Main menu

header

de Diana Georgescu

Consumul constant de citrice reprezintă o sursă inepuizabilă de vitamina C, care protejează organismul de răceală, ajutând în acelaşi timp la regenerarea ţesuturilor. Combinaţia de vitamine, minerale şi alte elemente pe care le conţin menţine sănătatea întregului organism, activează sistemul imunitar şi contribuie la îmbunătăţirea sângelui.

Zeama acră, indicată pentru răceală
Pentru nasul înfundat se storc câteva picături de suc de lămâie, care se pun în nări. După câteva minute, căile nazale se curăţă cu o soluţie slabă de sare de bucătărie. Se repetă de două-trei ori pe zi. În cazurile de laringită se amestecă o jumătate de pahar cu suc de lămâie cu unul cu miere şi se pun la fiert câteva minute la foc mic. Se ia câte o linguriţă la fiecare cinci minute. Sucul proaspăt de lămâie e, de asemenea, un leac sigur într-o varietate de boli: migrene, scorbut, afecţiuni respiratorii, digestive şi reumatice.

Pomelo creşte rezistenţa organismului
Pomelo, cel mai mare din familia citricelor, este bogat în vitamina C, care contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar, distruge radicalii liberi şi influenţează asimilarea calciului în organism. Pomelo mai conţine vitaminele B3, B5, PP, alături de minerale esenţiale cum ar fi: calciu, magneziu, potasiu şi alte minerale.
Sucul de pomelo are numeroase proprietăţi terapeutice: scade colesterolul rău, stimulează sistemul imunitar, este tonic, antiseptic, contribuie la absorbţia fierului în organism, combate infecţiile virale şi bacteriene, vindecă rănile şi escarele, participă la detoxificarea organismului, reduce riscul apariţiei cataractei şi încetineşte procesul de îmbătrânire. Pomelo este recomandat în curele de slăbire, pentru că 100 g de miez proaspăt are doar 42 de calorii.

Mandarinele susţin digestia
Mandarinele contribuie la întărirea sistemului imunitar. Ele combat insomniile, având proprietăţi sedative datorită procentului mare de brom ce se găseşte în ele. Culoarea lor se datorează cantităţii mari de betacaroten pe care o conţin. Totodată, în compoziţia lor se regăsesc şi multe alte vitamine, cum ar fi vitamina C, complexul B, vitaminele E şi K, dar şi minerale esenţiale pentru menţinerea stării de sănătate: calciu, fosfor, fier. Lista substanţelor active din compoziţia mandarinelor se poate completa cu fibre şi proteine, deosebit de utile în digestie. Mandarinele sunt de mare ajutor şi pentru digestie. Pentru aceasta se taie mărunt coaja proaspătă de la patru fructe. Se pune într-un pahar cu alcool şi se lasă la macerat timp de o săptămână într-un vas bine închis, agitând conţinutul din când în când. După această perioadă se strecoară şi se iau 20 de picături de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Dieta Hollywood cu grepfrut
Grepfrutul, rezultat din încrucişarea accidentală dintre pomelo şi portocală, ce se cultivă în SUA, Mexic, Argentina, Brazilia, Cipru, Maroc sau Israel, este campionul unei diete cunoscute încă din anii ’30. Ea are la bază ideea că acest fruct conţine enzime care produc arderea grăsimilor, ceea ce duce la o scădere în greutate fără efort din partea organismului. Consumat înainte de masă, reduce aportul caloric, iar printr-un regim adecvat se poate ajunge la pierderea kilogramelor în plus. Sucul de grepfrut este indicat în anorexie, insuficienţă hepatică, fragilitate vasculară, oboseală. Două-trei pahare cu suc băute zilnic, înainte de mesele principale, au efect depurativ şi antihemoragic. Consumul seminţelor acestui fruct distruge anumiţi paraziţi intestinali, determinând organismul să producă bacterii benefice.

Portocalele, eficace în migrene
Împotriva migrenelor se taie mărunt 500 g de portocale, împreună cu coaja, se adaugă 100 g hrean dat pe răzătoare şi 300 g zahăr. Amestecul se pune într-un litru de vin alb şi se ţine la baie de aburi timp de o oră. Se iau zilnic, de maximum şase ori, câte 50 g.
În cazul eczemelor uscate, seara se pune pe partea de piele bolnavă coajă de portocală, cu partea interioară pe rană, şi se bandajează bine.
Pentru pielea aspră de pe coate şi genunchi se amestecă o lingură cu suc de portocală proaspăt stors cu 10 linguri cu ulei de floarea-soarelui. Seara se întinde acest amestec pe pielea suferindă, iar după o oră se spală cu apă călduţă. După aceasta pielea se unge cu cremă hidratantă.
Pentru întreţinerea zilnică a pielii, decoctul din coajă uscată de mandarină se amestecă împreună cu suc de aloe şi se adaugă în baie.
Pentru gastrita însoţită de o secreţie scăzută a sucului gastric se recomandă consumul a 100 ml suc de portocale proaspăt stors, de trei-patru ori pe zi.
Pentru înlăturarea sindromului de mahmureală se bea un pahar cu suc de portocale, în care se amestecă bine un ou proaspăt. Dacă sindromul persistă, se repetă procedura după trei ore.

• Elementele nutriţionale, prezente în compoziţia citricelor - vitamine (C, B, A, PP), săruri minerale (fosfor, calciu, potasiu, sulf) şi oligoelemente, precum siliciu, mangan, cupru - protejează şi previn efectele multor boli severe sau chiar le vindecă. Tot ele conţin şi alte substanţe active, precum fibre, minerale şi substanţe anticancerigene

Cură cu lămâi pentru probleme pulmonare

Cercetătorii au demonstrat că, în cazul persoanelor care se confruntau des cu infecţii pulmonare, consumul de lămâi a îmbunătăţit considerabil starea de sănătate a acestora. Pentru asta se recomandă aşa-numita „cură cu lămâi”. Iată în ce constă: în prima zi se consumă o jumătate de lămâie cu coajă cu tot, dimineaţa, pe stomacul gol; a doua zi, doza creşte şi se consumă o lămâie, în aceleaşi condiţii ca în prima zi; în ziua a treia se consumă o lămâie şi jumătate, iar în a patra zi, doza este de două lămâi; din a cincea zi, doza descreşte zilnic cu câte o jumătate de lămâie, până în ziua a şaptea, când se consumă doar o jumătate de lămâie, la fel ca în prima zi. Concomitent cu această terapie se poate administra şi câte o ceşcuţă cu infuzie de ceapă roşie, îndulcită cu o linguriţă cu miere. Tratamentul se poate repeta după trei luni.

Ponturi!
- Pentru îndepărtarea bătăturilor, timp de patru-cinci zile se ţin picioarele în apă fierbinte, iar pe bătătură se pune o coajă de lămâie cu puţin miez
- O mască făcută din pulpă de grepfrut curăţă faţa de acnee şi imprimă tenului strălucire
- Două portocale mâncate seara, înainte de culcare, vor ajuta în cazul constipaţiei permanente