Main menu

header

de Dana Purgaru

Fructele de pădure sunt o foarte bună sursă de vitamine şi fitochimicale, ce reduc probabilitatea apariţiei cancerului de piele, de colon şi a bolilor de inimă.

Murele şi afinele încetinesc îmbătrânirea
Afinele conţin o substanţă ce ajută la prevenirea sau la tratarea infecţiilor la vezica urinară. Extrase din aceste minunăţii ale naturii, din căpşuni sau fragi, s-au dovedit în laborator a fi de real folos în lupta cu necruţătoarea boală numită cancer. Şi zmeura s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor oamenilor de ştiinţă.
Murele, ca şi afinele, conţin antioxidanţi, ce ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire şi la creşterea imunităţii împotriva virusurilor.
S-a dovedit că fructele de pădure mai conţin luteină, ce are un rol foarte important în organism şi ajută la menţinerea unei vederi bune. Aceasta se găseşte, în cantităţi mari, în mure şi în afine.

Contribuie la formarea de anticorpi
O cană cu căpşuni sau cu fragi conţine peste 100 mg vitamina C, aproape la fel de mult ca un pahar cu suc de portocale. Vitamina C este necesară în formarea colagenului, o proteină ce dă tărie oaselor, cartilagiilor, muşchilor şi vaselor de sânge, şi contribuie la buna menţinere a capilarelor, oaselor şi dinţilor. Prin efectul său antioxidant încetineşte procesele de îmbătrânire, favorizează absorbţia fierului şi are importante acţiuni antiinflamatorii, prin formarea de anticorpi. Astfel, fereşte organismul de infecţii, având un rol important şi în cicatrizarea rănilor şi în neutralizarea toxinelor din sânge. Pentru copii, necesarul zilnic de vitamina C este de 60 mg, iar pentru adulţi, de 80 mg. Aportul zilnic de vitamina C este necesar, deoarece aceasta nu se acumulează în organism ca alte vitamine.

Consumaţi-le proaspete!
Pentru cele mai bune rezultate este indicat ca fructele de pădure să fie consumate proaspete, culese din locuri ferite de substanţe toxice sau de pesticide. Când le achiziţionaţi din magazine, trebuie să aveţi grijă să fie frumos colorate, să nu fie moi, veştede sau pătate. Ele pot fi găsite şi congelate, însă astfel nu îşi mai păstrează aceleaşi proprietăţi nutriţionale.

Ştiaţi că ... o cană cu mure are 83 de calorii, una cu afine - 44 de calorii, una cu zmeură - 64 de calorii, iar una cu căpşuni - 53 de calorii?