Main menu

header

de Daniela Anton

Ţelina este o legumă folosită în general la gătit, dar şi foarte apreciată datorită virtuţilor sale terapeutice. Este un medicament deosebit de preţios, bogat în vitamine şi în minerale, recomandat în hipertensiune arterială, diabet sau astenie sexuală.

Sursă importantă de vitamine
Frunzele de ţelină au un conţinut ridicat de vitamina A, în timp ce rădăcina este o sursă excelentă de vitamine B1, B2, B6 şi C, dar şi de potasiu, acid folic, magneziu, calciu, fier, fosfor, sodiu şi foarte mulţi aminoacizi. Ţelina poate fi consumată în stare crudă, ca atare sau în salate, însă poate fi utilizată şi în mâncăruri gătite. Un avantaj al acesteia este acela că, spre deosebire de alte legume, rezistă foarte bine în timpul preparării termice, fără să-şi piardă din vitamine. Iată câteva dintre beneficiile consumului de ţelină.

Dilată vasele de sânge
Persoanele care consumă zilnic, timp de cel puţin o săptămână, suc de ţelină (100 ml pe zi) se bucură de o scădere semnificativă a tensiunii arteriale. Un compus al ţelinei ajută la relaxarea musculaturii în jurul arterelor şi la dilatarea vaselor de sânge, permiţînd o circulaţie sangvină mai bună.

Sucul reduce colesterolul
Un studiu recent efectuat asupra unor animale timp de şapte săptămâni a demonstrat că la cele care au băut suc de ţelină colesterolul a scăzut rapid, iar secreţia bilei a fost mărită. Dacă vă luptaţi cu această problemă, iar medicul v-a recomandat să renunţaţi la alimente grase, puteţi grăbi îndepărtarea colesterolului cu ajutorul unei cure cu suc de ţelină. Timp de trei săptămâni beţi în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, un pahar cu suc de ţelină. Mai mult, specialiştii spun că o porţie de doar 100 de grame de salată de ţelină consumată zilnic ajută la scăderea valorilor colesterolului negativ (LDL) cu 10%-20%.

Combate constipaţia
Ţelina acţionează ca un laxativ foarte puternic, motiv pentru care este recomandat ca atunci când suferiţi de constipaţie să beţi sucul acestei legume sau să o consumaţi ca atare. Dacă problema este una frecventă, cel mai bine este să consumaţi cât mai des ţelină, pentru a preveni constipaţia.
Un alt beneficiu al ţelinei este că ajută la slăbit, deoarece e un aliment foarte săţios, care are rolul, printre altele, de a reduce pofta de mâncare, pofta de dulciuri şi de alimente grase. Curăţaţi o ţelină, tăiaţi-o în felii şi încercaţi să consumaţi întreaga legumă pe parcursul unei zile. Veţi vedea la finalul zilei cum cantitatea de mâncare pe care o consumaţi de obicei a fost redusă semnificativ. În plus, şi sucul de ţelină este un adevărat elixir în tratarea supragreutăţii. Se beau 50 ml înainte de fiecare masă.

Scade glicemia
Specialiştii spun că ţelina conţine o grupare de componente cu efect anticancerigen, iar o dietă din care nu lipseşte ţelina poate proteja stomacul de cancer. Se recomandă zilnic suc de ţelină în cantităţi cât mai ridicate (100 ml pe zi).
Cei care suferă de diabet trebuie să mănânce zilnic minimum 50 g rădăcină de ţelină, sub formă de salată, care poate fi amestecată cu morcovi, varză sau pătrunjel. Toate aceste legume sunt bogate în fibre alimentare şi în principii active cu efect hipoglicemiant. Consumată zilnic, salata de ţelină ajută, de asemenea, organismul să devină mai receptiv la acţiunea insulinei.

Îmbunătăţeşte funcţiile renale
Ţelina asigură buna funcţionare a rinichilor şi a funcţiei renale, în general, ajutând şi grăbind eliminarea toxinelor din organism. Mai mult decât atât, acest proces de eliminare a toxinelor previne formarea pietrelor la rinichi. Se recomandă curele de două săptămâni, timp în care se administrează în fiecare zi câte 100 ml de suc de rădăcină şi frunze de ţelină sau ţelină consumată ca atare.
Sucul de ţelină ajută la spargerea şi eliminarea pietrelor la rinichi. Beţi zilnic suc de ţelină pe o perioadă de aproximativ o lună. În acelaşi timp, sucul de ţelină previne formarea unor noi pietre la rinichi.

Afrodiziac recunoscut
Ţelina este un afrodiziac recunoscut din cele mai vechi timpuri. Românii preparau vin din frunze de ţelină, pentru sporirea potenţei. Pentru aceasta, sucul din frunze de ţelină se bea zilnic, câte un pahar, în cure de trei-patru săptămâni, ajutând la creşterea virilităţii, a potenţei sexuale, tratând impotenţele psihogene rezultate din surmenaj fizic sau intelectual, dar şi pe cele de origine vasculară sau endocrină.

Leac pentru vitiligo şi inflamaţii oculare
Ţelina este un leac recomandat şi pentru cei care suferă de vitiligo. Se pun pe locurile afectate cataplasme cu frunze de ţelină opărite cu apă clocotită şi apoi lăsate să se răcească puţin. Aplicaţia se ţine timp de două ore, frunzele (se pun cât de calde puteţi suporta) fiind acoperite cu celofan şi cu ţesături din lână. Intern se administrează sucul din rădăcină (cu tot cu coajă) şi din frunze (obţinut prin centrifugare), din care se iau câte şase linguri, pe stomacul gol, înaintea fiecărei mese. Se pare că efectul favorabil în această tulburare de pigmentare a pielii s-ar datora în principal conţinutului ridicat în bergapten (o substanţă conţinută în mari cantităţi de coaja rădăcinii) al acestei plante.
Pentru inflamaţii oculare se umezeşte o bucată de tifon curat cu sucul de rădăcini şi frunze de ţelină şi se pune pe pleoapele închise. Aplicaţia se lasă minimum 30 de minute şi are efecte antiinflamatoare oculare şi antiinfecţioase.

Pont! Mineralele conţinute de sucul de ţelină au efect calmant, fiind o soluţie excelentă pentru persoanele care se confruntă cu insomnie (beţi suc de ţelină, seară de seară, cu o oră înainte de culcare).

• Dacă aţi consumat în ultima vreme alimente „grele“ şi vă doriţi o detoxificare, beţi zilnic suc de ţelină sau mâncaţi ţelină rasă.
• După un antrenament vă rehidrataţi rapid cu suc de ţelină, iar organismul va recupera toate substanţele pierdute prin transpiraţie.
• Placa bacteriană, cariile, tartrul pot fi îndepărtate cu ajutorul salatei de ţelină crudă (rădăcina are efecte antibiotice la nivelul gurii).

Reţete

Vin tonic
Se taie mărunt două rădăcini de ţelină de mărime medie şi se pun într-un litru de vin alb. Apoi se adaugă 100 g miere de albine şi cinci linguriţe cu seminţe de ţelină pisate. Totul se macerează timp de cinci zile, apoi se filtrează, obţinându-se o băutură parfumată, cu un gust dulce-picant, din care se consumă câte două-trei păhărele pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale.
Suc cu mere
Ingrediente: 2-3 mere, 1 ţelină potrivită, pudră de scorţişoară.
Mod de preparare: se pun în storcător fructele şi legumele, iar la final se condimentează după gust cu pudră de scorţişoară. Sucul se serveşte imediat.