Main menu

header

de Daniela Anton

Aroma şi gustul inconfundabil al cafelei ne trezesc în fiecare dimineaţă pentru o nouă zi de muncă. Dar dacă aveţi probleme de sănătate, iar consumată în cantităţi mari cafeaua vă face rău şi vă gândiţi să renunţaţi la ea? Iată ce alternative există pentru această băutură revigorantă care vă stimulează întreaga zi.

Cel negru are cea mai mare concentraţie de cafeină
O alternativă ce poate înlocui cu succes cafeaua este ceaiul negru. Cea mai mare concentraţie de cafeină se află în acest ceai (45 mg - 60 mg cafeină într-o ceaşcă). În general se pot bea una-trei căni cu ceai negru pe zi. Un alt ceai cu o concentraţie mare de cafeină este şi ceaiul verde, aproximativ 5 mg - 30 mg, suficiente pentru a vă revigora dimineaţa. Pentru a prepara decoctul de ceai verde aveţi nevoie de o linguriţă cu plantă uscată şi mărunţită, la 250 ml apă. Decoctul trebuie să fiarbă cel puţin cinci minute. Mai mult, pentru o aromă plăcută de picant-acrişor, adăugaţi în ceaiul verde, după ce a fiert, şi două feliuţe de ghimbir. Ghimbirul întăreşte efectul tonifiant şi stimulativ al ceaiului verde. De asemenea, este bine să ştiţi că un consum îndelungat de ceai verde poate da dependenţă, aşa cum se întâmplă în cazul cafelei.

Cicoarea stimulează sistemul nervos
Dacă sunteţi dependent de cafea şi vă gândiţi să renunţaţi la ea că nu vă face bine, cicoarea poate fi un înlocuitor eficient. Are un gust asemănător cu cel al cafelei. Vă dă energie şi stimulează activitatea intelectuală. Considerată a fi înlocuitorul tradiţional al acesteia, cicoarea are efecte excelente, fără a conţine cafeină. Diminuează stările de somnolenţă şi are efecte de stimulare a sistemului nervos şi a activităţii cerebrale.

Mate înlătură oboseala
Ceaiul mate sau ceaiul de Paraguay se găseşte la magazinele de tip plafar şi conţine mateină, cafeină (2%-4%), teobromină, lactonă, taninuri. Toate acestea fac ceaiul mate să aibă o influenţă benefică asupra stării de spirit, înlătură oboseala fizică şi nervoasă şi durerile de cap.
Ceaiul mate nu are efectele nocive ale cafelei, însă băut în doze mari poate deveni toxic pentru organism. Preparaţi o infuzie din mate, cicoare şi iasomie, câte o lingură cu plante uscate şi mărunţite, la 250 ml apă clocotită, şi lăsaţi la infuzat cel puţin zece minute. Infuzia din „yerba mate” şi cicoare conţine aproximativ 80 ml cafeină la o ceaşcă.

Sucul de grâu verde este energizant
Sucul de grâu verde este o băutură energizantă naturală şi conţine extrem de multe vitamine, minerale şi alţi nutrienţi benefici, acţionând ca un supliment de multivitamine. Poate avea un gust neplăcut, dar este o băutură foarte puternică, ce vă oferă energie pe tot parcursul zilei. Este uşor de digerat, fiind rapid asimilată de organism.

Orzul are calităţi revigorante
Un alt înlocuitor pentru cafea poate fi şi orzul, cunoscut pentru calităţile sale revigorante, fiind un tonic general al organismului. Prăjit şi apoi râşnit, orzul dă o cafea care se găseşte în comerţ şi poate fi băută şi de copii.

Infuzia de ginseng, bună pentru memorie
Ceaiul de ginseng are un gust uşor înţepător, însă poate fi îndulcit cu o linguriţă cu miere. Ceaiul de ginseng vă energizează şi stimulează concentraţia şi memoria, eliminând oboseala.

Pudra de carob reduce pofta de mâncare
Pudra de carob este similară cu cacaua. Această pudră este un produs natural dulce, care poate fi consumat dimineaţa în loc de cafea. Se poate bea cu lapte şi miere. Stimulează întregul organism şi reduce pofta de mâncare.

