Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Când vine vorba despre mortalitate la români, bolile cardiace se află în topul clasamentelor. Cei care nu au în familie un membru care să fi suferit un infarct, care să prezinte insuficienţă cardiacă sau hipertensiune, cu siguranţă au cel puţin un coleg de serviciu sau un prieten care să se regăsească în descrierea făcută. De aceea, e important ca aceste afecţiuni să fie depistate din timp şi tratate corespunzător. Cine nu e de acord să se îndoape cu medicamente atunci poate opta cu încredere la remediile naturiste. Iată care sunt cei mai puternici aliaţi în lupta cu această boală crudă.

Menţine tensiunea în limita valorilor normale
Primul lucru pe care trebuie să îl facă orice persoană care are probleme cu inima este să renunţe la consumul de cafea. Însă nu trebuie să vă îngrijoraţi. Aceasta poate fi înlocuită dimineaţa cu un ceai reconfortant din flori de hibiscus, care ţine nivelul tensiunii arteriale în limite normale. Infuzia de hibiscus se prepară din două linguriţe cu plantă uscată la o cană cu apă fierbinte, care se lasă la infuzat circa zece minute şi apoi se strecoară. În plus, persoanele care vor consuma zilnic ceai de hibiscus vor rezolva şi alte probleme, precum insomniile ori oboseala fizică şi psihică.

Unguraşul temperează palpitaţiile
Persoanele care au de-a face cu palpitaţii pot opta pentru infuzia de unguraş. Această plantă are proprietăţi expectorante, antispastice şi emoliente, drept pentru care poate regla nivelul bătăilor inimii. Când apar primele simptome, manifestate prin ameţeli sau înţepături în zona inimii, trebuie să beţi o infuzie preparată dintr-o linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă fierbinte. Ideal e să beţi trei căni cu infuzie pe zi, dintre care ultima seara, înainte de culcare. Dacă totuşi mai apar palpitaţii, e bine să aveţi la îndemână şi pulbere de unguraş, iar la nevoie să puneţi sub limbă un vârf de cuţit cu pulbere, care se înghite abia după opt-zece minute. Mai mult, e bine de ştiut că preparatele pe bază de unguraş tratează şi afecţiunile căilor respiratorii, reduc febra şi intervin în stările de disconfort general.

Degeţelul roşu se administrează pe durate scurte
Talpa-gâştei poartă numele de „doctorul cardiacilor” şi este recomandată de fitoterapeuţi atât pentru reglarea presiunii sângelui, cât şi în caz de hipertensiune sau în problemele digestive. Aceasta poate fi luată fie sub formă de infuzie (se beau câte trei căni cu ceai pe zi, îndulcite cu miere de tei), fie sub formă de tinctură. La fel de eficientă este şi planta numită degeţelul roşu. Fie că este vorba despre tahicardie (creşterea frecvenţei ritmului cardiac), fie despre brahicardie (reducerea numărului de pulsaţii sub valorile normale) sau de o circulaţie periferică deficitară, degeţelul roşu are o acţiune calmantă la nivel cardiac. Tratamentul se administrează doar pe durate scurte, de două-trei zile, timp în care se iau câte 10-15 picături pe zi. Dacă aveţi ceva nelămuriri în privinţa produsului şi pentru o mai bună înţelegere a modului de administrare ar fi bine să consultaţi şi un fitoterapeut sau cel puţin pe vânzătorul de la magazinul de remedii naturiste.

Sucul de cidru, indicat în scop profilactic
În scop profilactic mai este recomandat şi cidrul. Beneficiile consumului de cidru se datorează în special conţinutului mare de antioxidanţi, a cocteiului de vitamine, de minerale şi de taninuri. Persoanele predispuse spre afecţiuni cardiovasculare pot ţine boala la distanţă preparând singure băutura, în confortul propriei case. Acest lucru se face prin fermentarea sucului obţinut din stoarcerea fructelor, mai ales a merelor şi perelor, la o temperatură de 4-16 grade Celsius. După ce fermentează (procedeul durează câteva săptămâni), lichidului i se ia spuma de deasupra, se mută într-un alt vas şi i de adaugă apă, scorţişoară şi mentă, iar dacă doriţi, şi puţină miere. Poate fi consumat după una-trei săptămâni, câte 100 ml de două ori pe zi.

• Pentru prevenirea şi tratarea bolilor de inimă puteţi prepara acasă un adevărat medicament din doar trei ingrediente: o bucată de avocado, o lingură cu cacao şi o lingură cu miere. Se obţine o pastă din produsele menţionate şi se consumă ca atare

Portocala, tonic la îndemâna oricui

Din cojile de portocală se pot prepara infuzii foarte eficiente pentru afecţiunile cardiace, dar şi pentru afecţiunile sistemului nervos. Iată cum se procedează: două linguri cu coji de portocală bine spălate în prealabil se infuzează în apă fierbinte timp de 15 minute. Când ceaiul este călduţ, se bea îndulcit cu miere. Cardiacii anemici pot adăuga în acest ceai şi câte o linguriţă cu hibiscus. Se recomandă câte două, trei căni pe zi, băutura fiind un tonic pentru întregul organism.