Main menu

header

de Dana Purgaru

Una dintre legumele cele mai valoroase din punct de vedere terapeutic, morcovul are un conţinut ridicat de glucide şi de vitamine (B1, B2, C, E, K). De asemenea, are în compoziţia sa dextroză, fier, bor, calciu, cupru, zinc, potasiu, fosfor, pectină, carotină, acid folic, magneziu, sodiu, mangan, seleniu, proteine, lipide, dar şi carbohidraţi, fibre, daucarină (element puternic dilatator, mai ales la nivelul vaselor coronare) şi betacaroten (un preţios compus anticancerigen).

Protejează tubul digestiv
Morcovul ajută la creşterea rezistenţei organismului la infecţii, la ameliorarea funcţiei vizuale, are proprietăţi antiinflamatorii în diferite tulburări digestive şi vasodilatatoare coronariene, precum şi în boli hepatice. Totodată previne cancerul şi îmbătrânirea precoce. Sucul de morcovi este un remediu eficient în afecţiunile tubului digestiv, în reglarea tranzitului intestinal, în dispepsii, gastrite şi ulcer. În cazul enterocolitelor este recomandat morcovul ras.

Nu îndepărtaţi pieliţa
Este indicat să nu se cureţe niciodată morcovii de coajă, ci să se spele de pământ şi să se dea printr-un jet de apă rece. Pieliţa este partea cea mai savuroasă, iar frunzele sunt tonifiante, remineralizante şi detoxifiante. Această legumă are calităţi diuretice şi ajută la digestie. În plus, acţionează benefic asupra plămânilor şi a splinei. Contra constipaţiei se poate face o supă din 1 kg de morcovi fierţi de două ori într-un litru de apă. Datorită pectinei, această legumă constituie un bun curăţător al mucoasei intestinale.
Se poate face şi un decoct din 30 g frunze de morcov şi un litru de apă care se lasă la fiert 30 de minute. Se foloseşte pentru gargară, fiind un bun cicatrizant în diferite afecţiuni ale cavităţii bucale.

Recomandat mămicilor, în alăptare
Datorită conţinutul său, morcovul este recomandat viitoarelor mămici, care, dacă mănâncă în fiecare zi această legumă, asigură hrănirea sănătoasă şi eficientă a fătului. De asemenea, cura cu morcovi este indicată în alăptare, pentru că măreşte atât secreţia laptelui, cât şi calitatea acestuia.
Gravidele şi proaspetele mămici sunt sfătuite să bea suc natural de morcovi, de la 50 g la 500 g, în fiecare dimineaţă, după ce se trezesc, precum şi seara, înainte de culcare.

Bun pentru tenul iritat
Betacarotenul are un rol deosebit în împiedicarea formării ridurilor, deoarece previne uscarea pielii, protejează de raze ultraviolete şi acţionează ca un puternic antioxidant ce neutralizează acţiunea radicalilor liberi, răspunzători de deteriorarea celulelor. În general, morcovul, sub formă de mască sau suc proaspăt, se foloseşte pentru întreţinerea tenului iritat, pătat sau congestionat. De asemenea, e bine de ştiut că dieta bogată în morcovi reglează activitatea glandelor sudoripare şi sebacee, precum şi ciclul creşterii părului.

Compresele tratează arsurile
Arsurile pielii pot fi tratate cu mare succes prin comprese cu suc de morcov proaspăt sau chiar cu morcov ras şi pus pe arsuri. În plus, pentru a scăpa de edeme (umflături nedureroase rezultate prin acumularea de lichid seros în spaţiile intercelulare ale organelor şi ţesuturilor) se fierb pe foc mic 5 g seminţe de morcov în 500 ml apă, până când apa se înjumătăţeşte. Consumând zeama rezultată, puteţi să îmbunătăţiţi semnificativ diureza.

Creşte hemoglobina
Această legumă este un bun tonic, remineralizant şi antianemic, fiind indicată pentru mărirea numărului de globule roşii şi a hemoglobinei. Pentru vârstnici, copii sau persoanele convalescente este recomandat consumul de suc de morcov, chiar şi o jumătate de kilogram pe zi.
În plus, pentru a scăpa de urinările prea dese din timpul nopţii, puteţi să coaceţi pe plită coji de morcovi până se închid la culoare şi să le mâncaţi fierbinţi.
Pont! Morcovul se poate folosi şi în combinaţie cu alte sucuri: de spanac (contra hipertensiunii, aterosclerozei, bronşitei şi diabetului), de ţelină (în combaterea nefritei, eliminarea toxinelor şi fortificarea organismului), de pătrunjel (în vindecarea litiazei urinare şi a afecţiunilor hepatice).

• Consumul regulat de morcovi este o soluţie de prevenire a pierderii vederii în întuneric - numită „orbul găinii”