preveniţi transpiraţia abundentă, preparaţi un decoct dintr-o linguriţă cu frunze uscate la o ceşcuţă cu apă. După ce lăsaţi să fiarbă timp de 15 minute, aplicaţi cataplasme acolo unde transpiraţi mai mult. De asemenea, puteţi efectua băi locale sau generale cu infuzie călduţă din frunze de nuc. Este indicat ca aceste băi să nu dureze mai mult de 20 de minute. În trei litri de apă adăugaţi 200 g de frunze uscate de nuc şi fierbeţi-le timp de un sfert de oră.
Tot extern, în cazul transpiraţiei excesive, rezultate bune se pot obţine şi prin intermediul băilor locale cu coajă de stejar. 50 g de pudră obţinută prin măcinarea coajei de stejar se fierb într-un litru jumătate de apă. Cu soluţia obţinută se fac băi şi aplicaţii locale. Având drept scop diminuarea transpiraţiei, băile cu lucernă au şi ele un efect pozitiv asupra transpiraţiei. Acestea se efectuează însă doar o dată pe săptămână. În apa fierbinte din cadă adăugaţi 200 g de lucernă şi lăsaţi să acţioneze timp de 20 de minute. Aşteptaţi ca apa să scadă la o temperatură rezonabilă, pentru a vă putea îmbăia.
Medicii fitoterapeuţi recomandă şi salvia pentru calităţile ei de reducere a activităţii glandelor sudoripare. Infuzia preparată din două linguriţe cu plantă la o cană cu apă are un grad mare de eficienţă. Din amestec se beau două-trei căni pe zi. Efectele nu vor întârzia să apară.

Nu consumaţi ceapă şi usturoi!
Dacă nu vreţi ca mirosul transpiraţiei dumneavoastră să fie insuportabil pentru cei din jur, atunci trebuie să aveţi o alimentaţie corespunzătoare. Eliminaţi, pe cât posibil, din dietă alimentele picante, cum ar fi ceapa, usturoiul, muştarul şi ardeiul iute. Ar fi bine să renunţaţi la consumul de alcool şi cafea în cantităţi mari sau la băuturile carbogazoase.

Bicarbonat de sodiu, după fiecare baie

Bicarbonatul de sodiu este eficient împotriva mirosurilor neplăcute. După fiecare baie daţi-vă la axile cu puţin praf de bicarbonat de sodiu. Veţi observa că este mai util decât clasicul deodorant. De asemenea, şi vitamina B reduce transpiraţia abundentă şi, în plus, mirosul va dispărea. Se recomandă în jur de 100 mg de vitamina B pe zi. Şi pătrunjelul ajută la eliminarea toxinelor din organism, fără a transpira însă abundent. Mestecaţi zilnic câteva frunze de pătrunjel şi veţi neutraliza şi mirosurile neplăcute ale organismului. De asemenea, şi soia este un aliment care poate diminua considerabil năduşeala. Adăugaţi-l în alimentaţia dumneavoastră cel puţin o dată pe săptămână.

Ştiaţi că...
... organismul uman conţine milioane de glande sudoripare? Corpul este acoperit de 2-4 milioane de glande sudoripare repartizate pe toată suprafaţa acestuia, fie în jur de 100-200 de glande/cm2, într-o proporţie mult mai mare în zona tălpii, a palmelor, a frunţii şi a axilelor.
... glandele sudoripare produc zilnic 1 litru de transpiraţie? În medie, o persoană adultă produce în jur de 0,5-1 litru de transpiraţie pe zi. Această cantitate poate fi depăşită în cazul persoanelor afectate de hiperhidroză (transpiraţie excesivă) sau în cazul celor care practică o activitate fizică intensă.
... deodorantul doar maschează mirosul urât al transpiraţiei? Deodorantul nu trebuie confundat cu antiperspirantul. Deodorantul acţionează asupra bacteriilor prezente la suprafaţa pielii, care provoacă mirosul urât. Anumite deodorante camuflează mirosul urât (datorită parfumului), altele absorb sudoarea (cele care conţin talc) şi mai sunt şi cele care distrug bacteriile (cele care conţin alcool). Antiperspirantul acţionează asupra procesului de transpiraţie, închizând porii (prin prezenţa sărurilor de aluminiu), limitând astfel cantitatea de sudoare emisă de corp.
... sudoarea este compusă în mare parte din apă? Sudoarea este compusă în cea mai mare parte din apă (99% apă şi 1% săruri) şi este inodoră (nu are niciun miros). Mirosul urât nu provine direct din transpiraţie, ci din contactul acesteia cu bacteriile situate pe suprafaţa pielii.
... epilarea axilelor scade din mirosul urât? Părul de pe suprafaţa corpului reţine umiditatea şi favorizează astfel macerarea bacteriilor. O epilare impecabilă nu reduce transpiraţia abundentă, însă permite limitarea apariţiei mirosului neplăcut.
... britanicii sunt pe locul 1 în topul folosirii deodorantului? Potrivit un sondaj european, 83% dintre britanici utilizează în fiecare zi un deodorant.