Main menu

header

de Daniela Anton

Din momentul în care aţi fost diagnosticat cu hepatita A, B sau C, stilul dumneavoastră de viaţă trebuie să se schimbe radical. Din fericire, natura vă vine în ajutor.

Tipurile B şi C se transmit prin sânge şi alte fluide corporale
Hepatita A provoacă umflare şi inflamaţie la nivelul ficatului şi este frecventă la copii. Virusul hepatitei A se transmite de obicei în condiţii de igienă inadecvată. Acest tip de hepatită are, în general, un debut lent şi în majoritatea cazurilor vindecarea este completă.
Virusul hepatitei B este cel mai adesea contractat prin contact cu sânge, fluide corporale, material seminal, consumul de droguri în comun cu aceleaşi ace sau prin înţepături cu ace infectate. Poate fi transmis prin contact sexual şi de la mamă la copil în timpul naşterii. Hepatita B cauzează o inflamaţie a ficatului, care duce la o infecţie gravă, care poate provoca leziuni hepatice, chiar şi cancer.
Hepatita C, ca şi hepatita B, se transmite prin contact cu sânge şi fluide corporale, spermă şi ace infectate. Hepatita C cauzează o inflamaţie a ficatului, care duce la afectarea ficatului, şi care poate da în ciroză hepatică sau cancer.

Invazie asupra ficatului
Unul dintre simptomele hepatitei, icterul, este cauzat de o substanţă chimică numită bilirubină, acumulată în exces în ţesuturile organismului. Atunci când ficatul e afectat de virusul hepatitei, este în imposibilitatea de a funcţiona normal, şi această substanţă chimică se acumulează în sânge, apoi începe să se scurgă în ţesutul organismului, ducând la o culoare galbenă în piele, şi mai ales în jurul albului ochilor. De asemenea, pierderea poftei de mâncare este un alt simptom de hepatită. Alte simptome importante sunt: oboseală excesivă însoţită de stări de slăbiciune, greaţă sau vărsături.
Durerile musculare şi articulare pot dura de la zile la săptămâni şi sunt foarte frecvente în hepatita acută. Infecţia cu virusul hepatitei A poate cauza şi scăderea zahărului din sânge. Prin urmare, monitorizarea periodică a nivelului de glucoză din sânge e esenţială.
Insomnia e cauzată de inflamarea ficatului cu virusul hepatitei C, care duce la probleme de somn şi treziri repetate în timpul nopţii. Persoanele cu hepatita C au uneori prurit, senzaţie de mâncărime a palmelor şi tălpilor. De asemenea, hepatita poate provoca şi inflamarea ganglionilor limfatici. Apare de obicei în axile, în zona inghinală şi gât. Mai mult, hepatita C provoacă un sentiment de slăbiciune extremă. Iată câteva remedii naturiste, care ajută recuperarea funcţiei hepatice şi la detoxificarea ficatului în cazurile de hepatită.

Beţi infuzie de armurariu
Un excelent leac naturist e armurariul. Îl găsiţi în farmacii şi plafare, sub formă de tablete de silimarină, şi, în funcţie de concentraţie, se iau până la trei tablete pe zi. Dar şi infuzia este extrem de benefică. Din plantă se folosesc seminţele măcinate, o linguriţă cu vârf la o cană cu apă clocotită. Se beau două căni pe zi, prima, dimineaţa, înainte de masă, iar cea de-a doua se fracţionează după masa de prânz şi cină. Repausul se impune după fiecare administrare (se stă în poziţia culcat 20 de minute, pe partea dreaptă). Această cură durează zece zile.

Încercaţi şi decoctul de cicoare
Infuzia de rostopască aduce şi ea nenumărate beneficii în cazul bolnavilor de hepatită. Amestecaţi o jumătate de linguriţă cu plantă la o cană cu apă clocotită şi beţi două linguri cu infuzie, la intervale de trei ore, apoi faceţi pauză 12 ore. Se poate folosi şi pulberea. Se ia sublingual un sfert de linguriţă cu pulbere de rostopască la fiecare patru ore (cura durează zece zile).
Şi decoctul de cicoare este sănătos. Se foloseşte în special rădăcina de cicoare, se fierb, timp de cinci minute, în 250 ml apă clocotită, două linguriţe cu rădăcini pisate. Decoctul astfel obţinut se împarte în trei doze şi se bea câte o doză înaintea meselor principale (cura durează zece zile).

