Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

- Terapia cu coji de fructe trebuie urmată cu precauţie de persoanele care suferă de gastrită!

Cojile fructelor sunt de câteva ori mai valoroase pentru sănătate decât pulpa acestora. Aruncându-le la coşul de gunoi, dăm deoparte cea mai sănătoasă parte a fructelor, iar organismul va fi lipsit de nutrienţii esenţiali. Iată care sunt beneficiile extraordinare pe care organismul le poate avea consumând cojile fructelor de toamnă.

Conţin 60% dintre vitaminele şi mineralele necesare
Fie că sunt ale merelor, perelor, gutuilor sau strugurilor, cojile fructelor conţin, după spusele terapeuţilor naturişti, nu mai puţin de 60% dintre mineralele şi vitaminele de care corpul are nevoie. Coaja merelor conţine vitamina C organică, fiind cunoscută drept una dintre cele mai puternice substanţe anticancerigene, dar şi complexul de vitamine B, cu rol esenţial în buna desfăşurare a activităţii psihicului.

Cele de mere sunt adevărate somnifere
Coaja de mere se spune că ţine boala canceroasă departe. Specialiştii recomandă consumul a 500 g mere pe zi, dacă se poate cele roşii de culoarea sângelui, cu tot cu coajă. La rândul lor, merele rase blochează dezvoltarea celulelor tumorale. În cojile merelor se mai găsesc şi multe substanţe cu un foarte puternic efect antiîmbătrânire, ce ajută şi la păstrarea tonusului muscular, prevenind totodată infarctul, osteoporoza şi afecţiunile articulare.
Nu în ultimul rând, cojile de mere pot fi considerate somnifere naturale de succes. Preparatul este pe cât de simplu, pe atât de eficient: peste două linguri cu coji de mere foarte bine tocate se adaugă o cană cu apă clocotită şi se lasă un sfert de oră la infuzat. Se consumă îndulcit cu miere, cu două ore înainte de culcare. Pentru tratarea bronşitelor şi a reumatismului, se face un macerat din coji de mere bine uscate şi pisate. La un litru de apă se pun opt linguri cu pulbere şi se lasă la macerat 12 ore. Se consumă trei căni pe zi.

Pentru colon sunt bune cele de pere
Cu un parfum seducător, cojile de pere conţin din belşug minerale şi vitamine, dar şi fibre alimentare de mare ajutor în tranzitul intestinal. De asemenea, ajută organismul în lupta cu virusurile şi bacteriile, dar au şi un rol eficient în tratarea diabetului. Datorită bogăţiei de fibre, consumul de pere împreună cu coaja ajută şi în curele de slăbit, datorită senzaţiei de saţietate. Pentru controlul greutăţii se recomandă consumul unei pere cu tot cu coajă înainte de fiecare masă. Pentru reglarea activităţii colonului, se vor mânca două pere crude, cu tot cu coajă, în fiecare dimineaţă. În cazul digestiei dificile, se pun la uscat în cuptor coji de pere. Din acestea se va prepara o infuzie dintr-o linguriţă cu coji mărunţite la o ceşcuţă cu apă clocotită. Preparatul se bea după mesele principale. Perele sunt ideale şi pentru combaterea tensiunii arteriale. Pentru aceasta se recomandă cure de trei zile pe săptămână, timp în care se consumă pe zi doar un kilogram şi jumătate de pere cu coajă cu tot.

