Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Se spune că nu există afecţiune care să nu îşi găsească remediul în rândul plantelor. Însă, dintre problemele de sănătate cel mai des întâlnite, cea mai darnică s-a dovedit a fi natura cu afecţiunile ficatului. Aşadar, iată care sunt leacurile verzi cel mai la îndemână pentru rezolvarea acestor probleme de sănătate.

Tinctura se ia înainte de mesele principale
Ghinţura (sau genţiana) reprezintă un panaceu nu doar pentru afecţiunile hepatice, ci şi pentru cele biliare. Mai exact, ghinţura stimulează secreţia biliară, este tonic, reface şi protejează celulele hepatice. Aceasta este indicată în hepatite cronice, ciroze, dischinezii biliare, colecistite, ictere, detoxificarea generală a organismului. Planta se recomandă sub formă de ceai sau de tinctură. Infuzia se prepară din rădăcinile care au fost lăsate mai întâi la macerat, în apă, timp de opt ore. Se beau trei căni/zi înainte de mesele principale. În cazul tincturii, ce poate fi găsită la magazinele de remedii naturiste, se administrează de două ori pe zi câte zece picături diluate într-un pahar cu apă, cu puţin timp înainte de mesele principale.

Anghinarea stimulează diureza
Ceaiul din frunze de anghinare stimulează secreţia biliară a colesterolului, astfel încât scade colesterolul rău din sânge. De asemenea, acesta stimulează funcţia antitoxică a ficatului, dar şi diureza. Infuzia de anghinare se prepară din două linguriţe cu plantă la 300 ml apă clocotită (care se bea fracţionat, pe parcursul zilei) şi se creşte treptat până la maximum cinci linguriţe, în decurs de o lună. Infuzia poate fi îndulcită cu miere şi se bea de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Atenţie însă! Cura cu anghinare poate fi ţinută numai timp de o lună, iar dacă problema tot nu s-a rezolvat faceţi pauză tot atât timp, şi abia apoi o puteţi repeta.

Pont! Pentru detoxificare şi o mai bună funcţionare a ficatului se recomandă şi cura cu fructe. Astfel, timp de trei zile consumaţi doar următoarele fructe: prune, pepene roşu, vişine, cireşe sau struguri, iar din a patra zi reveniţi, cu grijă, la regimul obişnuit.