Ţineţi cură cu cătină albă şi miere
Sub formă de suc, cătina albă este un remediu excelent pentru hepatită. Se storc 500 g fructe, se adaugă 250 mg miere polifloră, se păstrează la rece şi se beau două linguri pe zi. Cura durează zece zile, cu pauză de o săptămână. Dar există şi cătină sub formă de ulei. Se iau câte 15 picături dimineaţa, cura durează 30 de zile, cu pauză de zece zile. Şi decoctul vă poate fi de mare ajutor. O linguriţă cu fructe la 250 ml apă clocotită, se fierbe zece minute, se beau trei căni pe zi. Cura durează şapte zile, cu pauză de 15 zile. Cura cu orz verde este indicată şi ea în cazul hepatitei. Luaţi, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale, câte 150 ml suc de orz verde, timp de două-trei săptămâni.

Ienupăr: remediu în pauze
E bine să faceţi o cură cu decoct de ienupăr în pauzele curei de cătină. Vă trebuie două linguriţe cu boabe la o cană cu apă clocotită. Se fierbe cinci minute şi se ia câte o lingură din oră în oră, timp de 12 ore. Cura durează şapte zile, cu pauză de 15 zile.

Urmaţi un tratament cu păpădie
Salatele ori sucul din rădăcini de păpădie sunt recomandate pentru cei care suferă de hepatită (30 ml pe zi). Cura durează 15-20 de zile. Urmaţi-o din primăvară până în iulie inclusiv, cu pauze de câte şapte zile.

De la 500 g la 3 kg de struguri pe zi
Cura cu struguri se ţine alternativ cu cea de cătină. Consumaţi, în prima zi, 500 g struguri proaspeţi, apoi sporiţi cantitatea zilnic cu încă 500 g, până în ziua a şasea, când ajungeţi la 3 kg. În zilele a şaptea şi a opta veţi consuma tot câte 3 kg.

Sucul de afine întăreşte imunitatea
Beţi trei zile pe lună, vara şi toamna, câte 300 ml suc de ridiche neagră pe zi, în trei reprize. De asemenea, pe durata tratamentului, puteţi lua echinacea, o tabletă dimineaţa şi una la prânz, dar şi coenzima Q10 (30 mg), o tabletă pe zi, aceasta ajutând la creşterea imunităţii. În plus, şi sucurile sunt excelente. Studiile arată că sucul de afine poate fi folosit ca o alternativă de anticorpi pentru a ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva virusului hepatic. De asemenea, sucul de lămâie conţine cantităţi mari de vitamina C, care ajută la regenerarea celulelor ficatului afectate de virusurile hepatice şi la formarea de noi celule hepatice.
Un alt aliment eficient contra virusului hepatic este oţetul de cidru de mere, deoarece conţine acid malic şi acid acetic.

Pont! Menta este un stimulent ce ajută la ameliorarea tulburărilor digestive cauzate de hepatita cronică, prin stimularea eliberării de bilă

Adaptaţi-vă stilul de viaţă

În paralel cu tratamentele naturiste, ar trebui să adoptaţi şi un regim alimentar special, care să includă preponderent fructe şi legume proaspete, cât mai puţin prelucrate termic, carne slabă, uleiuri vegetale presate la rece, cereale integrale, produse apicole (miere, lăptişor de matcă). Trebuie eliminate din alimentaţie produsele procesate din comerţ, mâncărurile de tip fast-food, grăsimile, mezelurile, afumăturile, produsele de patiserie şi alcoolul. Pentru recuperarea funcţiei hepatice este importantă şi odihna. De asemenea, şi vitaminele vă sunt de ajutor. Luaţi suplimente de vitaminele B, C, E şi arginină, ce ajută la consolidarea sistemului imunitar şi curăţarea toxinelor hepatice.

• Hepatitele virale afectează un procent mare din populaţia României şi se depistează cu ajutorul unor analize ale sângelui ce poartă numele de markeri virali, aşa că... faceţi-vă analizele la timp!