Main menu

header

de Dana Purgaru

Odată cu răcirea vremii, o simplă baie caldă capătă rol terapeutic. Dar dacă aceasta este făcută şi cu anumite ajutoare din natură, efectul de medicament este garantat - ea nu va fi doar un mijloc excelent pentru relaxare, cât şi pentru revitalizare sau vindecare. Însă e bine de ştiut ce plante funcţionează cel mai bine în funcţie de neplăcerile de care doriţi să scăpaţi.

Florile de lavandă liniştesc tulburările cardiace
Baie cu miere şi seminţe de in: se recomandă în special pentru pielea uscată. Se amestecă două linguri cu miere cu o cană cu apă fierbinte, o linguriţă cu seminţe de in şi câteva picături de ulei aromat care vă place şi care vă relaxează. Apoi se toarnă în cadă.
Baie cu sare: pentru acest tip de baie se folosesc 1,2-1,6 kg sare de mare iodată la o baie. Curăţă pielea, deschide porii şi întăreşte tonusul general.
Baie cu flori de lavandă: această baie va avea efecte mulţumitoare în toate cazurile de afecţiuni nervoase şi tulburări cardiace, reumatisme, gută, paralizii, tulburări de circulaţie, luxaţii şi deshidratări de orice fel.

Coada-calului, utilă în afecţiunile pancreatice
Baie cu lămâioară: se recomandă ca tonic întăritor al întregului organism şi al sistemului muscular, precum şi la afecţiuni ale pielii. Pentru o baie se folosesc aproximativ 800 g lămâioară.
Baie cu miere şi vanilie: pentru relaxarea corpului şi parfumarea pielii puneţi într-o sticlă cu dop o ceşcuţă cu ulei pentru masaj, 100 g miere, o jumătate de cană cu săpun lichid şi o jumătate de cană cu praf de vanilie. Se scutură bine pentru a se omogeniza. Turnaţi un sfert din conţinutul sticlei sub jetul de apă de la cadă, pentru a face multă spumă.
Baie cu coada-calului: iarba uscată se pune într-un sac de pânză, iar aceasta se fierbe timp de 30 de minute. Apa rezultată împreună cu sacul se adaugă la apa de baie. Pentru o baie completă se pun 550 g plantă. Sunt recomandate în mod special pentru rinichi, afecţiuni biliare sau pancreatice.

Valeriana potoleşte nervii
Baie cu rădăcină de valeriană: se recomandă pentru bolile de nervi, insomnii, palpitaţii şi alte afecţiuni pe bază nervoasă. Este recomandată şi contra tensiunii mărite. La o baie se pune cantitatea de 300 g rădăcină de valeriană. Prima dată se fierbe într-o cratiţă cu apă 30 de minute, apoi se strecoară şi se răstoarnă în cadă.
Baie de coajă de stejar: se fărâmă coaja de stejar uscată, se înmoaie în apă rece trei-cinci ore, apoi se fierbe timp de 30 de minute. Apa rezultată se strecoară în cadă. Acesta este un remediu contra febrei, varicelor sau flebitelor şi rănilor externe. Pentru o baie totală se folosesc 800 g coajă, 400 g pentru o baie în şezut, iar un sfert pentru un membru afectat.

Frunzele de mesteacăn alină reumatismul şi artrita
Baie cu obligeană: rădăcinile şi frunzele de obligeană (Acorus calamus) se fierb timp de 30 de minute, apa rezultată se strecoară în cadă. Se recomandă în tratarea scrofulozei şi rahitismului la copii şi a nevrozelor la adulţi. Pentru o baie totală se foloseşte cantitatea de 800 g obligeană, iar pentru o baie în şezut, jumătate din cantitate, adică 400 g.
Baie cu frunze de nuc: frunzele de nuc, uscate sau verzi, se fierb într-un vas închis ermetic timp de 45 de minute. Apoi se strecoară în cadă. Acest tratament se recomandă în cazul afecţiunilor glandei limfatice şi pentru rahitism la copii. Pentru o baie totală se folosesc circa 800 g, iar pentru o baie de şezut, 400 g.
Baie cu frunze de mesteacăn: această baie este recomandată pentru cei care suferă de reumatism şi artrită. Se ia un kilogram de fructe crude de mesteacăn sau o jumătate de kilogram de frunze uscate şi se fierb într-un săculeţ, timp de 30 de minute. Săculeţul şi apa în care au fiert se pun apoi într-o baie fierbinte. Se face câte o baie zilnic, înainte de culcare, timp de 30 de zile. Are rezultate bune şi rapide. În locul frunzelor de mesteacăn se pot folosi ace de pin, cu rezultate aproape la fel de bune.

