Main menu

header

de Diana Georgescu

Îndrăgite şi apreciate ca plante de cultură decorative, gălbenelele, care mai sunt numite şi filimică, crăiţe sau căldăruşe, au numeroase proprietăţi terapeutice, dar şi culinare. Frunzele, adăugate în salatele de crudităţi, sunt foarte gustoase şi sănătoase, iar petalele au proprietăţi terapeutice asemănătoare şofranului, care este mult mai costisitor.

Pulberea inhibă dezvoltarea cancerului
Diverse studii au indicat faptul că pulberea obţinută din plantă inhibă dezvoltarea celulelor care produc apariţia melanomului, a cancerului de sân, de prostată, de pancreas, colorectal, ovarian etc. Tratamentul durează două luni, timp în care se administrează zilnic câte patru linguriţe.
Câte o jumătate de linguriţă cu pulbere, administrată înainte şi după masă, inhibă spasmele tubului digestiv, reface epiteliile digestive lezate de afecţiuni cum ar fi colita de fermentaţie sau cea de putrefacţie, reduce iritabilitatea colonului.
Tot pulberea, luată câte patru linguriţe pe zi, timp de trei luni, temperează efectele dismenoreei (ciclu menstrual dureros şi neregulat). Tratamentul reduce hemoragia, linişteşte crampele şi elimină efectele spasmelor.

Tinctura grăbeşte cicatrizarea rănilor
Pentru cicatrizarea estetică a rănilor, prevenirea infecţiilor şi creşterea vitezei de vindecare se recomandă spălarea cu tinctură de gălbenele, iar apoi aplicarea acesteia sub formă de compresă, de trei ori pe zi, câte o jumătate de oră. Acelaşi remediu se utilizează şi în cazul vânătăilor, în primele 36 de ore, iar până la vindecare se fac aplicaţii cu unguent de gălbenele.
Cele două remedii au efecte majore la pacienţii care suferă de ulcer varicos, răni care se vindecă greu sau infecţii cu ciuperci parazite.
Pont! Gălbenelele stimulează funcţiile hepatice şi renale, accelerează arderile, fixează calciul şi fierul. În compoziţia chimică a lor se găsesc saponine, flavonoizi, luteină, caroten, rubixantină, acizi graşi, acizi organici, răşini, ulei eteric, vitamine (A, C, K).

Crema este utilizată şi în dermato-cosmetică
Un alt produs din gălbenele este crema, care are proprietăţi cicatrizante şi reparatorii ale pielii. Poate fi folosită în cazul arsurilor uşoare, solare sau casnice, al calcâielor întărite, micozelor piciorului, în tratarea acneei, furunculelor, rănilor minore (zgârieturi sau julituri).
Crema trebuie utilizată cu precauţie în cazul tenurilor grase. E recomandat să se utilizeze o cantitate cât mai mică, exclusiv în zonele cu probleme, nu pe toată suprafaţa tenului.
Aceasta este utilă şi în tratarea hemoroizilor externi. Masajul local zilnic şi spălăturile cu ceai de gălbenele, utilizate în paralel, pot trata hemoroizii într-un timp foarte scurt.
Mod de preparare: se folosesc şapte linguri cu unt, trei linguri cu flori proaspete tocate mărunt şi o linguriţă cu miere zaharisită şi ceară de albine. Untul se topeşte într-un vas, la foc mic, până când devine lichid, după care se adaugă florile, mierea şi ceara. Se amestecă până când combinaţia se dizolvă complet, după care se lasă la răcit. Preparatul se filtrează, când este călduţ, printr-o strecurătoare curată şi se toarnă într-un borcan, care va fi închis şi lăsat în frigider, unde se poate păstra până la trei luni.

• În multe ţări sunt supranumite „florile ploilor“, deoarece se comportă ca un „barometru“: în ziua în care florile nu-şi deschid corola dimineaţa, între orele 6:00 şi 7:00, va ploua