Main menu

header

de Dana Purgaru

- Sucurile proaspete sunt o binecuvântare pentru corp

Corpul nostru conţine 80% apă şi are nevoie să primească nu numai un aport ridicat de lichide, ci acestea trebuie să fie pline de nutrienţi. Cel mai bun exemplu în acest sens sunt sucurile obţinute din fructe şi legume.

Contribuie la detoxificare
Este nevoie de o perioadă de acomodare în cazul trecerii de la un mod de viaţă mai puţin sănătos la o dietă bine pusă la punct. De exemplu, dacă cineva îşi îmbunătăţeşte obiceiurile nutriţionale, trecând de la carne şi lactate la mai multe legume şi fructe, corpul nu va arde numai grăsimile, ci şi reziduurile toxice. Ca urmare, apar simptome trecătoare precum dureri de cap sau greaţă. În acest sens, anumite sucuri ajută în perioada de tranziţie mai mult decât altele. Cel mai puternic efect de detoxificare este obţinut cu ajutorul fructelor acide cum ar fi grepfrutul sau lămâia. Astfel, se poate încerca următoarea reţetă: stoarceţi trei portocale, două mandarine şi o jumătate de grepfrut. Acesta este un adevărat rezervor de energie, indicat în special dimineaţa.

Fiţi creativi şi folosiţi fructe şi legume variate
Puneţi-vă imaginaţia la încercare şi nu vă veţi sătura niciodată de plenitudinea de reţete de sucuri ce pot fi concepute cu uşurinţă. Iată câteva exemple.
- Luaţi cinci tije de ţelină, o bucăţică de ghimbir, una de sfeclă roşie şi câteva frunze de la aceasta din urmă şi două frunze de varză. Amestecaţi totul în blender şi ornaţi cu o felie de pară;
- Amestecaţi două portocale, două mandarine şi o lămâie verde şi ornaţi paharul cu câte o felie din fiecare fruct;
- O altă reţetă delicioasă este constituită dintr-o cană cu suc de ananas, un grepfrut şi câteva fire de pătrunjel. Serviţi sucul rezultat în pahare aspectuase şi ornaţi cu câteva frunze de pătrunjel. Opţional, puteţi folosi busuioc în loc de pătrunjel;
- Combinaţi zeama unei jumătăţi de lămâie cu puţină coajă rasă de la aceasta, o lingură cu zahăr sau miere, câteva vişine ori cireşe şi o linguriţă cu gheaţă pisată, apoi completaţi cu apă şi serviţi într-un pahar cu picior înalt şi cu un pai;
- Sucul de struguri este fortifiant şi are un gust excelent. Pentru aceasta folosiţi un pahar cu suc de struguri, un pahar cu apă plată, o lingură cu zahăr sau miere, zece boabe de struguri tămâioşi, 10-15 stafide şi o felie de lămâie pentru ornat;
- O altă reţetă de suc ce poate fi considerată o adevărată bombă de fier este obţinută dintr-o sfeclă, o mână cu frunze de spanac şi zeama de la o jumătate de lămâie.

Daţi jos surplusul de greutate
În special pentru cei care vor să dea jos surplusul de greutate, cura cu suc de fructe poate fi considerată o mană cerească. Atenţie! Cel mai bine este ca acestea să fie consumate cu o oră înainte de mesele principale, pe stomacul gol, nu după aceea. Sucul oferă organismului o pauză în procesul de digestie şi vă satură pe moment, ajutându-vă să pierdeţi din greutate şi să vă întăriţi în acelaşi timp sistemul imunitar. În doar câteva minute puteţi să preparaţi un suc, ce poate înlocui cu succes o gustare.

