Main menu

header

de Daniela Anton

Aveţi probleme cu inima, iar medicul v-a sfătuit să reduceţi consumul de sare, ca să ţineţi boala în frâu? Nu vă întristaţi, puteţi da gust mâncărurilor cu alte condimente. Vă spunem noi ce să folosiţi ca să aveţi mereu pe masă preparate gustoase.

Consumată în exces, provoacă disfuncţii renale
Sarea este o substanţă foarte importantă în alimentaţie, deoarece este principala sursă de sodiu, care garantează echilibrul dintre lichidele celulare şi cele extracelulare, bogate în potasiu. În acelaşi timp, consumul excesiv de sare poate cauza grave probleme de sănătate, cum ar fi retenţia apei, disfuncţii renale, tensiune arterială şi boli cardiovasculare. Mai mult, cercetătorii spun că un consum zilnic de 15-20 g de sare creşte riscul de cancer la stomac. Sfatul tuturor specialiştilor este să înlocuim sarea cu cât mai multe condimente, pentru că acestea ne ajută să fim mai sănătoşi.

Reducerea cantităţii se face treptat
Pentru a vă putea educa să consumaţi mai puţină sare sau să nu depăşiţi cantitatea zilnică recomandată este bine să reduceţi consumul de sare treptat, iar în 14 zile veţi aprecia mai mult mâncărurile mai puţin sărate. Persoanele care mănâncă foarte sărat elimină şi mai multă sare prin urină. Asta înseamnă însă că elimină şi apa din organism. Urmarea este senzaţia de sete. Un conţinut mic de sare au produsele lactate pe bază de zer, precum kefirul, iaurtul sau anumite sortimente de brânză, dar şi peştele şi carnea. În schimb, suplimentele semipreparate şi produsele marinate au un procent ridicat de sare. Iată condimentele cel mai des utilizate pentru a înlocui sarea:

Piperul
Este un înlocuitor perfect pentru sare. Aroma şi gustul iute intens, foarte plăcut, pot face ca absenţa sării să devină insesizabilă. Şi coaja rasă de portocală, de lămâie sau de lime este ideală, în loc de sare, în salate, sosuri şi mâncăruri cu sau fără carne. Dă o aromă plăcută şi intensă preparatelor.

Pătrunjelul
Pătrunjelul verde este folosit cu succes în bucătăria modernă, deoarece dă aromă fripturilor, borşurilor, salatelor şi sosurilor. Şi celelalte ierburi aromatice cum ar fi coriandru, busuioc, ienibahar, mentă, tarhon, leuştean dau un gust atât de bun mâncărurilor, încât nici nu vă veţi da seama că lipseşte sarea. Se folosesc atât proaspete (tocate mărunt şi adăugate când mâncarea e aproape gata), cât şi uscate, fiind surse de antioxidanţi, minerale şi vitamine. Şi chimenul pisat şi trecut prin sită are un efect gustativ plăcut când este adăugat în supe (supa de chimen cu crutoane), în salate de crudităţi sau în diferite sosuri. De asemenea, cimbrul este presărat peste friptura la grătar şi carnea fiartă înăbuşită sau este pus în tocătură, musaca, pateuri cu carne, precum şi în legume fierte sau în salate.

Pudra de ardei iute şi ceapa
Scorţişoara, pudra de ardei iute, cuişoarele, boabele de muştar şi nucşoara pot da şi ele un gust deosebit mâncărurilor. La fel şi ceapa, usturoiul (verde sau uscat) şi ghimbirul. O altă soluţie este să folosiţi oţet, pe care puteţi să-l adăugaţi în diferite salate (de ardei copţi, de castraveţi), în sosuri (marinate), în ciorbe (de fasole verde). Şi hreanul ras sau opărit, stropit cu oţet de fructe şi servit cu un rasol de vacă sau pasăre, îi conferă acestuia un gust agreabil, fără a mai fi nevoie să folosiţi sare. Foile de dafin adăugate în sosuri (de roşii, de bulion) dau gust şi aromă multor mâncăruri, cum ar fi tocăniţa de cartofi, mâncarea de varză, sărmăluţele, peştele la cuptor.

Pont! Toate condimentele se adaugă numai după ce mâncărurile au fost fierte, deoarece numai la o temperatură inferioară celei de fierbere se eliberează principiile active organoleptice (arome şi gusturi).

• Atenţie la condimentele speciale pentru cartofii prăjiţi! De obicei, aceste amestecuri conţin o cantitate mare de sare, şi de aceea trebuie folosite cu moderaţie

Cât trebuie să mănânce copiii?

Hrana sugarilor şi a copiilor mici ar trebui să conţină foarte puţină sare, pentru că rinichii lor nu pot prelucra o cantitate prea mare. Persoanele în vârstă trebuie să fie şi ele atente. Pentru că simţul gustului se alterează o dată cu trecerea timpului, acestea au tendinţa de a pune prea multă sare în mâncare.

• Specialiştii recomandă maximum 6 g de sare pe zi. Statisticile arată însă că, în general, consumăm între 10 şi 11 g zilnic. În rândul bărbaţilor, consumul e mai mare decât la femei, pentru că aceştia mănâncă mai multe produse de tip fast-food. Pentru a supravieţui, corpul are nevoie numai de 0,5-1,5 g de sare pe zi

Tipuri de sare

Grunjoasă iodată
Cea mai bună este sarea cu fluor şi iod, pentru că acoperă, în acelaşi timp, necesarul de iod şi fluor al organismului. Avem nevoie de fluor pentru oase şi dinţi, iar de iod, pentru buna funcţionare a tiroidei. Se ştie că deficitul de iod duce la insuficienta dezvoltare a organismului şi la apariţia unor boli grave, cei mai afectaţi fiind copiii şi femeile însărcinate.

Marină
Este obţinută din apa de mare şi are un gust foarte uşor de peşte. Este ideală pentru preparatele bucătăriei mediteraneene.

Cu un conţinut redus de sodiu
Trecerea la o dietă cu un conţinut redus de sodiu a fost asociată de specialişti cu o scădere a tensiunii arteriale. Avantajul principal al acestei reduceri de sodiu îl reprezintă scăderea riscului de afecţiuni cardiovasculare.