Main menu

header

   Suntem în plin anotimpul teiului, copac atât de apreciat de toţi românii datorită mirosului plăcut şi a proprietăţilor terapeutice ale florilor sale. Există două tipuri de tei: tei argintiu (Tilia tomentosa) şi tei pucios (Tilia cordata), dintre ele doar primul având efecte terapeutice.
      Copacul de tei este maiestuos, ajunge până la 30 de metri înălţime şi îl găsim în pădurile subcarpatice, dar este plantat cu succes şi în zone de câmpie, în marile oraşe. Parfumul deosebit şi atât de cunoscut al florilor de tei are efect calmant asupra sistemului nervos, dar, din păcate, este şi un potenţial alergen destul de pronunţat. În fitoterapie se folosesc mai ales florile de tei, dar sunt utile şi frunzele, şi scoarţa. Florile se culeg în lunile iunie şi iulie. După ce au fost recoltate, florile se usucă undeva la umbră, apoi se depozitează în pungi de hârtie, pentru a nu se face condens şi pentru a-şi păstra proprietăţile curative.

Mierea de tei stimulează digestia
     Infuzia de tei este folosită pentru calmarea episoadelor de tuse, pentru favorizarea procesului transpiraţiei, în caz de răceală, pentru scăderea febrei şi pentru înlăturarea crampelor la stomac.  Ceaiul de tei mai are ca efect scăderea acidităţii gastrice, fiind folosit cu succes de cei cu probleme de hiperaciditate şi cu arsuri stomacale. Atunci când venim iarna înfriguraţi de afară şi ne dăm seama că suntem în pragul unei răceli, putem bea o cană cu ceai de tei fierbinte, ce are efect aproape la fel de bun ca maghiranul. S-a mai constatat că teiul ajută la creşterea părului, acest lucru fiind benefic pentru persoanele care au început din tinereţe să se lovească de această problemă.

     De asemenea, teiul este folosit la tratarea pe căi naturiste a durerilor de cap repetate, a reumatismului, a dischineziei biliare şi a problemelor respiratorii. Copiii nervoşi pot fi ajutaţi cu o cană cu infuzie de tei pe seară. Ceaiul de tei se bea, de preferinţă, îndulcit cu miere. Dacă avem miere de tei, cu atât mai bine. Mierea de tei are efect bun pentru bolnavii cu probleme cardiovasculare, stimulează digestia şi pofta de mâncare.  


Ceaiul combate răceala

Ceaiul din flori de tei se prepară dintr-o linguriţă cu flori de tei, ce se opăresc cu 250 ml apă. Se lasă la infuzat 15 minute şi se bea. Dacă se doreşte ca efectul să fie de transpiraţie, pentru combaterea răcelii, este indicat să se bea cât mai fierbinte. Ca o precauţie, dacă aveţi sensibilităţi alergice multiple, este indicat să manifestaţi prudenţă în consumarea ceaiului de tei şi să evitaţi să staţi prea multă vreme în mirosul florilor de tei. 

Anda Postolache