Rodia conţine antioxidanţi
Sucul de rodie este dulce-acrişor, fiind o băutură energizantă extrem de delicioasă, care poate fi uşor inclusă în alimentaţia zilnică. Sucul de rodie conţine cantităţi mari de antioxidanţi şi substanţe energizante.

Ciocolata caldă favorizează secreţia de serotonină
Ciocolata caldă este un excelent substituent pentru cafea, deşi nu conţine cafeină. Datorită substanţelor dulci pe care le conţine, dar şi extractului de cacao, cremoasa băutură stimulează activitatea cerebrală, suplineşte nevoile de glucoză pe care organismul le experimentează dimineaţa şi favorizează secreţia de serotonină, cunoscută şi sub denumirea de hormonul fericirii. În plus, cu cât concentraţia de cacao este mai mare, iar ciocolata are un gust mai amărui, cu atât aceasta este mai bogată în antioxidanţi cu un rol esenţial în prevenirea îmbătrânirii premature şi a apariţiei bolilor de inimă.

Oshawa, un excelent substituent
Un alt înlocuitor excelent este cafeaua Oshawa, care se obţine astfel: pe o tablă încinsă se prăjesc o lingură cu boabe de năut, una cu boabe de orz, una cu boabe de fasole. După ce se macină, se amestecă împreună cu cicoare prăjită şi măcinată (trei linguri). La o ceşcuţă cu apă clocotită se pun una-două linguriţe şi se fierb trei-cinci minute.

Genţiana cu levănţică potoleşte starea de agitaţie
De la genţiană se foloseşte în scop terapeutic rădăcina, pentru că dă rezultate excelente în perioadele de convalescenţă şi de epuizare fizică şi intelectuală. De aceea ea poate fi un înlocuitor al cafelei. Infuzia din rădăcină de genţiană se prepară astfel: o linguriţă cu plantă uscată, la 250 ml apă clocotită. Şi dacă vreţi ca efectul să dureze mai multe ore, adăugaţi în cana cu apă fierbinte şi o jumătate de linguriţă cu levănţică. Are proprietatea de a relaxa sistemul nervos şi de a calma starea de agitaţie. Rădăcina de genţiană se mai poate utiliza şi sub formă de macerat din 10 g rădăcină pisată într-o jumătate de litru de apă, timp de 24 de ore, şi se bea câte o ceşcuţă cu un sfert de oră înainte de masă. Efect tonic şi revitalizant are şi tinctura de genţiană, pe care o găsiţi la magazinele naturiste. Puteţi lua pe zi între 2 g şi 50 g.

Băutura Chai, cunoscută în India
Şi băutura Chai poate înlocui cafeaua. Chai este o băutură cunoscută în India şi se face din ceai negru, lapte şi o largă varietate de condimente ca scorţişoara, ghimbirul sau nucşoara.

Cătina albă sporeşte rezistenţa la stres
Fructele de cătină albă pot fi un substitut al cafelei. Conţinutul bogat de vitamine şi minerale sporeşte rezistenţa la efort fizic şi stres. Fructele se pot consuma sub formă de infuzie sau decoct, folosind 5 g de fructe la 100 ml apă. Şi măceşul este un tonifiant general, sub formă de infuzie sau decoct. Se prepară din două linguri cu măceşe la 500 ml apă. Infuziile şi decocturile din fructe de cătină pot căpăta gustul amărui propriu cafelei dacă adăugaţi coada-şoricelului sau gălbenele, aproximativ 10%-15% din cantitatea de plantă folosită.

Inka din cereale, o alternativă gustoasă
Vă place gustul de cafea, dar nu o puteţi consuma frecvent? Puteţi înlocui cafeaua cu Inka. Această băutură instant este preparată din plante, fiind pe bază de extract de cereale-pudră. În compoziţia ei intră cereale 72% (orz, secară), cicoare şi sfeclă de zahăr, toate prăjite. Se pun una-două linguriţe cu Inka într-o ceaşcă. Se toarnă apă fierbinte, iar la final se poate adăuga lapte sau frişcă.

Cum preparaţi un ceai „tare“?

O infuzare prelungită a frunzelor de ceai măreşte cantitatea de cafeină ingerată. De exemplu, un ceai negru lăsat la infuzat patru-cinci minute va conţine între 50 mg şi 100 mg cafeină la o ceşcuţă, în timp ce o ceşcuţă cu cafea poate să conţină între 60 mg şi 200 mg.