Main menu

header

de Mariana Borloveanu

- leacuri mănăstireşti

Cunoscut şi sub denumirea de cucuruz, păpuşoi sau grinişor, porumbul este un remediu naturist bogat în numeroase substanţe hrănitoare, săruri şi vitamine (A, B, C, E şi K). Consumat fiert sau copt, este un adevărat deliciu, iar mătasea şi pulberea obţinută din aceasta tratează şi vindecă numeroase afecţiuni cardiace, renale şi limfatice. Aceste remedii naturiste ni le-a dăruit monahul Cosma de la Mănăstirea Cozia.

Scade riscul aritmiilor şi al stopului cardiac
Porumbul fiert sau copt pe jar este o sursă sigură de betacriptoxantină, un carotenoid care are proprietatea de a preveni apariţia cancerului la plămâni. Pe lângă antioxidanţii care protejează inima şi plămânii, consumul de porumb scade considerabil riscul apariţiei celulelor canceroase la nivelul căilor respiratorii. Anumiţi compuşi din această cereală preparată încurajează celulele din ficat să producă mult mai rapid acele proteine de care au nevoie anumite organe (în special glandele). Prin urmare, un consum constant de porumb ajută organismul să beneficieze imediat de proteinele şi de hormonii necesari. Atunci când este fiert sau copt, porumbul pierde doar o parte infimă dintre substanţele importante pentru sănătate, după tratamentul termic, cercetări recente dovedind că prin fierbere apar izomeri ai acidului folic, care au efecte benefice asupra vaselor de sânge, putând acţiona ca factor de creştere a elasticităţii acestora. Astfel, se realizează o mai bună oxigenare şi hrănire a întregului organism şi scade riscul de apariţie a aritmiilor şi a stopului cardiac. După o cură de 14 zile cu porumb fiert sau copt se poate remarca atenuarea stărilor de greaţă, a durerilor de cap, a stărilor de oboseală sau chiar a insomniilor. S-a constatat că o asemenea cură poate avea ca efect şi o uşoară creştere la nivelul ramificaţiilor capilare din inimă şi creier, ceea ce conduce la creşterea rezistenţei la efort fizic şi psihic, scăzând în acelaşi timp riscul de infarct miocardic sau cerebral.

Pulberea ajută la îndepărtarea limfei din organism
Din mătasea uscată a porumbului se obţine o pulbere cu proprietăţi terapeutice deosebite, fiind diuretic, drenor limfatic, antineoplazic, antiinflamator şi antiseptic urinar, antispastic reno-urinar, hipoglicemiant. Această pulbere, care este un produs complet natural, nu mai conţine practic deloc apă sau alcool, nici celuloză şi este asimilată aproape instantaneu de organism, ducând la eliminarea rapidă a limfei şi acumularea unei cantităţi importante de magneziu, ceea ce duce la un echilibru perfect al organismului. Pulberea se obţine prin simpla măcinare a unei mâini cu mătase uscată de porumb cu ajutorul râşniţei de cafea. Se depozitează într-un recipient de culoare închisă şi se păstrează într-un loc răcoros şi bine aerisit. Tratamentul cu pulbere de porumb se face pe parcursul a zece zile, administrându-se trei linguriţe rase pe zi, înainte de masă, şi poate fi reluat de patru ori pe an.

Mătasea de porumb elimină calculii renali
Dacă boabele de porumb şi-au dovedit eficienţa în numeroase afecţiuni, mătasea acestuia este un remediu naturist, care ajută la soluţionarea afecţiunilor renale. Are acţiune diuretică şi totodată capacitatea de a reduce formarea pietrelor la rinichi sau de a le elimina pe cele existente. Ceaiul din mătase de porumb (trei-patru căni pe zi) tratează cistita (boală caracterizată prin inflamarea vezicii urinare în urma unei infecţii), fiind un remediu naturist antimicrobian, antibacterian, hipoglicemiant şi cu proprietăţi hipotensive. Se fierbe un litru de apă de izvor până când dă în clocot, după care se adaugă o mână cu mătase de porumb, proaspătă sau uscată. Infuzia se acoperă timp de cinci-zece minute, după care se bea ca atare sau îndulcită cu miere. Acest ceai nu are efecte secundare, motiv pentru care se poate bea chiar şi trei luni consecutiv, apoi se face o pauză de 30 de zile, şi tratamentul poate fi repetat. În cazul litiazei renale, această infuzie poate fi băută timp de şase luni, până la eliminarea completă a calculilor şi nisipului format la nivelul rinichilor.

• 150 g porumb acoperă aproximativ 25% din cantitatea necesară de vitamina B1 a organismului

Cel dulce împiedică apariţia cancerului pulmonar

Datorită conţinutului de betacriptoxantină (o substanţă benefică pentru organism, care se aseamănă cu betacarotenul), consumul de porumb dulce previne apariţia şi înmulţirea celulelor canceroase. Practic, atunci când mănânci un ştiulete de porumb fiert, corpul transformă betacriptoxantina în vitamina A. Cercetătorii chinezi au ajuns la concluzia că toate acele alimente care au un conţinut bogat de betacriptoxantină, cum este şi cazul porumbului dulce, împiedică apariţia cancerului pulmonar. Totodată, această substanţă ajută şi la creşterea rezistenţei organismului în faţa infecţiilor, precum şi la întărirea oaselor afectate de osteoporoză.