Main menu

header

de Daniela Anton

Cea mai cunoscută proprietate a sucului de cartofi este aceea de calmare digestivă. Aciditatea stomacală, gazele şi digestia îngreunată sunt doar câteva dintre problemele care îşi găsesc rezolvare printr-o cană cu suc de cartofi în fiecare zi. Efecte benefice sunt şi în cazul altor afecţiuni, cum ar fi hepatita, litiaza biliară şi osteoporoza.

Leac pentru bolile cardiovasculare
Sucul de cartofi are un conţinut important de vitamine, printre care B1, B2, B6, C şi pigmenţi cu efect antioxidant, fiind un leac eficient pentru bolile cardiovasculare. În acest scop se face o cură de două ori pe an, timp de 45 de zile. Astfel, se consumă câte un pahar de 200 ml cu suc de două-trei ori pe zi. Şi pentru cei care suferă de hipertensiune este indicat consumul sucului de cartofi. Se beau câte 200 ml dimineaţa şi seara, în cure de 60 de zile, urmate de 20 de zile de pauză. Acest tratament duce la scăderea presiunii arteriale şi previne puseurile de hipertensiune.

Opreşte creşterea calculilor urinari
Pentru stoparea creşterii calculilor biliari şi eliminarea nisipului de la rinichi, consumaţi în fiecare dimineaţă câte un litru de suc proaspăt de cartofi în două reprize. Cura durează două săptămâni, iar în ultimele trei zile de tratament se iau şi diuretice puternice cum ar fi: tinctură de ienupăr, infuzie combinată de soc, cozi de cireşe şi rădăcină de osul-iepurelui.
De asemenea, sucul de cartofi are efecte antitumorale în cazul cancerului de prostată sau de col uterin. În aceste situaţii se bea câte o jumătate de litru de suc de cartofi pe zi; în cure trebuie consumat cât mai proaspăt.
Şi pentru cei care suferă de reumatism şi osteoporoză este un excelent remediu. Ţineţi un tratament timp de două luni, în care beţi în fiecare dimineaţă câte o ceşcuţă cu decoct de coji de cartofi, iar cu o oră înainte de masa de prânz şi de cină consumaţi câte un pahar cu suc de cartofi.

Calmează mucoasele digestive iritate
Dacă suferiţi de gastrită sau aveţi ulcer gastric, este recomandat să consumaţi 200 ml suc de cartofi, deoarece calmează şi cicatrizează mucoasele digestive iritate. Se bea cu o oră înainte de fiecare masă, de minimum trei ori pe zi, în cure de patru-şase săptămâni. Ca adjuvant contra hepatitei, se ţin cure de câte patru săptămâni, urmate de alte patru săptămâni de pauză. Se consumă câte 500-750 ml zilnic, pe stomacul gol.

Asigură un somn liniştit
Sunteţi surmenat, stresat sau foarte emotiv, şi din pricina asta dormiţi prost sau aveţi adesea insomnii? Pentru astfel se situaţii puteţi recurge la un pahar cu suc de cartofi consumat seara, înainte de ora 20:00. Însă, atenţie, nu vă aşteptaţi ca acest efect să apară după primele zile de administrare, studiile arătând că aceste fine procese de reglaj sunt realizate gradat, în perioade de ordinul săptămânilor sau chiar al lunilor. De asemenea, şi îmbătrânirea prematură este prevenită prin consumul sucului de cartofi.

Luptă împotriva îmbătrânirii pielii
Tenul dumneavoastră şi-a pierdut strălucirea şi elasticitatea? Pielea pare îmbătrânită? Sucul de cartofi poate fi de ajutor, având efecte pozitive asupra pielii îmbătrânite, datorită conţinutului bogat de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Amestecaţi 100 ml suc de cartofi cu două linguri cu miere. Cu această compoziţie faceţi comprese, le aplicaţi pe locurile afectate şi le ţineţi 50 de minute; apoi folosiţi o cremă hidratantă. Mai mult, tot pentru întinerirea pielii, e indicat să beţi zilnic un pahar cu suc de cartofi, amestecat cu două linguriţe cu miere.

• Sucul de cartofi se alterează repede, şi de aceea trebuie consumat imediat

Reţete

Suc de cartofi
Ingrediente: 700 g cartofi.
Mod de preparare: se curăţă cartofii, se spală şi se taie. Se introduc în storcător. Din 700 g cartofi se obţin 400 g suc de cartofi.

Decoct de coji de cartofi
Înainte de a fi descojiţi, cartofii se spală foarte bine sub jet de apă caldă, îndepărtând toate impurităţile. Coaja obţinută prin desprindere cu cuţitul de la trei cartofi se pune să fiarbă 5-10 minute cu apă. Apoi se lasă să se răcească şi se filtrează. Decoctul obţinut se consumă pe stomacul gol, câte două-trei căni zilnic.

Pont! Dacă aveţi pete pe piele, aplicaţi pe locul afectat comprese cu suc proaspăt de cartofi, pe care le ţineţi cel puţin o oră pe zi.