Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Istoria fumatului datează din anii 5000 î.Hr., fiind prezentă în diferite culturi din lume. La început, acest obicei a fost considerat unul vulgar, apoi a ajuns să fie privit ca un mod sofisticat, iar acum specialiştii spun că această activitate „dăunează grav sănătăţii”, ducând uneori la moarte. Se poate renunţa la dependenţa de tutun? Da, folosind tratamente naturiste simple, dar extrem de eficiente.

Rădăcina de păpădie ajută la dezintoxicare
Indiferent care ar fi gradul dependenţei de tutun, specialiştii spun că primul pas în renunţarea la fumat este dezintoxicarea organismului. Una dintre cele mai eficiente metode este consumul de infuzie din frunze de păpădie sau decoct din rădăcini de păpădie. Pentru infuzie se folosesc 10 g frunze uscate, care se lasă la infuzat cinci-zece minute în 150 ml apă. În cazul decoctului se fierb 3-5 g rădăcină într-o cană cu apă timp de cinci minute. Ambele preparate se consumă de trei ori pe zi. Ceaiul de păpădie are efecte uimitoare şi asupra altor afecţiuni ca toxiinfecţii alimentare, ateroscleroză, obezitate, alergie, reumatism, hepatită, dischinezie biliară sau afecţiuni renale. La fel de bun în dezintoxicare, ca şi în îmbunătăţirea stării generale, este ceaiul de soc. Modul de preparare este foarte simplu: peste trei linguriţe cu flori de soc se adaugă 250 ml apă clocotită şi se lasă la infuzat 15 minute. Se vor consuma două-trei căni pe zi. Un efect foarte bun îl are şi infuzia de mentă. Preparatul se obţine din două linguri cu frunze uscate şi mărunţite, ce se ţin timp de zece minute în 25 ml apă rece. Ulterior, se vor adăuga 500 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se recomandă consumul a două căni pe zi.

Frunzele de obligeană diminuează numărul de ţigări
Brădişorul sau pedicuţa este una dintre plantele ce ajută la abandonarea fumatului, provocând senzaţie de vomă la aprinderea ţigării. Infuzia se prepară din 5 g pulbere uscată şi măcinată peste care se adaugă 200 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat cinci minute, se strecoară şi se consumă dimineaţa, pe stomacul gol. Acelaşi efect îl are şi infuzia de cimbrişor preparată din patru linguri cu plantă la un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat trei minute, se strecoară, şi întreaga cantitate se consumă fracţionat, la interval de 20 de minute. Foarte bun este şi siropul de creson, din care se recomandă consumul unei linguriţe de opt ori pe zi, la intervale de două ore. Efect de diminuare a fumatului îl are şi obligeana. Se pot mesteca frunze uscate de obligeană de trei-patru ori pe zi, timp de cinci-zece minute. Unul dintre cele mai cunoscute procedee de renunţare la fumat este utilizarea extractului alcoolic cu plante verzi de ovăz, trei ceşcuţe de trei ori pe zi. Recomandate în tratamentul dependenţei de tutun sunt şi anghinarea şi genţiana, utilizate sub formă de pulbere. Se va lua o linguriţă sublingual de patru ori pe zi. E bine cunoscut şi efectul uimitor al plantelor depurative, ca rădăcina de brusture, iarba de trei-fraţi-pătaţi şi rădăcina de revent. Unii specialişti recomandă ca aceste trei plante să fie utilizate împreună, având o acţiune complexă. Se administrează sub formă de pulbere, de patru-cinci ori pe zi, nu mai mult de un gram pe zi. Se recomandă ca plantele să fie folosite atât în perioada de dezintoxicare, cât şi şase luni după aceasta.