Tratează multe afecţiuni
- Împotriva acidităţii sunt recomandate sucurile din struguri, portocale, morcovi şi spanac.
- Acneea se tratează cu struguri, pere, piersici, roşii, castaveţi, morcovi, cartofi sau spanac.
- Alergiilor le vin de hac sucurile din caise, struguri, morcovi şi spanac.
- Pentru arteroscleroză sunt recomandate grepfrutul, ananasul, lămâia, ţelina, morcovul, salata, spanacul.
- Pentru anemie beţi zeamă de la caise, prune, căpşuni, struguri roşii, ţelină, morcovi şi spanac.
- Sucul din roşii cu morcovi şi mere îmbunătăţeşte tenul şi elimină respiraţia urât mirositoare.
- Pentru bronşită: caise, lămâie, ananas, roşii, morcovi, ceapă, spanac.
- Pentru răceală: lămâie, portocale, grepfrut, morcovi, ceapă, spanac, ţelină.
- Pentru diabet: citrice, morcovi, ţelină, spanac, salată.
- Pentru afecţiunile oculare: caise, roşii, morcov, ţelină, pătrunjel şi spanac.
- Durerea de cap se tratează cu suc de struguri, lămâie, morcovi, salată şi spanac.
- Mărul cu castravete şi ţelină previne cancerul, reduce colesterolul şi elimină deranjamentele la stomac şi durerile de cap.
- Contra insomniei stoarceţi un măr, struguri, lămâie, morcov şi ţelină.
- Ulcerul poate fi îmblânzit cu suc din caise, struguri, varză şi morcovi.
- Morcovul cu ghimbir şi măr stimulează şi curăţă organismul.
- Portocala cu ghimbir şi castraveţi contribuie la o mai bună textură a pielii şi reduce febra.
- Combinaţia de ananas cu măr şi pepene verde elimină sarea în exces şi hrăneşte în special vezica şi rinichii.
- Pentru un ten frumos beţi sucuri verzi din măr, castravete şi kiwi. Puteţi adăuga şi papaya.
- Sucul din banană, ananas şi curmale înmuiate în apă este bogat în vitamine şi previne constipaţia.
- Para cu banană reglează nivelul de zahăr din corp.
- Morcovul cu măr, pară şi mango scade febra, contracarează toxicitatea din corp, scade tensiunea arterială şi luptă cu oxidarea.
- Pepenele galben cu struguri şi pepene verde este bogat în vitaminele C şi B2 şi creşte activitatea celulară, întărind imunitatea.

Pont! Corpul se detoxifică cel mai mult în timpul somnului, de aceea este indicat ca în special seara să se bea sucuri din fructe şi legume, pentru că organismul are nevoie să scape de elementele toxice primite în timpul zilei (cafea, medicamente, poluare).

Combinaţii inteligente

Există mai multe tipuri de sucuri cum ar fi: cele din fructe dulci (prune, struguri), sucuri din fructe puţin acide (mere, piersici, caise, pere, cireşe), din fructe acide (portocală, lămâie, grepfrut, căpşuni, ananas, kiwi, mure, zmeură, afine), sucuri din legume (roşii, castraveţi, dovlecel), din verzituri (varză, ţelină, spanac, salată, pătrunjel) sau din rădăcinoase (morcov, ceapă, cartof, ridiche, sfeclă). Ca regulă, sucurile din fructe dulci se pot combina cu cele puţin acide, dar nu cu cele acide sau cu cele din legume, sucurile puţin acide se potrivesc cu cele dulci şi cu lichidele din fructe acide, sucurile din fructe acide cu cele puţin acide şi cu cele de legume, cele din legume merg cu cele din fructe acide şi verdeţuri, sucurile din verdeţuri pot fi combinate cu cele din legume şi rădăcinoase, dar nu cu celelalte, iar sucurile din rădăcinoase se potrivesc bine cu cele de verdeţuri.

• Este indicat să se consume cel puţin cinci fructe pe zi (întregi sau sub formă de suc), deoarece acestea conţin fibre şi multă apă de care organismul are mare nevoie, nu au colesterol, stimulează memoria, sunt hrănitoare şi au efecte vindecătoare şi regenerante