Main menu

header

de Diana Tudor

Amputarea unuia dintre membre este un eveniment tragic în viaţa oricărui pacient, de aceea, cei care suferă astfel de intervenţii chirurgicale trebuie să beneficieze de susţinerea familiei, a medicilor şi a unui psiholog. Nu de puţine ori s-au înregistrat cazuri în care pacienţii resimţeau dureri groaznice ale membrelor amputate. Explicaţia constă în faptul că aceştia cred în continuare în existenţa membrului.

Şocul pierderii unui membru e foarte mare
Ani de-a rândul, medicii şi biologii s-au preocupat de găsirea unei explicaţii pentru care pacienţii cu unul dintre membre amputat resimt durerea a ceva ce nu mai există. Ceea ce au descoperit a fost cu adevărat uimitor. Pacienţii nu pot face faţă unei schimbări majore de acest gen, motiv pentru care cred în continuare că piciorul este la locul lui. Cu cât cred mai mult în acest lucru, cu atât durerile sunt mai mari. Statisticile sunt îngrijorătoare: 80% dintre cei care au avut amputaţii suferă de sindromul piciorului-fantomă şi au dureri. Până în prezent, tratamentele care au fost găsite în cazul acestor probleme au fost analgezicele şi leacurile naturale.

Ceapa, bună pentru calmare
Unul dintre remediile naturiste pe care le puteţi aplica în cazul în care aveţi dureri din pricina unei amputări este să puneţi pe piciorul cu probleme comprese cu tătăneasă. Opăriţi frunzele plantei şi apoi aplicaţi-le, cât mai sunt fierbinţi, pe piciorul cu probleme. Aceasta este o metodă care s-a dovedit cu adevărat eficientă.
De asemenea, un efect foarte bun îl are şi ceapa. Tăiaţi rondele de ceapă şi umpleţi o sticlă, turnaţi rachiu de secară de 38%-40% şi lăsaţi lichidul să stea la soare sau într-un loc călduros zece zile. Apoi strecuraţi lichidul şi ungeţi piciorul amputat cu loţiunea rezultată.

Beţi ceai de stânjenel
Puteţi opta şi pentru ceaiul din rădăcini de stânjenel, însă acesta necesită o durată de preparare mai lungă. Stânjenelul se scoate din pământ în octombrie, se curăţă cu o perie şi se lasă la uscat. După uscare se macină rădăcinile cu ajutorul unei râşniţe, până când planta se transformă în pulbere. Se adaugă o linguriţă cu praful obţinut într-un sfert de litru de apă şi se lasă la macerat peste noapte. Se beau una-două ceşti pe zi, cu înghiţituri mici.

Pont! Faceţi băi de cimbru de trei ori pe săptămână, pentru a reduce durerile membrelor amputate. Un pumn cu plante la o baie este suficient.

• Majoritatea pacienţilor cu unul dintre membre amputat suferă de sindromul piciorului-fantomă