Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Cu flori albe sau mov, frumoasa zebrină nu ne aduce în casă doar frumuseţe, ci şi sănătate. Plantă cu puteri vindecătoare deosebite, zebrina este un remediu foarte bun pentru ulcer, colită, parodontoză sau lipsa poftei de mâncare.

Bogată în microelemente
Primele personaje care au dat mâna cu frumoasa floare, descoperindu-i calităţile tămăduitoare excepţionale, au fost aztecii, care au cultivat-o în plantaţii imense. Cele dintâi informaţii referitoare la calităţile terapeutice ale zebrinei au fost descoperite de arheologi în secolul al XX-lea, pe nişte plăcuţe de lut. Acesta a fost momentul în care cercetările au început să ia amploare, în urma experimentelor aflându-se că planta are o compoziţie bogată în microelemente, ca fier, fosfor, potasiu, magneziu, calciu, cupru, zinc, crom, seleniu, vitamina C, carotenoide, flavonoide, pectină şi tanină. Astfel, este recomandată ca remediu în boli dermatologice, digestive, ale sistemului locomotor şi respirator, în bolile de rinichi, colecist şi, nu în ultimul rând, diabet.

Tratament contra balonării
Vechi de secole, remediile cu zebrină pentru tratarea ulcerului sunt folosite şi astăzi. Seara se prepară o infuzie din 10 g zebrină proaspătă sau uscată şi 500 ml apă fierbinte, care se lasă într-un termos până dimineaţa. Se consumă de patru-cinci ori pe zi 50 ml din această compoziţie, cu o jumătate de oră înainte de masă. Excelent în ameliorarea durerilor de ulcer şi gastrită este şi uleiul de zebrină. Se umple o sticlă pe jumătate cu ulei de măsline, apoi se pun frunze proaspete de plantă. Sticla se aşază la soare, până în momenul în care frunzuliţele devin deschise la culoare, apoi se vor stoarce foarte bine. În uleiul obţinut după stoarcere se introduc alte frunze proaspete şi se lasă din nou compoziţia la soare. Se repetă acest procedeu de cinci ori, apoi uleiul se va păstra la frigider. Se consumă o linguriţă de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. La fel de util în tratarea ulcerului este şi vinul de zebrină. Într-un litru de vin alb se pun 100 g frunze de zebrină spălate şi tocate mărunt şi se lasă la macerat 14 zile. Ulterior, vinul se strecoară şi se bea o înghiţitură cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. În cazul balonării şi al spasmelor se recomandă un amestec de zebrină şi muşeţel în proporţii egale. Într-un ceainic se pune o lingură cu amestec peste care se toarnă 500 ml apă clocotită şi se lasă la infuzat 30 de minute. Se consumă 150 ml de trei ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.

Remediu excelent pentru gastrită
Calităţile sale antiinflamatorii şi regeneratoare au făcut ca zebrina să fie considerată cel mai bun tratament în vindecarea gastritelor. Se prepară o infuzie dintr-o jumătate de pahar cu plantă tocată mărunt şi 1,5 litri de apă clocotită. Compoziţia se lasă pe foc mare cinci minute, apoi încă două ore la infuzat. Se consumă 150 ml de trei pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Cura durează două săptămâni.

Pont! Contra hemoroizilor se aplică pe locul afectat, timp de două ore, frunze strivite de zebrină.

• Uleiul de zebrină este util în caz de constipaţie (se consumă o linguriţă de trei ori pe zi) şi în caz de otită (se picură puţin în ureche)