Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Încă din Antichitate se ştie că miresmele ne influenţează comportamentul şi starea de spirit, ne relaxează sau ne energizează. Cercetările moderne au dovedit că aromele ne pot ajuta să ne îmbunătăţim starea de sănătate. Cel mai simplu şi natural mod în care putem beneficia de calităţile curative şi calmante ale aromelor este utilizarea esenţelor volatile, extrase din tulpina plantelor şi din flori, din copaci, fructe şi seminţe. Prin combinarea a două sau mai multe esenţe se obţin nu doar arome unice, ci şi efecte terapeutice mai puternice. Iată câteva esenţe antiseptice care vă vor ajuta în lupta cu infecţiile respiratorii.

Pin şi eucalipt pentru guturai
Fie că vreţi să ţineţi departe infecţiile respiratorii, fie că v-aţi îmbolnăvit şi aveţi nevoie de tratament, folosiţi esenţele de eucalipt, de pin sau de brad. Au un efect antiseptic puternic, dezinfectează căile respiratorii şi sinusurile şi distrug microbii.
Pentru a vă desfunda nasul, puneţi pe o batistă trei picături şi inhalaţi aroma timp de două minute. Repetaţi procedura de două, cel mult de trei ori pe zi.
Puneţi un bol cu apă fierbinte pe calorifer şi turnaţi câteva picături de ulei esenţial sau folosiţi o lampă de aromaterapie. Lăsaţi aroma să difuzeze timp de 20-30 de minute şi veţi distruge cea mai mare parte a microbilor din aer.

Cimbrul calmează tusea
Uleiul esenţial de cimbru este antiseptic, antispastic, energizant şi tonic. Calmează tusea, reduce inflamaţia de la nivelul mucoasei nazale şi desfundă nasul. Inhalaţiile sunt o modalitate eficientă de a degaja căile respiratorii superioare chiar de la primele semne de răceală şi de a împiedica infecţiile uşoare să degenereze în sinuzită, rinofaringită sau bronşită.
Puneţi într-un vas cu apă clocotită ulei esenţial de cimbru, eucalipt, mentă şi pin, câte două picături din fiecare. Respiraţi profund, cu nasul deasupra vasului, timp de două minute. Repetaţi inhalaţia de trei ori pe zi.
Intern, puteţi lua de trei ori pe zi câte una, două picături de ulei de cimbru diluate într-o linguriţă cu miere. Trebuie să ţineţi cont de faptul că esenţele nu se consumă pure, deoarece irită mucoasa gastrică.

Lavanda luptă cu durerile de gât
Datorită proprietăţilor antiinfecţioase, antiinflamatoare şi cicatrizante, uleiul esenţial de lavandă poate fi utilizat cu succes în tratarea infecţiilor bacteriene de tipul anginei, bronşitei, rinofaringitei. Calmează tusea şi durerea de gât şi dezinfectează căile respiratorii. Puteţi obţine rezultate bune utilizând acest ulei pentru masaj.
În 50 ml ulei de migdale sau de măsline adăugaţi cinci-zece picături de ulei esenţial de lavandă, eucalipt, salvie şi pin în ce proporţii doriţi. Masaţi gâtul zece minute, apoi baza nărilor şi toracele, având grijă să eviţi areolele mamare. În acelaşi timp, respiraţi profund, pentru ca aromele să ajungă şi în căile respiratorii. Repetaţi procedura dimineaţa şi seara.
Dacă vă ustură gâtul, puneţi într-o cană cu apă fierbinte două picături de salvie, o picătură de lavandă, sucul de la o lămâie şi o linguriţă cu miere - puteţi face gargară cu acest amestec.

Menta alungă migrenele
Uleiul esenţial de mentă este un excelent antiinfecţios şi antiinflamator, ce revigorează şi stimulează circulaţia. Este eficient în combaterea febrei, a durerii de cap şi pentru a desfunda nasul. Pentru a obţine rezultate mai bune, puteţi combina esenţa de mentă cu alte esenţe ce au efect calmant şi antiinflamator.
Diluaţi două picături de esenţă de mentă, două picături de esenţă de eucalipt, o picătură de esenţă de cimbru şi două de arbore de ceai în puţin lapte de corp sau într-o lingură cu ulei de migdale. Turnaţi acest amestec în apa caldă din cadă înainte să intraţi în ea. Inspiraţi adânc pe timpul băii şi staţi în apă cât doriţi.
Inhalaţiile ajută la desfundarea nasului şi la dezinfectarea sinusurilor şi a căilor respiratorii. Fierbeţi apa într-un vas larg, adăugaţi o picătură de ulei esenţial de mentă şi două picături de esenţă de eucalipt. Acoperiţi-vă capul cu un prosop, închideţi ochii şi inspiraţi aburii.
Atenţie! Un tratament cu esenţe nu trebuie să dureze mai mult de 15 zile. După o săptămână de tratament se face o lună pauză. Folosinţa îndelungată şi excesivă a unor esenţe poate cauza dureri de cap.

• Uleiul esenţial de cimbru are efecte puternice şi nu trebuie folosit în cantităţi mari sau pe perioade îndelungate. Nu este recomandat astmaticilor
• Evitaţi tratamentele mai lungi de două săptămâni, respectaţi dozele şi durata tratamentului şi nu folosiţi uleiurile esenţiale în apropierea ochilor