Main menu

header

de Daniela Anton

Un bol cu terci de ovăz constituie opţiunea cea mai sănătoasă pentru a începe ziua. Datorită conţinutului ridicat în substanţe nutritive, ovăzul aduce multiple beneficii organismului, fiind introdus pe lista alimentelor recomandate pentru un mic dejun sănătos. Mai mult, potrivit Societăţii Americane de Cancer, ovăzul are proprietăţi anticancerigene.

Un adevărat depozit de acizi graşi esenţiali
Seleniu, zinc, fier, cupru, vitamina E, mangan şi magneziu, toate aceste elemente nutritive de care aveţi nevoie în fiecare zi se regăsesc în fulgii de ovăz. Studiile recente indică faptul că acei copii şi tineri care au vârste cuprinse între 2 şi 18 ani şi care servesc des porţii cu fulgi de ovăz (terci) prezintă un risc scăzut de a suferi la un moment dat în viaţă de obezitate. De asemenea, copiii care consumă zilnic fulgi de ovăz sunt de două ori mai puţin susceptibili de a dezvolta astm decât cei care nu mănâncă deloc cereale. Pentru a diminua riscul de dezvoltare a acestei bolii, precum şi a altor maladii respiratorii, e nevoie ca ovăzul să fie inclus în meniul unui copil încă de la vârsta de 5 luni. Mai mult, acizii graşi esenţiali din aceşti fulgi sunt adesea asociaţi cu longevitatea.

Micşorează colesterolul
Un consum ridicat de ovăz vă protejează inima de boli cardiovasculare. Consumaţi în mod frecvent între 10 g şi 20 g ovăz în fiecare zi. De asemenea, ovăzul conţine o anumită fibră, cunoscută sub denumirea de betaglucan, recunoscută pentru rolul pe care îl are în controlul colesterolului rău. Conform studiilor efectuate, persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului (peste 220 mg/dl) îl pot reduce cu până la 25% dacă vor consuma zilnic între 5g şi 10 g ovăz (echivalentul unui bol cu terci din fulgi de ovăz).

Este indicat la postmenopauză
Ovăzul este recomandat şi femeilor aflate în postmenopauză şi care întâmpină probleme cu colesterolul sau hipertensiunea arterială. Este recomandat să consumaţi cel puţin şase porţii de terci de ovăz pe săptămână.
Potrivit unui studiu realizat pe 35.972 de participante, fibrele consumate cu regularitate oferă o protecţie importantă împotriva cancerului la sân. Astfel, femeile aflate la premenopauză care au consumat zilnic mai mult de 30 g fibre şi-au înjumătăţit riscul de a dezvolta cancer de sân, comparativ cu cele care nu au inclus în regimul lor alimente bogate în fibre.

Conţine fibre care ţin glicemia sub control
Betaglucanul conţinut de ovăz are un rol important în stabilizarea glicemiei, de aceea este recomandat un mic dejun bogat în fibre, care vă ajută să vă menţineţi sub control zahărul din sânge. Studiile arată că un consum regulat de cereale integrale poate să prevină apariţia diabetului zaharat de tip II.

Pont! Sunteţi stresat? Puteţi scăpa rapid de această neplăcere tot cu ajutorul ovăzului. Pentru o baie relaxantă, fierbeţi jumătate de kilogram de fulgi de ovăz în doi litri de apă şi turnaţi lichidul în cadă.

Informaţii nutriţionale pentru un preparat de 250 g

- fosfor: 177,84 mg;
- magneziu: 56,16 mg;
- seleniu: 18,95 mg;
- proteine: 6,08 g;
- fibre dietetice: 3,98 g;
- mangan: 1,37 mg;
- vitamina B1: 0,26 mg;
- triptofan: 0,08 g.

O dietă pentru două zile

O dietă de două zile cu ovăz vă va curăţa organismul şi vă va ajuta să daţi jos imediat două kilograme. Dacă vă permite corpul, puteţi prelungi dieta cu încă două zile, dar menţinând aceleaşi alimente.
Pentru prepararea terciului de ovăz puteţi folosi atât lapte degresat, cât şi apă. După ce aţi pus apa sau laptele la fiert, se adaugă ovăzul şi se lasă la foc mic câteva minute. Următorul pas este să adăugaţi în terci toate ingredientele care vă plac cel mai mult, dar care să nu conţină grăsimi. Câteva idei care merg cu acest amestec sunt: merele, perele, bananele, scorţişoara, căpşunile, mierea de albine etc.

Ziua 1
Micul dejun: un bol cu terci de ovăz, un pahar cu suc din morcovi fără zahăr, un măr.
Prânz: un pahar cu suc din portocale fără zahăr, câteva linguri cu fulgi de ovăz instant.
Gustare: un măr.

Ziua 2
Micul dejun: un bol cu terci de ovăz cu câteva felii de portocale, nuci şi alune, un pahar cu suc din mere.
Prânz: musli dintr-un măr, o pară, o portocală, zeamă de lămâie şi câteva linguri cu ovăz.
Gustare: un bol cu fructe (mere, căpşuni, pere etc.).