Main menu

header

de Cristina Cristache

Fucus este o algă marină, catalogată ca şi plantă medicinală, cunoscută şi folosită în întreaga lume pentru proprietăţile sale terapeutice. Aceasta creşte spontan pe coastele Mării Nordului, coastele nordice ale Oceanului Atlantic şi Pacific şi este folosită în hipotiroidie, reumatism, infecţii bacteriene, cosmetică, fiind considerată un panaceu pentru o mulţime de afecţiuni. Este ideală pentru menţinerea şi dobândirea frumuseţii, studiile arătând că nu ar trebui să lipsească nici din tratamentele pentru slăbit şi nici din produsele de îngrijire.

Dizolvă grăsimea din ţesuturi şi stimulează metabolismul
Persoanele care se luptă cu kilogramele în plus vor fi încântate, mai ales că tratamentul nu presupune niciun fel de efort sau regim alimentar. Savanţii laboratorului european au încorporat într-un plasture cea mai mare cantitate posibilă şi disponibilă de principii de slăbire active. Plasturele a fost creat pe baza proprietăţilor algei naturale Fucus, algă folosită de sute de ani în Orient pentru menţinerea siluetei, a tinereţii şi a sănătăţii. Aceasta a fost transformată într-o puternică armă de combatere a grăsimii, substanţele sale active acţionând timp de 24 de ore pe zi, dizolvând, practic, grăsimea din ţesuturi şi stimulând metabolismul să o elimine. Plasturele este conceput pentru a acţiona zi şi noapte, în mod regulat şi continuu.

Creşte elasticitatea pielii
În urmă cu zece ani, Journal of Cosmetic Science (JCS) publica un studiu conform căruia alga Fucus are proprietăţi antiaging. Studiul demonstra că aplicarea unui gel, care conţinea 1% extract de Fucus, pe o piele lipsită de fermitate, de două ori pe zi, timp de cinci săptămâni, tonifica pielea şi creştea elasticitatea. Autorii atenţionau că, în mod normal, pielea devine flască o dată cu înaintarea în vârstă şi, de aceea, recomandau  producătorilor de cosmetice să profite de beneficiile acestei plante medicinale şi să o introducă în produsele lor.

Poate ajuta în prevenţia cancerelor favorizate de dereglările hormonale
La fel ca alte specii de alge marine, şi Fucus prezintă efecte antiestrogenice, motiv pentru care poate ajuta în prevenţia cancerelor favorizate de dereglările hormonale. Un studiu făcut public în 2004 de BBC evidenţia că această algă are efecte pozitive asupra tulburărilor menstruale, mai ales în premenopauză la femeile care se confruntă cu cicluri anormale sau alte stări legate de acestea. Excesul de estrogen este asociat premenstrual cu retenţia de lichide, creşterea în greutate, modificări ale dispoziţiei, dureri de cap şi crampe abdominale uterine.

Reduce nivelul zahărului din sânge
Studiile efectuate până acum în laborator fac din algele marine, printre care şi Fucus, candidaţi viabili pentru prevenirea şi tratarea cancerului. Cercetările s-au efectuat numai pe animale, dar au evidenţiat suprimarea creşterii şi înmulţirii celulelor canceroase. În plus, savanţii americani au descoperit în compoziţia algei Fucus elemente cu proprietăţi anticoagulante. Planta reduce colesterolul plasmatic şi scade tensiunea arterială la fel de bine ca medicamentele de sinteză. Mai mult, cercetările institutului american au scos la iveală şi faptul că alga reduce nivelul zahărului din sânge, putând fi folosită pentru tratarea diabetului.
Fucus se găseşte în magazinele de produse naturiste, în farmacii şi mai ales în mediul online. Alga poate fi administrată sub atât sub formă de comprimate, cât şi sub formă de pulbere. În funcţie de afecţiune şi de efectele dorite, medicul vă poate prescrie între unul şi trei comprimate zilnic.

Pont! În medicina asiatică, Fucusul este utilizat în stările de fatigabilitate (tendinţă de oboseală), ca tonic şi în convalescenţă

Are acţiune antivirală

Fucusul conţine un spectru larg de polizaharide, printre care fucoidanii şi fucanii. Primii reprezintă o familie de polizaharide sulfatate, cu masa moleculară mare, dispersate în membrana celulară a algei. Studiile „in vitro” şi pe cobai au evidenţiat o serie de proprietăţi speciale ale fucoidanului: scade nivelul LDL - colesterol, normalizează glicemia, are acţiune antiinflamatorie, antibacteriană şi antivirală. Fucanii sunt cei care împiedică cuplarea acestor microorganisme la celulele organismului uman, etapă esenţială în declanşarea unei infecţii, mai ales în caz de virus herpetic, citomegalic, HIV, Candida, Neisseria, E. coli, Helicobacter pylori. Alga marină conţine, de asemenea, iod în cantitate foarte mare, fiind cunoscută şi în Europa încă din secolul al XIX-lea, când medicii vremii o prescriau în tratamentul guşii hipotiroidiene simplă sau asociată cu exoftalmie şi exces ponderal.