Main menu

header

de Cristina Cristache

Andivele sunt consumate îndeosebi iarna, însă, pentru o siluetă de invidiat în timpul verii, este bine să nu le evitaţi dacă le întâlniţi în supermarketuri. Sunt bogate în vitaminele A, B şi C, dar şi în minerale şi alte elemente vitale. Principala lor calitate este aceea de a detoxifica organismul. Pe lângă beneficiile aduse sănătăţii, o terapie cu andive vă scapă de kilogramele în plus în mod natural, fără stări de rău şi pierderi de energie.

Alegeţi-le pe cele cu forma lunguiaţă
Specialiştii în nutriţie spun că orice andivă este bună, însă soiul cu forma lunguiaţă este cel mai indicat în caz de supraponderabilitate, deoarece este mai bogat în substanţe active. De asemenea, este bine să le cumpăraţi pe cele tari, cu frunzele albe şi marginile gălbui. Andivele se ţin la rece, în frigider, şi se consumă în maximum trei zile. Pentru a scăpa de gustul amărui, trebuie doar să îndepărtaţi miezul. În stare crudă au efect diuretic, depurativ, uneori chiar laxativ, tonifiant şi purificator, de aici şi rezultatele bune în scăderea greutăţii.

Sucul îmbunătăţeşte capacitatea vizuală
Dintre toate legumele, andivele sunt printre cele mai bogate în vitamina A. Lichidul obţinut prin raderea şi stoarcerea lor, combinat cu suc de morcovi, ţelină şi pătrunjel, hrăneşte nervii şi muşchii oculari. Doar o jumătate de litru de suc astfel preparat, consumat zilnic, corectează defectele de vedere, făcând uneori inutilă purtarea ochelarilor. Simplul consum al unei salate de andive îmbunătăţeşte capacitatea vizuală, ameliorează durerile de ochi şi vederea înceţoşată.

Reglează tonusul musculaturii vezicii biliare
Sucul de andive, amestecat cu ţelină şi pătrunjel, este recomandat în special în anemie şi în tulburări cardiace. Este un bun adjuvant şi în ateroscleroză. Dacă îl beţi simplu, fără alte adaosuri, creşte secreţia biliară, iar prin efectul coleretic, reglează tonusul musculaturii vezicii biliare. Se poate consuma şi preventiv, pentru a stimula secreţia bilei şi eliminarea acesteia în duoden. Bolnavii de rinichi, mai ales cei care prezintă edeme, pot consuma cu încredere andive, mai ales că au un conţinut scăzut de sodiu, dar ridicat de potasiu şi peste 90% apă.

Ideale în convalescenţă
Andivele conţin calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, acid ascorbic, uleiuri volatile şi caroten. Compoziţia chimică le recomandă atât vârstnicilor care se recuperează după diverse afecţiuni, cât şi copiilor aflaţi în plină dezvoltare. Şi mămicilor în devenire le sunt recomandate. Un consum regulat asigură un aport mineral consistent organismului solicitat al gravidei şi contribuie la buna dezvoltare a fătului. Mai nou, cercetătorii francezi au descoperit că andivele au un puternic efect citostatic, fiind recomandate în cazul tuturor maladiilor oncologice. Alte studii au relevat că aceste legume au efecte remarcabile şi în caz de hepatită, diabet sau enterocolită.

• Andivele au efect revigorant, mai ales asupra sistemului nervos

Vă scapă de balonare

Pentru ca o terapie să dea rezultate, andivele trebuie consumate zece zile, în stare proaspătă şi cu cât mai puţine adaosuri. Regimul este unul de detoxificare şi constă în eliminarea dulciurilor, a pastelor făinoase, dar şi a alimentelor preparate termic. Pe parcursul dietei se consumă fructe, castraveţi şi, desigur, andive. Legumele pot fi combinate cu andive, în salate, cu condiţia ca pe parcursul unei zile să consumaţi doar un singur fel. Aşadar, dacă la prima masă din zi aţi mâncat andive cu castraveţi, pe parcursul zilei nu este bine să combinaţi andivele cu altă legumă, ci doar cu castraveţi. Pentru a nu priva organismul de proteine, în timpul celor zece zile de dietă puteţi consuma carne de peşte, de curcan sau de pui, gătită cât mai natural. Această terapie este benefică mai ales persoanelor care se balonează uşor, indiferent ce mănâncă, dar şi celor care doresc să scape rapid de câteva kilograme.

• 100 de grame conţin doar 15 calorii