Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

După vârsta de 45-50 de ani, femeile intră la menopauză. Asta înseamnă că rezerva lor foliculară s-a sfârşit şi că nu mai pot procrea, drept pentru care şi menstruaţia va dispărea definitiv. Din păcate, până la instalarea completă a menopauzei, doamnele trec prin perioade mai puţin plăcute. Foarte puţine dintre ele sunt scutite de bufeuri, dureri abdominale sau alte tulburări fiziologice. Pirul însă poate fi utilizat cu încredere pentru rezolvarea acestor probleme.

Tulburările trec cu vâsc
Femeile care suferă de tulburări de menopauză pot consuma zilnic trei căni cu infuzie obţinută astfel: se pune o linguriţă cu plantă uscată la 250 ml apă rece, care se fierbe cinci minute, apoi se strecoară. Înainte de a consuma lichidul adăugaţi în el un vârf de cuţit cu bicarbonat de sodiu alimentar. Şi vâscul poate fi de ajutor. În acest caz se folosesc aceleaşi cantităţi de plantă şi de apă ca mai sus, numai că de data asta amestecul se lasă la macerat până a doua zi dimineaţa, când se strecoară şi se consumă în cursul zilei.

Rezultate de durată cu talpa-gâştei
Infuzia de talpa-gâştei poate fi şi ea de ajutor, însă atenţie, aceasta trebuie fiartă 15 minute, în loc de cinci, cât se fierbe vâscul. La fel se procedează şi cu lucerna sau cu păducelul, toate plantele amintite având rezultate bune. Pentru a obţine efecte de durată, în ambele situaţii se consumă câte două-trei căni cu ceai pe zi, în cure de una-două săptămâni.
Poate fi de ajutor şi tinctura obţinută din 2 g talpa-gâştei (plantă uscată), la 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Cele două ingrediente se ţin la macerat timp de opt zile, după care se vor lua câte 40 de picături, o dată ziua şi o dată seara, înainte de culcare, preferabil în infuzie de tei, nu în apă.

Apa elimină bufeurile
Alimentaţia este foarte importantă şi la vârsta menopauzei. Spre exemplu, femeile de vârsta a doua trebuie să consume cât mai puţină carne roşie. În schimb, peştele este recomandat în mod special. E bine să se diminueze produsele bogate în zahăr şi în grăsimi şi să se includă în meniul zilnic cât mai multe fructe şi legume proaspete. Şi nu uitaţi: e foarte important să dormiţi bine şi să luaţi întotdeauna cina cu circa două ore înainte de culcare. Iar pentru a elimina bufeurile, beţi un pahar cu apă cu aproximativ o oră înainte de a adormi.

• Încercaţi să consumaţi cât mai des soia, întrucât conţine fitohormoni, care vor calma tulburările menopauzei