Main menu

header

de Mariana Borloveanu

- leacuri mănăstireşti

Spre deosebire de alte afecţiuni, cele care sunt generate de contracţii sau alte dureri ale muşchilor nu au întotdeauna cauze bine determinate. Din acest motiv şi metodele de tratament sunt diferite. Argila alături de levănţică, mentă, frunze de varză, mesteacăn, salcie sau nuc sunt de mare folos în relaxarea muşchilor, calmarea durerilor şi chiar dispariţia definitivă a acestora. Aceste remedii naturiste au fost folosite pentru prima oară de călugării tibetani, iar părintele Ghenadie de la Mănăstirea Sihăstria le-a experimentat personal.

Levănţica şi menta relaxează muşchii
Pe lângă starea de linişte pe care o conferă levănţica, aceasta are şi proprietăţi tămăduitoare nebănuite. Maceratul din flori de levănţică este cel mai eficient remediu în situaţiile în care aveţi dureri puternice, generate de contracţii ale muşchilor. Preparatul se obţine din două linguri cu flori de levănţică (proaspătă sau uscată) şi 100 ml apă de izvor (este obligatoriu ca aceasta să nu conţină clor). Se lasă totul la macerat timp de şase ore, după care se strecoară printr-o sită rară, iar florile se aplică imediat pe zona dureroasă. Locul dureros trebuie neapărat să aibă o protecţie de căldură, ceea ce ajută la relaxarea imediată a muşchilor şi la îndepărtarea treptată a durerii. Aceeaşi reţetă poate fi la fel de eficientă chiar dacă florile de levănţică sunt înlocuite cu frunze şi flori de mentă. Diferenţa constă în faptul că maceratul de levănţică se ţine pe locul dureros timp de o oră, în timp ce acela de mentă trebuie ţinut doar 30 de minute.

Pudra de argilă vindecă în 10 zile
Indiferent de cauza durerilor apărute la nivelul muşchilor, un remediu care calmează, dar şi tratează în acelaşi timp este argila. Pudra de argilă are efect antiinflamator, reducând durerile pentru o perioadă îndelungată. Indiferent de cauzele care au generat durerile muşchilor, acestea dispar în maximum două ore. Aveţi nevoie de cinci linguri cu argilă pudră, în care veţi adăuga treptat apă călduţă şi veţi amesteca în acelaşi timp, până ce se obţine o pastă. Aceasta se poate aplica fie direct pe muşchiul afectat, în lungimea lui sau la capete (în apropierea articulaţiilor), fie pe o pânză de tifon, într-un strat de aproximativ o jumătate de centimetru grosime. Pe piele se aplică întotdeauna partea cu pânză, iar cea pe care a fost întinsă pasta de pudră rămâne în exterior. Acest plasture se lasă să acţioneze între 30 de minute şi două ore, în funcţie de intensitatea durerii muşchiului respectiv. Dacă durerea este localizată la nivelul muşchilor spatelui, se vor folosi 10 linguri cu pudră de argilă, iar pasta obţinută se va întinde între o pânză de tifon (în interior) şi un prosop de bumbac (în exterior). Folosit o singură dată, calmează durerea, iar utilizat timp de zece zile, acest remediu vă scapă de dureri pentru o perioadă considerabilă.

Frunzele de varză şi de stejar calmează imediat
De sute de ani, vracii tuturor timpurilor au folosit leacurile cu frunze proaspete, sub formă de simple comprese şi de cataplasme. Aceste remedii sunt eficiente în durerile musculare apărute spontan, de cele mai multe ori fără a se cunoaşte cauzele care au generat apariţia durerii. Frunzele de varză proaspătă, aplicate direct pe locul dureros, timp de 30 de minute, relaxează muşchiul şi fac să dispară durerea. Spre deosebire de durerile articulare, când varza trebuie zdrobită, de această dată se desprind frunzele, se spală şi se aplică, aşa cum sunt, pe muşchiul afectat. Peste comprese este bine să se pună întotdeauna un prosop mai gros, încălzit, ceea ce va duce la încetarea imediată a durerii. La fel de eficiente sunt şi compresele cu frunze de mesteacăn, stejar, salcie şi nuc. Metoda este aceeaşi, indiferent de frunzele pe care le folosiţi, şi poate fi aplicată pe toate categoriile de muşchi, cu condiţia ca întotdeauna compresele să fie completate şi cu o sursă de căldură, care duce la grăbirea dispariţiei durerii. Căldura dilată vasele sangvine şi stimulează circulaţia, ceea ce favorizează relaxarea musculaturii dureroase.

Pont! Pentru a scăpa imediat de contracţiile muşchilor se pune gheaţă pe zona afectată!

De mare ajutor este şi ghimbirul

Consumat zilnic, atât în stare proaspătă, cât şi sub formă de ceai sau folosit la prepararea diferitelor reţete culinare, ghimbirul este de mare ajutor în prevenirea şi tratarea afecţiunilor musculare. Dacă durerile sunt însoţite şi de febră musculară, pe lângă consumul frecvent de ghimbir, trebuie ca persoana suferindă să bea un litru cu suc de lămâie pe parcursul unei zile. Aceasta va ajuta foarte mult, având în vedere faptul că acidul citric duce la eliminarea acidului lactic în exces.