Tărâţe contra inflamaţiilor şi abceselor
Baie cu salvie şi rozmarin: pentru catifelarea şi revigorarea pielii amestecaţi următoarele ingrediente, puneţi-le într-un săculeţ de tifon şi turnaţi-le în apa din baie: două linguri cu salvie uscată, două linguri cu rozmarin uscat, două linguri cu fulgi de ovăz, două linguri cu pătrunjel uscat şi două linguri cu sare de baie fără arome.
Baie cu tărâţe: 1,2 kg tărâţe se folosesc pentu o baie totală. Tărâţele se fierb timp de cinci minute şi apa se strecoară în cadă. Băile sunt recomandate în cazuri de inflamaţii ale pielii, erupţii, mâncărimi şi abcese.
Băi cu flori de muşeţel: se pune muşeţelul în apă rece, apa se dă în clocot şi florile se fierb timp de zece minute. Se folosesc aproximativ 800 g pentru o baie totală şi jumătate pentru o imersie în şezut. Băile cu flori de muşeţel se recomandă pentru inflamaţii interne şi externe, boli de piele, răni şi abcese. Se recomandă şi pentru afecţiuni nervoase.

Seminţele de chimen calmează
Baie cu paie de ovăz: paiele uscate se fierb timp de 20 de minute, şi decocţia se strecoară în cadă. Pentru o imersie se folosesc 400 g paie. Această baie calmează nervii şi îmbunătăţeşte întregul tonus muscular.
Baie cu seminţe de chimen: această baie are un efect calmant. Aproximativ 750 g seminţe de chimen se fierb în patru litri de apă, timp de 20 de minute. Se strecoară lichidul într-o baie fierbinte. Cantitatea de fiertură poate fi micşorată când se fac băi numai la picioare.
Baie cu esenţă de eucalipt: sunt recomandate celor cu sciatică. Foarte folositoare este şi baia fierbinte în care se adaugă puţină esenţă de eucalipt. Pentru cei suferinzi de inimă, această baie este interzisă.

Esenţa exotică de ylang-ylang relaxează
Baie cu ylang-ylang: uleiul esenţial de ylang ylang este liniştitor, calmant şi ajută în perioadele de stres. De asemenea, scade tensiunea nervoasă. În plus, menţine echilibrul pentru tenul gras sau uscat şi stimulează creşterea părului, putând fi folosit ca un balsam natural. Pentru o relaxare totală puneţi câteva picături de ulei în cada plină cu apă caldă sau fierbinte. Apoi, adăugaţi câteva picături de ulei esenţial pe o lumânare, lângă fitil. Aroma florală exotică de ylang-ylang vă va relaxa profund. Pentru îngrijirea părului adăugaţi câteva picături de ulei esenţial pe peria de păr, înainte de a vă pieptăna. Părul va creşte mai repede, va mirosi frumos şi va fi protejat de acest balsam natural.

Muştarul combate durerile de încheieturi
Baie cu muştar: nu se foloseşte pentru o baie completă, ci numai pentru un anumit membru afectat - mână sau picior. Se amestecă muştarul proaspăt boabe cu apă călduţă, apoi se răstoarnă în apa de baie. Imersiunile se limitează la cinci-zece minute, apoi sunt urmate de duşuri calde. Aceste băi cu muştar se recomandă pentru afecţiuni locale reumatice sau artritice. Concentraţia băii cu muştar depinde de gravitatea bolii.

Pont! Înainte de a vă scufunda în cadă este indicat să faceţi duş, pentru a avea pielea curată şi porii deschişi.

Atenţie! Băile nu trebuie să depăşească 15-20 de minute

• În toate băile medicinale, apa trebuie să fie atât de fierbinte cât suportaţi