Tinctura de ardei iute, un excelent remediu
Pusă în băutură, tinctura de ardei iute este un excelent remediu împotriva tutunului. Tinctura se obţine prin macerarea a 40 g ardei iute în 100 ml alcool, timp de opt zile. Nu se folosesc mai mult de 10 picături. Un preparat excelent în stoparea fumatului este realizat din următoarele plante: 5 g flori de salvie, 3 g flori de arnică, 10 g flori de pedicuţă, 5 g frunze de creţişoară, 5 g flori de soc şi 7 g iarbă de coada-calului. Plantele enumerate mai sus se vor măcina fin şi se vor pune la macerat în 100 ml alcool. Se lasă la macerat nouă zile, timp în care se vor agita zilnic. Tinctura obţinută se strecoară şi se păstrează într-un recipient închis la culoare. Se recomandă 15-20 de picături de patru ori pe zi, puse în ceai sau apă.

Ovăzul sălbatic reduce stările de nervozitate
Consumate de câteva ori pe zi, sucurile de struguri şi de portocale ajută la atenuarea poftei de nicotină. Un alt remediu care ameliorează simptomele de sevraj asociate lipsei de nicotină este bicarbonatul de sodiu. Se vor lua la fiecare masă două linguri cu bicarbonat de sodiu dizolvate într-un pahar cu apă. Pofta de tutun şi stările de nervozitate cauzate renunţării la tutun sunt reduse considerabil şi de ovăzul sălbatic. Terapeuţii recomandă 10 boabe de ovăz sălbatic puse într-un pahar cu apă, care se consumă de trei ori pe zi. Frunzele de podbal stopează, de asemenea, dorinţa de a fuma. O mână cu frunze se taie mărunt, se pun într-un borcan mic şi se lasă la macerat două săptămâni. Se obţine un suc care se păstrează într-o sticluţă închisă la culoare. Când apare dorinţa de a fuma, se înmoaie o bucată de zahăr în suc şi se ţine în gură. Efectul este garantat.

Extractul de pătrunjel, purificator deosebit
În cadrul procesului de dezintoxicare, terapeuţii recomandă consumul a două medicamente naturale: sucul de varză şi extractul de pătrunjel. Bogat în sulf, potasiu, magneziu şi calciu, sucul de varză asigură remineralizarea organismului. Sucul se prepară doar din varză proaspătă şi se consumă 500 ml pe zi, pe o durată de o lună. La rândul său, extractul de pătrunjel excelează prin conţinutul de clorofilă, considerată purificatorul numărul unu al organismului. Extractul de clorofilă se prepară astfel: se taie mărunt frunze de pătrunjel şi de păpădie, se pun în apă şi se lasă la macerat o oră, apoi lichidul se strecoară. Preparatul se consumă pe parcursul unei zile. Atenţie! Nu se va consuma decât în ziua preparării!

Pont! Aceste remedii sunt un bun adjuvant şi în privinţa dependenţei de droguri.

Mierea, de folos în cazul abuzului de tutun

Efecte remarcabile în cazul abuzului de tutun sau de alcool îl are şi mierea, fiind una dintre metodele cel mai rapide de dezintoxicare. Se vor consuma între 300 g şi 500 g miere pe parcursul unei zile, câte o lingură din oră în oră. Ulterior, consumul de miere se va diminua la 100 g pe zi, timp de două săptămâni.

Salvia şi scorţişoara au efect calmant
Este bine cunoscut faptul că renunţarea la fumat aduce cu sine stări depresive, care pot afecta persoana. De aceea, cei care renunţă la fumat pot utiliza şi plante ce au efect de diminuare a tensiunilor psihice. Una dintre acestea, folosită pentru a determina o stare de încredere în propria persoană, este salvia, care se utilizează sub formă de aromatizări cu uleiuri volatile. O plantă excelentă pentru îndepărtarea obsesiilor şi a stării de agitaţie este nufărul. În acest scop se vor consuma 4 g pe zi de pulbere de flori. Efect calmant asupra fumătorilor îl are şi scorţişoara. Se recomandă a se ţine în gură un băţ de lemn-dulce sau un beţişor de scorţişoară. Efectul este uimitor!