Main menu

header

  Ricinul, numit şi palma lui Hristos, este un arbust ce poate ajunge la o înălţime de aproximativ 12 metri, cu largă răspândire pe tot globul. Este o plantă lucioasă, cu frunze dinţate, ce variază de la culoarea verde închis la violet roşcat. Fructele au aspectul unei capsule mari, ovale şi foarte otrăvitoare!

  Cleopatra, utilizatoarea uleiului de ricin

  Seminţele ricinului sunt bogate în ulei, având o paletă largă de utilizări. Uleiul de ricin a fost folosit prima dată de egipteni, pentru îmbălsămarea morţilor şi fabricarea unguentelor de corp. Cleopatra era recunoscută pentru grija pe care o acorda părului prin tratamentele uleioase din seminţele de ricin. Denumirea de palma lui Hristos vine în urma puterii acestui ulei de a vindeca rănile în timp-record.

  Laxativ medieval

  Uleiul de ricin a fost utilizat pe scară largă încă din epoca medievală. Astfel că indienii îl foloseau pentru lămpi, chinezii pe post de pansament, iar în medicină era folosit ca laxativ. Legenda spune că uleiul de ricin a fost folosit ca instrument de constrângere de Poliţia Fascistă. Adversarii erau forţaţi să ingere acest ulei în cantităţi mari, provocându-le diaree severă, urmată de deshidratare şi, ulterior, de moarte. Această metodă de pedeapsă a fost gândită de un poet italian, susţinător fascist, în timpul primului război mondial.
  Având un conţinut chimic puternic, acesta distruge orice ciupercă apărută în organism. Folosirea lui internă se va face cu mare grijă, deoarece în cantităţi mari poate fi toxic. Ricinul este, de asemenea, folosit şi ca plantă decorativă, în special pentru zone publice. Din fibrele lui se pot fabrica pânze de foarte bună calitate.
Claudia Stan

  Stimulează creşterea părului

  Este lucru ştiut că uleiul de ricin este extrem de eficient în regenerarea podoabei capilare şi în stimularea creşterii firelor de păr. Pentru acest motiv vă oferim trei reţete ale căror efecte le veţi simţi în timp:

  I. Mască pentru stimularea creşterii firelor de păr. Ingrediente: un gălbenuş, o linguriţă cu ulei de ricin, o lingură cu rom, cinci picături de suc de lămâie.
Mod de preparare: se aplică amestecul pe pielea capului şi se masează uşor. Timpul de acţiune este de zece minute, după care se spală părul şi se clăteşte foarte bine;

  II. Mască pentru activarea circulaţiei. Ingrediente: usturoi, ulei de ricin.
Mod de preparare: se zdrobeşte usturoiul ca pentru mujdei şi se omogenizează cu o lingură cu ulei de ricin. Se frecţionează pielea capului şi se acoperă cu o folie şi un prosop sau cu o cască de duş, pentru o jumătate de oră. După care părul se va spăla cât mai energic, pentru a ieşi mirosul de usturoi;

  III. Unguent pentru pielea crăpată.  Ingrediente: 50 g aloe, 50 ml spirt, o lingură cu ulei de eucalipt, o lingură cu ulei de ricin.
Mod de preparare: se omogenizează toate ingredientele şi se ung crăpăturile pielii cu produsul final de două-trei ori pe zi, iar noaptea se aplică un pansament peste unguent.