Gutuile, „pansament” pentru ulcer
Indiferent că vorbim despre boli ale stomacului, ale ficatului sau ale pancreasului, parfumatele gutui pline de vitamine nu dau greş niciodată. Bătrânii foloseau pe vremuri decoctul de coji de gutui împotriva tusei şi a bolilor de plămâni, în timp ce cojile tocate foarte bine şi amestecate cu miere erau utile în bolile ficatului. Datorită celor şase vitamine conţinute, alături de vitamina C organică, coaja de gutui este, potrivit specialiştilor, şi unul dintre cele mai puternice antitumorale, distrugând, totodată, şi virusurile gripei, hepatitei şi herpesului. Împotriva gripei se recomandă următorul preparat foarte simplu, dar cu o eficienţă foarte mare. Peste două linguri cu coji de gutui foarte bine mărunţite se toarnă o cană cu apă clocotită şi se lasă 15 minute la infuzat. Compoziţia se consumă cât mai caldă posibil. În combinaţie cu miere de albine şi puţin suc de lămâie, cojile de gutui sunt un foarte bun supliment pentru femeile însărcinate, datorită puternicului efect antivomitiv. În cazul ulcerului sau al gastritei se fierb patru linguri cu coji de gutui într-un sfert de litru de apă, timp de cinci minute, apoi se lasă la răcit un sfert de oră. Preparatul se bea neîndulcit, pe stomacul gol. Cura durează o săptămână şi se poate repeta la nevoie.

Sunt excelente pentru pancreatită
Persoanele care suferă de pancreatită pot consuma dimineaţa şi seara un preparat obţinut prin mixarea unei gutui tăiate felii împreună cu o cană cu apă plată. Remediul este considerat unul dintre cele mai bune în afecţiunile pancreasului. Gutuile sunt minunate şi în hepatită. În acest caz se va prepara un nectar. Două mere şi o gutuie, cu tot cu coajă, se vor pune în mixer, se adaugă două linguri cu miere şi o jumătate de litru de apă şi se mixează totul un minut. Se consumă imediat după preparare. În cazul hemoragiei uterine se pun patru linguri cu coajă de gutui la o cană cu apă şi se fierbe câteva minute. Băutura se bea cât mai caldă. Cojile de gutui sunt excelente şi în combaterea ridurilor. În acest sens se toarnă peste cojile obţinute de la trei gutui ţuică şi se lasă la macerat timp de două săptămâni. Se pun comprese care se ţin pe faţă timp de câteva minute, apoi se spală locul cu apă călduţă.

Strugurii împiedică apariţia trombozei
Resveratrolul, substanţa-minune conţinută de struguri, are rolul de a întări sistemul imunitar, de a reduce grăsimile din sânge şi de a împiedica apariţia trombozei. De asemenea, studiile arată că femeile care consumă struguri, negri în mod special, sunt ferite de cancerul de sân şi de cel uterin. Consumul de struguri negri împiedică totodată formarea trombilor şi are efecte uimitoare în bolile de rinichi. Persoanelor cu litiază renală li se recomandă consumul de minimum 500 g struguri negri timp de trei săptămâni. Tratamentul este foarte bun şi pentru cei care suferă de gută. Nu în ultimul rând, cojile de struguri oferă elasticitate pielii, ajutând la refacerea acesteia. Aplicate pe faţă, cojile de struguri combat ridurile.

• Coaja de dovleac, bogată în zinc, este utilă pielii şi unghiilor, iar cea de usturoi conţine şase compuşi antioxidanţi

Cartofii, leac pentru sinuzită

Cu un conţinut mare de potasiu, cojile de cartofi se folosesc ca leac pentru reumatism şi hipertensiune. Pentru sinuzită se fierb cojile de la patru cartofi într-un litru de apă. Cu această infuzie se fac inhalaţii. Persoanele care suferă de afte bucale îşi vor clăti gura cu decoct din coji de cartofi, dimineaţa şi seara. Cojile de cartofi sunt excelente şi în cazul părului grizonat. Se vor fierbe două-trei mâini cu coji într-un litru de apă timp de 30 de minute. Cu această soluţie se va clăti părul.

• În vechime, bătrânii foloseau cojile de pere în pediatrie

Nucile au efecte antiinfecţioase

Bogate în iod, cojile nucilor au puternice efecte antiinfecţioase, tinctura fiind folosită cu succes în dureri reumatice, gută sau eczeme. Tinctura din coji de nuci se prepară astfel: se umple un borcan cu coji de nucă peste care se toarnă alcool alimentar sau votcă şi se lasă la macerat două săptămâni, apoi se filtrează. Uscate, cojile se folosesc pentru vopsirea părului, iar sub formă de comprese, pentru rănile purulente.