Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Fructul pasiunii sau maracuya este o sursă bogată în vitamina C, vitamina A şi fier. Seminţele au un conţinut mare de fibre, care îmbunătăţesc digestia. Vitamina A este importantă pentru sănătatea pielii, părului, pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, cât şi pentru vedere. Vitamina C ajută la repararea ţesuturilor, la prevenirea bolilor de inimă şi a cancerului.

Reduce tensiunea arterială
Sucul, şi mai ales frunzele, conţin alcaloizi, inclusiv harman, care ajută la reducerea tensiunii arteriale, acţionează ca sedativ şi antispastic. În multe ţări, frunzele sunt folosite drept medicament.
Floarea are un efect calmant şi poate ajuta în cazul insomniilor. De asemenea, este folosită în tratarea astmului, a tulburărilor gastrointestinale, cât şi a problemelor provocate de menopauză. Mai este utilizată şi pentru calmarea copiilor hiperactivi.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Florida au descoperit că extractul de fructul pasiunii poate distruge celulele canceroase. Acest efect este dat de carotenoide şi polifenoli.

Ameliorează astmul
Studiile efectuate au arătat că, datorită conţinutului de flavonoizi, fructul pasiunii poate ameliora simptomatologia suferinzilor de astm. Protejează stomacul şi ajută la prevenirea bolilor stomacale, precum gastrită sau ulcer. De asemenea, poate fi folosit drept laxativ, pentru că îmbunătăţeşte tranzitul intestinal. Datorită conţinutului mare de antioxidanţi şi vitamine, ajută la prevenirea ridurilor şi are efecte antiinflamatoare, fiind recomandat şi în tratarea afecţiunilor pielii.

Savuraţi fructul pasiunii în diverse feluri
Există mai multe modalităţi prin care vă puteţi bucura de savoarea acestui fruct. Cel mai simplu este să-l tăiaţi în jumătate şi să-i scoateţi seminţele şi interiorul cu o lingură. Seminţele sunt comestibile şi au o aromă deosebită. De asemenea, şi membrana care separă seminţele şi coaja sunt comestibile, însă gustul lor nu este la fel de plăcut. Pentru un suc delicios şi sănătos, folosiţi blenderul. Puteţi combina zeama cu suc de morcovi sau cu ceai. Folosiţi sucul în sosurile care necesită lămâie. Oferă un gust deosebit peştelui şi poate fi adăugat şi în salate.