Main menu

header

de Daniela Anton

Plină de vitamine şi de minerale, floarea-soarelui constituie o adevărată sursă de sănătate şi un excelent energizant, având şi multiple proprietăţi curative. Din toate părţile plantei (frunze, seminţe, rădăcină, pălăria florii, petale) se pot prepara leacuri cu efecte benefice în prevenirea şi în tratarea mai multor afecţiuni.

Are efect pozitiv asupra psihicului
Florile cu petale galben-portocalii înfloresc din iulie până în octombrie. Fructele sunt achene, iar seminţele sunt negre, albe sau pestriţe. În scop terapeutic, de la floarea-soarelui se recoltează rădăcina, tulpina, frunzele, petalele, seminţele şi pălăria florii, fără seminţe. Chiar şi o simplă plimbare într-un lan cu floarea-soarelui are un efect pozitiv asupra psihicului.

Rădăcina este calmant gastric
Rădăcina plantei se scoate din pământ toamna devreme, se taie fâşii şi se pune la uscat. Pulberea obţinută prin măcinare în râşniţa electrică de cafea are proprietăţi laxative şi este calmant gastric. Se râşneşte rădăcina bine uscată şi mărunţită atât cât să ajungă pentru 20 de zile. După această perioadă îşi pierde din calităţi şi trebuie preparată altă pulbere.

Seminţele combat bolile de rinichi
Neprăjite, dar foarte bine uscate şi râşnite, seminţele sunt recomandate pentru combaterea bolilor circulatorii, de rinichi şi de bilă. La cinci linguriţe cu pudră se adaugă cinci linguriţe cu apă şi se amestecă până se obţine o pastă. Această compoziţie se lasă un sfert de oră la temperatura camerei, apoi se ia într-o singură priză, pe nemâncate. De asemenea, seminţele măcinate se pot aplica pe zonele afectate de reumatism, pe cele iritate şi pe arsuri, deoarece au un efect calmant. Având cantităţi importante de fosfor, magneziu, zinc, potasiu, fier, vitamine (E, D, A, K), seminţele de floarea-soarelui sunt şi un remediu energizant, dar şi un leac anticolesterol. În plus, seminţele previn crizele cardiace, normalizează tensiunea arterială şi combat inflamaţiile. În plus, vă ajută să slăbiţi, deoarece conţin o cantitate importantă de proteine, care vă oferă rapid o senzaţie de saţietate. Se consumă în fiecare zi 100 g seminţe de floarea-soarelui, neprăjite şi nesărate.

Petalele, leac pentru tuse
Petalele de floarea-soarelui sunt folosite pentru prepararea tincturilor în cazul inflamaţiilor respiratorii (tuse, bronşită, faringo-amigdalită, laringită, viroză respiratorie), dureri de cap sau ameţeli. Se spală petalele cu apă rece, se toacă mărunt şi se pun într-un borcan. Se toarnă alcool alimentar, votcă sau ţuică de casă, cât să le acopere, şi se lasă la macerat timp de zece zile, după care se filtrează. Lichidul obţinut se păstrează la rece, în sticle bine închise. Se ia câte o linguriţă cu tinctură de trei ori pe zi, timp de patru săptămâni, chiar dacă între timp simptomele răcelii dau semne de vindecare, în felul acesta consolidându-se efectele curative. Persoanele care răcesc foarte des pot folosi această tinctură timp de doi ani de la preparare.

Tulpina şi frunzele scad febra
Frunzele proaspete sau uscate au efect expectorant şi sunt de ajutor în bronşită, tuse, astm bronşic şi în alte boli cauzate de inflamaţia căilor respiratorii. Se prepară o infuzie din două linguriţe cu frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se beau două căni zilnic. Mai mult, din tulpina şi din frunzele verzi şi proaspete se poate obţine un vin care scade febra, şi poate fi folosit ca adjuvant în formele uşoare de tuberculoză. Se spală, se toacă mărunt şi se pun într-un vas de sticlă, mai mare (un borcan). Deasupra se toarnă vin alb, natural, iar vasul închis se lasă la macerat timp de două săptămâni, după care se filtrează printr-un tifon curat. Se iau câte patru linguri pe zi, în cure de câte două săptămâni, de câteva ori pe an.
După ce seminţele au fost îndepărtate, pălăria rămasă se poate consuma sub formă de ceai, care este un remediu excelent contra durerilor de cap, a insolaţiei şi a bolilor de piele. Infuzia se prepară astfel: se taie pălăria în bucăţi mici, care se pun la fiert zece minute într-un litru de apă. Se ia ceaiul de pe foc şi se lasă 30 de minute la răcit, apoi se filtrează. Se beau două căni pe zi.

Uleiul, eficient în tratarea bolilor de piele
Uleiul extras din floarea-soarelui, care conţine vitaminele A şi D, calciu şi fier, are proprietăţi terapeutice eficiente în tratarea sinuzitelor, a hemoroizilor şi a bolilor de piele. Acesta poate fi combinat şi cu alte uleiuri terapeutice pentru un efect sporit, dar este utilizat şi ca ulei de bază în amestecurile folosite în aromoterapie.
Pont! Seminţele de floarea-soarelui sunt un remediu excelent pentru îngrijirea tenului. Se dau prin râşniţa de cafea până devin o pulbere fină, apoi se amestecă cu o linguriţă cu miere şi una cu ulei de floarea-soarelui. Masca obţinută se aplică pe faţă, se lasă o jumătate de oră să acţioneze, apoi se clăteşte cu apă călduţă.

Mierea, recomandată în stări de surmenaj

Mierea de floarea-soarelui este singura miere ce conţine lecitină în stare pură. Fiind puternic energizantă, este recomandată în combaterea anemiei, a stărilor de surmenaj, a efortului fizic şi intelectual. Se consumă zilnic două-trei linguriţe cu această miere.