Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Paraziţii intestinali sunt o problemă frecventă mai ales în rândul copiilor aflaţi în colectivitate. Părinţii îşi pot da seama că cel mic are oxiuri dacă acesta este constipat sau prezintă diaree, dacă are gaze abdominale, greţuri sau stări de vomă. De asemenea, durerile de burtă, anemia, pielea iritată, nervozitatea micuţului, dar mai ales mâncărimea în zona anală şi oboseala excesivă ar trebui să vă dea de bănuit. Până ajungeţi la medic, ar fi bine să apelaţi şi la remediile naturiste, pentru că fiecare minut pierdut înseamnă înmulţirea paraziţilor intestinali.

Cimbrul, eficient pentru giardia
Cel mai eficient remediu contra oxiurilor este usturoiul. Curăţaţi două-trei căpăţâni de usturoi, tăiaţi căţeii felii şi puneţi-i la fiert într-un pahar cu lapte. Când lichidul începe să fiarbă, opriţi focul şi lăsaţi vasul acoperit până dimineaţa. A doua zi strecuraţi amestecul şi beţi laptele călduţ, pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de micul dejun. Amestecul nu e foarte plăcut la gust, dar este foarte eficient.
Şi cimbrul are proprietăţi antibacteriene şi carminative. În plus, el stimulează digestia şi creează un mediu neprielnic pentru paraziţii intestinali. Fie poate fi folosit la prepararea ceaiurilor (se beau cel puţin două căni cu ceai pe zi), fie sub formă de ulei volatil de cimbru, care ajută organismul să împiedice reproducerea paraziţilor. Pentru giardia sunt recomandate şi băile de şezut cu ceai de pelin, care trebuie făcute în fiecare seară.

Pastă de seminţe de dovleac, pe stomacul gol
Cuişoarele în combinaţie cu seminţele de in fac adevărate minuni. Pentru asta, amestecaţi zece părţi seminţe de in măcinate cu o parte cuişoare măcinate. Fie folosiţi pulberea în salate, fie, timp de o lună, luaţi câte 25 de grame din acest amestec trei zile da, trei zile nu.
Şi seminţele de dovleac crude pot fi de ajutor. Dacă nu vă place să le mâncaţi ca atare, preparaţi o pastă din 300 g seminţe de dovleac pisate, 50 ml apă plată şi două linguriţe cu miere. Luaţi în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, câte o linguriţă din acest amestec.

Atenţie! Odată depistată infecţia, se recomandă să fie trataţi toţi membrii familiei, întrucât paraziţii intestinali se pot lua foarte uşor.

Analize, înainte şi după tratament

Pentru a preveni apariţia paraziţilor intestinali atât la copii, cât şi la adulţi, curăţaţi bine alimentele, păstraţi igiena corpului, a hainelor şi a casei şi spălaţi-vă pe mâini de fiecare dată după ce intraţi în contact cu vreun animăluţ. De asemenea, e foarte important să mergeţi la medic să vă faceţi analize şi după tratament, ca să fiţi siguri că aţi scăpat cu adevărat de problemă, ci nu doar de o parte dintre simptome.