Main menu

header

de Daniela Anton

Cu un gust puternic, iute-amărui, rucola se potriveşte foarte bine crudă, în salate, dar şi în mâncăruri gătite. Pe lângă proprietăţile sale afrodiziace, rucola are şi o mulţime de beneficii pentru sănătate. Are un conţinut caloric foarte mic, însă este o sursă importantă de fibre alimentare, vitamine (A, C, K, P), dar şi fier şi potasiu. Iată ce boli puteţi preveni dacă obişnuiţi să consumaţi rucola.

Luptă împotriva obezităţii
Frunzele de rucola pot preveni obezitatea, deoarece accelerează metabolismul şi forţează organismul să ardă grăsimile, pentru a produce energie. Rucola este o sursă excelentă de tiamină, riboflavină, niacină şi piridoxină, vitamine din complexul B, care susţin activitatea enzimatică şi îmbunătăţesc funcţiile metabolice. Mai mult, această legumă cu origini mediteraneene este ideală şi în curele de slăbire, deoarece conţine un număr extrem de mic de calorii (o cană cu rucola proaspătă conţine doar cinci calorii).

Remediu pentru deficienţele de vitamina C
Scorbutul este o afecţiune cauzată de deficienţa de vitamina C în organism. Cercetătorii susţin că un consum regulat de rucola poate preveni această afecţiune, deoarece în frunzele verzi se găsesc cantităţi mari de vitamina C. De asemenea, pe lângă frunzele de rucola, este indicat să consumaţi şi alte alimente care conţin acid ascorbic: citrice, ardei gras, broccoli, varză, castraveţi şi merişoare.
Bolile oftalmologice pot fi prevenite dacă veţi consuma regulat rucola, datorită vitaminei A care se găseşte în frunze.

Leac anticancer
Rucola are capacitatea de a preveni cancerul, datorită compuşilor pe care îi conţine (glucozinol, quercitină şi flavonoizi). Potrivit specialiştilor, dacă mâncaţi zilnic câte 350 g rucola, riscul de cancer pulmonar scade cu 15%. De asemenea, cercetătorii susţin că rucola poate preveni şi cancerul la sân.

Eficientă în tratarea osteoporozei
Osteoporoza este o boală sistemică a scheletului, ce duce la fragilitate osoasă, cu mare risc de producere a fracturilor, chiar în condiţiile unor accidente nesemnificative. Acest lucru se întâmplă din cauza unei asimilări deficitare a calciului şi a mineralelor în organism. Rucola are un conţinut ridicat de calciu, dar scăzut în oxalaţi. Datorită cantităţii mici de oxalaţi, rucola poate contribui la menţinerea sănătăţii oaselor, mai ales că are în compoziţie şi minerale importante pentru scheletul osos, precum magneziu, mangan, vitamina K şi potasiu. De asemenea, rucola previne infecţiile renale şi intestinale, deoarece reduce aciditatea din stomac şi contribuie la buna funcţionare a tranzitului intestinal.
Rucola îmbunătăţeşte şi calitatea sângelui, scade nivelul de colesterol şi previne înfundarea arterelor. Astfel, pot fi evitate ateroscleroza, accidentul vascular cerebral şi aritmia cardiacă.

Vă scapă de anemie
Pentru a scăpa de anemie se face o cură cu salată de rucola timp de o lună. Frunzele de rucola sunt foarte bogate în fier. În plus, favorizează asimilarea acestui oligoelement extrem de important din alte alimente (din gălbenuş, în special). Consumul de frunze de rucola protejează organismul de infecţii şi îi sporeşte capacitatea de apărare. Studiile arată că cei care consumă frecvent această salată răcesc mai rar, putând chiar ameliora tusea. În plus, sunteţi predispuşi mai puţin la cistită sau colită. Aceste efecte constau în acţiunea imunostimulentă directă a frunzelor, dar şi în conţinutul ridicat de vitamina C, care joacă un rol important în procesele imunitare.

Atenţie! Rucola trebuie consumată şi preparată în maximum două zile de la cumpărare, deoarece, o dată cu trecerea timpului, îşi pierde atât gustul, cât şi cantităţi importante de substanţe benefice.

Cum se plantează într-un ghiveci

Rucola se cultivă foarte uşor şi în ghiveci. Nu este o plantă pretenţioasă, iar prima recoltă se obţine la aproximativ 40 de zile de la însămânţare. Seminţele proaspăt puse se udă zilnic, de două ori pe zi, cu apă nu foarte rece. Primele frunze apar cam în cinci zile. După aceea, rucola nu are nevoie de multă apă, o udare la câteva zile fiind suficientă.

• Există două feluri de rucola: una cu frunzele ascuţite, crestate, iar alta abia însămânţată, dar care a şi răsărit, cu frunza mai lată şi gustul mai puţin picant

Reţetă - Salată cu sos de lămâie verde

Ingrediente: 6 linguri cu frunze de rucola, 4 roşii, 1 ceapă, 1 ardei gras, sos de lămâie verde, ulei de măsline şi 4 linguri cu nuci.
Mod de preparare: puneţi frunzele de rucola rupte în bucăţi într-un bol de salată. Adăugaţi ceapa, roşiile şi ardeiul gras tăiate cubuleţe, apoi sosul de lămâie verde. Acest sos îl preparaţi din două linguri cu suc de lămâie verde, o lingură cu mărar, câte o linguriţă cu muştar şi cimbru măcinat. Combinaţi toate ingredientele şi adăugaţi, treptat, uleiul de măsline, amestecând continuu, până se omogenizează. Asezonaţi salata cu nuci şi serviţi-o cu pâine prăjită.