Main menu

header

de Cristina Cristache

Ananasul este originar din America şi nu este nimic altceva decât un conglomerat de fructe produs din mai multe flori alăturate. Conţine bromelină, acid cinamic, pectine, polizaharide, vitamina C, triptofan, serotonină , minerale şi vitamine. Din punct de vedere medicinal, bromelina este cel mai preţios compus al acestui fruct delicios. Datorită acestei substanţe, fructul de ananas este foarte util în buna funcţionare a tractului gastrointestinal, putând chiar înlocui sucul gastric. Totuşi, în scop fitoterapeutic se utilizează atât frunzele tinere şi fructele, cât şi tulpina.

Stimulează pofta de mâncare
Sucul ananasului este bogat în vitamine, oligoelemente, săruri minerale şi conţine un ferment digestiv foarte puternic. Acesta revigorează activitatea digestivă şi stimulează pofta de mâncare. La nivelul tubului digestiv, sucul de ananas este un bun pansament gastric, însă, în caz de ulcer, este contraindicat, tocmai din cauza fermenţilor. Atât fructul, cât şi tulpina sunt remediile ideale în caz de tulburări digestive, afecţiuni inflamatorii cronice, constipaţie, obezitate, celulită, cancer, răceli, infecţii, febră, astm, dismenoree, hipertensiune, menopauză, artrită, reumatism, ateroscleroză, enterocolită, detoxificare sangvină. Contraindicaţiile apar în cazul copiilor sub 6 ani, căci bromelaina poate irita mucoasa tubului digestiv, dar şi în cazul gravidelor, căci în exces poate determina contracţii uterine spontane.

Combate efectul yo-yo
Nutriţioniştii includ frecvent ananasul în dietele pentru slăbit sau în combaterea celulitei, căci nu conţine grăsimi şi are foarte puţine calorii. O cană plină cu bucăţi din fructul crud conţine doar 76 de calorii şi ţine de foame mult timp. În plus, ananasul are enzime care dizolvă proteinele provenite din mâncare, şi, pentru că dimensiunea acestora din urmă se reduce semnificativ, sunt mai repede absorbite de sistemul digestiv, deci se depun mai greu sau chiar deloc. În timpul dietei, cel mai bun este fructul proaspăt. Dar şi extractul de ananas poate fi de ajutor, mai ales după cura de slăbire, deoarece combate efectul yo-yo, adică de reîngrăşare ulterioară. În doar câteva săptămâni nu vă veţi bucura doar de scăderea greutăţii, ci şi de o stare de spirit mai bună, căci serotonina şi triptofanul din ananas ajută în tratarea depresiilor, îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare.

Acţiune anticancerigenă dovedită
Ananasul este bogat în fibre, micronutrienţi şi antioxidanţi, motiv pentru care ajută la protecţia organismului de cancer, prin eradicarea efectelor produse de radicalii liberi. Cercetările ştiinţifice au dovedit că sucul de ananas, prin cantitatea mare de bromelaină, creşte imunitatea organismului. De asemenea, este util în bolile cardiace, prin dispersarea blocajelor sangvine cauzate subţierii sângelui şi diminuării riscului dezvoltării de trombuşi. O enzimă din componenţa lui blochează creşterea nivelului de insulină în sânge şi transformarea zaharidelor în glucide, motiv pentru care poate fi consumat şi de diabetici.
Fructul de ananas este bogat în vitamina C, necesară organismului atât în anotimpul rece, când virusurile gripale sunt mai agresive, cât şi pentru reducerea febrei vara, când insolaţiile ne dau bătăi de cap. Poate fi consumat chiar dacă nu suntem slăbiţi, căci acidul ascorbic este folosit şi în procesele de metabolizare a grăsimilor şi a colesterolului, în absorbţia fierului, dar şi pentru sintetizarea aminoacizilor şi a colagenului, necesari pentru refacerea pielii şi regenerarea celulară a cartilajelor şi a oaselor.

Măştile redau tinereţea pielii

Extractul din ananas se regăseşte în majoritatea cremelor, măştilor şi tratamentelor cosmetice profesionale, pentru proprietăţile lui uluitoare. Vă întrebaţi de ce? În primul rând, fructele, frunzele şi tulpina ananasului sunt bogate în vitamina C, care menţine nivelul optim de colagen din piele şi accelerează procesul de vindecare în urma arsurilor şi rănilor. Totodată, conţine betacaroten, care hidratează pielea şi o ajută să îşi menţină structura şi funcţiile. Nu în ultimul rând, este bogat în antioxidanţi, cel mai important fiind bromelaina. Acesta împiedică îmbătrânirea tenului, are proprietăţi antiinflamatorii, este exfoliant, catifelează şi hidratează. Pentru a beneficia de toate aceste efecte, nu e musai să daţi fuga la magazinul de cosmetice! O mască hrănitoare şi simplu de preparat se poate obţine şi în confortul căminului dumneavoastră. Aveţi nevoie de trei-patru bucăţi de ananas, o lingură cu miere naturală, una cu frişcă şi două cu făină de ovăz. Toate acestea se amestecă în blender, până se obţine o consistenţă cremoasă, iar apoi se aplică în strat generos pe faţă şi pe gât. După un sfert de oră se îndepărtează cu apă călduţă. Efectul revigorant este imediat, iar dacă se utilizează frecvent, închide porii dilataţi, predispuşi infecţiei, şi cicatrizează semnele lăsate de coşuri.

Ponturi!
- Ananasul nu trebuie consumat concomitent cu o medicaţie anticoagulantă!
- Excesul de ananas poate produce dureri de stomac, diaree şi reacţii alergice şi poate avea efecte purgative puternice.