Main menu

header

de Dana Purgaru

În această perioadă a anului, hreanul poate fi scos din pământ spre a fi consumat atât pe post de condiment, cât şi pentru proprietăţile lui vindecătoare. Cunoscută încă din Antichitate, această rădăcină, extrem de iute, este originară din sud-estul Europei. În Evul Mediu, hreanul era folosit, prin cataplasme, ca tratament pentru tuberculoză, pentru dureri de spate şi pentru accelerarea digestiei, dar poate fi utilizat şi ca tratament al unor afecţiuni ale aparatului respirator şi ale celui cardiovascular. Este foarte bogat în săruri minerale - cupru, flor, potasiu şi fier - şi conţine vitamina C.

Potoleşte crizele de tuse
Curele cu hrean stimulează imunitatea generală a organismului, prevenind apariţia virozelor sau a gripei. Hreanul are şi proprietăţi antibacteriene. El curăţă căile aeriene superioare şi usucă secreţiile în cazul tusei cu expectoraţii. Este indicat şi în tratamentul astmului. Amestecat cu zahăr sau cu miere, hreanul ras se lasă la loc călduros o jumătate de zi, putând fi folosit în crizele de tuse. Se ia zilnic câte o linguriţă din acest amestec.
Pentru sinuzită, rinită acută şi cronică se poate folosi următoarea reţetă: se pun pe frunte de două ori pe zi două-trei linguri cu hrean ras, învelite într-o pânză ce se ţine 20 de minute la rădăcina nasului. Această cură se urmează cinci zile.

Vine de hac bronşitei
Pentru bolile pulmonare grave se poate folosi şi următorul remediu: 12 ouă, cu coajă cu tot, se ţin o zi acoperite de sucul a câteva lămâi, apoi se bat bine, se amestecă bine cu un kilogram de hrean ras, un litru de ţuică tare şi un kilogram de miere. Amestecul se ţine la macerat timp de nouă zile, după care se strecoară prin tifon şi se ia zilnic câte un păhărel după masă.
De asemenea, bronşita se poate trata cu hrean şi miere astfel: peste trei linguriţe cu hrean ras se pun trei linguri cu miere, după care se amestecă bine şi se lasă un sfert de oră ca să se amestece. Rezultatul se administrează pe parcursul unei zile. Urmaţi cura timp de trei săptămâni.

Înlătură plăcile de aterom
Hreanul poate fi folosit şi de persoanele care sunt hipotensive sau de cele care au un nivel crescut al colesterolului în sânge. Curele cu hrean ajută la micşorarea dimensiunilor plăcilor de aterom - depuneri de substanţe grase pe pereţii vaselor sangvine. De asemenea, datorită proprietăţilor de vasodilatator coronarian, hreanul este utilizat în tratamentul cardiopatiei ischemice.

Creşte pofta de mâncare
Consumul de hrean stimulează pofta de mâncare prin excitarea secreţiilor aparatului digestiv. În acest sens se va consuma hrean ras amestecat cu puţin zahăr şi oţet de mere, câte o linguriţă de trei ori pe zi, cu un sfert de oră înaintea meselor. Cura nu trebuie să dureze mai mult de o lună, pentru protejarea stomacului.

Ajută în gută
Acest condiment este cunoscut ca fiind un bun remediu pentru reumatism, gută şi junghiuri, afecţiuni pentru care se foloseşte ras şi aplicat sub formă de cataplasme sau sub formă de tinctură preparată astfel: se iau 20 g hrean ras şi se amestecă în 100 ml alcool. Se lasă la macerat timp de două săptămâni, agitând din când în când, la temperatura camerei.
Şi cei care suferă de parodontoză pot mesteca rădăcina proaspătă de hrean. Acest lucru ajută în combaterea retracţiei gingiilor şi le întăreşte.

Pont! Sub formă de cataplasmă, hreanul elimină durerile de cap puternice.

Elimină pistruii şi acneea

Hreanul mai este eficient pentru combaterea pistruilor prin tamponări timp de o lună cu tinctură. În plus, pentru a scăpa de acnee se poate folosi oţetul de hrean, ce se obţine astfel: rădăcinile rase se pun într-o sticlă şi peste ele se toarnă oţet de mere până se acoperă hreanul. Se lasă să stea la temperatura camerei, într-o sticlă de plastic, timp de o săptămână, apoi lichidul se poate utiliza nestrecurat. Se aplică pe faţă, sub formă de compresă, timp de zece minute, zilnic.

• Hreanul trebuie să fie inclus în alimentaţie asociat cu diverse feluri de mâncare, în niciun caz pe stomacul gol, şi nu mai mult de 3-4 g ras pe zi