Main menu

header

de Dana Purgaru

Hipertensiunea este o condiţie, din păcate, foarte obişnuită în special la vârste mai înaintate. Natura are şi de această dată leacurile potrivite.

Tratamentul se face până la normalizarea tensiunii
Un căţel de usturoi în fiecare dimineaţă are ca rezultat scăderea presiunii sângelui. Usturoiul se înghite, nu se mestecă, după care se bea puţină apă. Pentru cei care nu suportă gustul şi mirosul usturoiului, se pot cumpăra capsule speciale de la farmacie. Acest tratament încetează când presiunea sângelui a ajuns la normal. Un nou tratament se începe la nevoie.

Beţi zeamă de coji de cartofi
Decoctul de coji de cartofi este un medicament bun în controlarea tensiunii arteriale. Cojile de la cinci cartofi, bine spălate, se fierb în o jumătate de litru de apă timp de 15 minute. Apoi se strecoară şi se răceşte. Se beau una-două căni pe zi, până se normalizează valorile tensiunii arteriale.

Tinctură din rozmarin, roiniţă şi vâsc
În cazul hipertensiunii se poate face o tinctură astfel: 20 g talpa-gâştei, 20 g rozmarin, 20 g roiniţă, 40 g vâsc şi 40 g păducel. Fiecare dintre aceste plante, mărunţite, se pune în sticluţe de 250 ml, se toarnă peste ele 200 ml alcool tare, apoi sticlele se închid ermetic şi se agită zilnic. După 14 zile se strecoară prin tifon şi se pune fiecare tinctură înapoi în sticlele cu dop. Se consumă câte cinci picături din fiecare, diluate într-un pahar cu apă, cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă (de trei ori pe zi). Tratamentul durează cel puţin trei luni.

Ţineţi cură cu hrean şi miere
De asemenea, se poate amesteca o lingură cu rădăcină rasă de hrean cu o lingură cu miere, până când se obţine o pastă omogenă. Acest amestec se înghite dimineaţa, înainte de micul dejun. Cura se ţine 30 de zile şi se repetă la fiecare două luni. Tratamentul se aplică de patru ori pe an, timp de trei ani. În paralel se bea o infuzie de leuştean, obţinută din două linguri cu frunze la o cană cu apă clocotită. Se infuzează timp de 15 minute, se strecoară şi se beau două căni pe zi.

Macerat din frunze şi rădăcini de leuştean
Un alt remediu eficace este tinctura din 20 g frunze şi 20 g rădăcini de leuştean macerate timp de zece zile în 100 ml alcool de 70 de grade. Se iau de trei ori pe zi câte 25 de picături diluate în jumătate de pahar cu apă. După fiecare cinci zile verificaţi de mai multe ori pe zi valorile tensiunii. Dacă aceasta se normalizează, încetaţi tratamentul, dar repetaţi la nevoie.

Pont! În lipsa tensiometrului, vă puteţi da seama dacă tensiunea este mare în cazul în care simţiţi ciocănituri înfundate în urechi, răsuflarea este scurtă şi aveţi impresia că inima bate în urechi

Înlocuiţi pâinea cu cereale integrale

Cel mai important lucru în prevenirea hipertensiunii este regimul alimentar. Carnea de porc şi alimentele care conţin amidon (fasolea, mazărea) trebuie evitate pe cât posibil. Pâinea albă, proaspătă, se înlocuieşte cu cea neagră sau cu cereale integrale înmuiate, iar dulciurile, alcoolul, condimentele picante şi greutatea peste cea normală trebuie evitate. Sarea se consumă în cantităţi mult mai mici.