Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Dincolo de frumuseţea lui, mărgăritarul este adevărat izvor de energie şi de sănătate, fiind considerat medicament natural autentic.

Armă contra ameţelilor
În vechime, tămăduitorii foloseau compresele cu lăcrămioare pentru a întări organismul copiilor, pentru a alina durerile de piept şi inima bolnavă. De asemenea, oţetul de lăcrămioare era folosit pentru vindecarea celor care sufereau de dureri acute de cap, ameţeli sau atacuri de panică.
Macerate în ulei, lăcrămioarele erau redutabile remedii pentru vindecarea arsurilor, în timp ce roua culeasă de pe flori era folosită drept picături pentru ochi, existând credinţa că păstrează tinereţea. Nu în ultimul rând, pentru a-şi păstra frumuseţea, fetele îşi spălau obrajii cu fiertură de lăcrămioare.

Tinctura combate insomniile
Îmbinând calităţile terapeutice a două plante, tinctura de lăcrămioare şi de tei este folosită ca adjuvant în stările de răceală şi gripă, având totodată rolul de a combate insomniile. Preparatul se obţine din 20 g lăcrămioare uscate foarte bine, 20 g flori de tei uscate şi 200 ml alcool alimentar de 70 de grade. Plantele se mărunţesc, se amestecă într-un borcan, iar deasupra lor se toarnă alcool. Se lasă la macerat zece zile, apoi se filtrează, se pune la frigider încă şase zile, apoi se filtrează din nou. Se recomandă 20-30 de picături, dizolvate în apă, de două-trei ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura durează cinci zile pe săptămână, urmată de două zile de pauză.

La nevoie se inspiră vaporii
Pentru stări de leşin sau migrene se foloseşte oţet de lăcrămioare. Se pun într-un borcan 30 de flori proaspete peste care se toarnă 100 ml oţet de vin de 9 grade. Recipientul se închide ermetic şi preparatul se lasă la macerat 14 zile, se filtrează şi se păstrează în sticluţe mici, de culoare închisă. Se foloseşte inspirând vaporii degajaţi de oţet.

Uleiul hrăneşte derma
Utilizat cu regularitate, uleiul de lăcrămioare previne apariţia petelor şi a altor imperfecţiuni ale tenului, catifelează şi dă strălucire pielii. Uleiul se prepară din 30 g lăcrămioare uscate şi mărunţite şi 100 ml ulei de măsline. Plantele se pun într-un vas, se adaugă uleiul, apoi se fierb pe baie de aburi trei ore. Se lasă la răcit şi se strecoară.

Pont! Substanţele conţinute de lăcrămioare stimulează dilatarea arterelor, funcţia rinichilor şi elimină toxinele.

Florile Fecioarei Maria

Potrivit legendei, aceste plante sunt lacrimile Sfintei Maria, ce au pornit a curge fără oprire privind răstignirea Fiului Sfânt. Se spune că atunci din fiecare lacrimă ce a curs a răsărit o floare micuţă, albă, un simbol al dragostei nepreţuite. O altă legendă povesteşte că, înainte de a ucide balaurul, stropii de sânge care curgeau din braţul Sfântului Gheorghe s-au transformat în flori mici şi albe, care răspândeau o mireasmă puternică, slăbind puterile fiarei. Florile apar în fiecare an în preajma sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

• Preparatele pe bază de lăcrămioare sunt contraindicate persoanelor cu infarct miocardic sau afecţiuni ale rinichilor.

Un ten minunat cu apă parfumată

Pentru curăţarea tenului şi stoparea petelor, apa de mărgăritar este excelentă. Preparatul se obţine din 10 g flori şi 250 ml apă distilată, care se lasă la infuzat 15 minute. Se vor spăla obrajii cu această apă în fiecare seară, fără a se mai folosi săpunul.