Main menu

header

de Iulian D. Moleianu

Papaya, fructul comestibil al papayerului, un arbore care creşte cu predilecţie în zonele tropicale ale continentului american, este foarte bogată în vitamine şi are proprietăţi digestive incontestabile. Mai mult, de curând, sucul de papaya a devenit celebru graţie unor descoperiri notabile în domeniul medicinei.

Papaina injectabilă dizolvă nucleul care comprimă nervii
Dincolo de gustul inconfundabil al fructului de papaya, aflat la mare căutare nu numai datorită cocteilurilor îmbietoare, ci mai ales a reţetelor culinare preferate de bucătarii din Brazilia, Mexic, Africa şi India, acest dar al naturii este exploatat la maximum, în încercarea de a veni în ajutorul bolnavilor „condamnaţi” până acum la intervenţii chirurgicale riscante. Papaina, extrasul obţinut din fructul de papaya, a ajutat de-a lungul vremii la tratamentul multor suferinzi din pricina unor afecţiuni la coloana vertebrală sau din cauza herniei de disc. În trecut, papaina era folosită drept frăgezitor al unor bucăţi de carne tari precum talpa şi ca agent limpezitor al berii, însă de curând descoperirile ştiinţifice au plasat această substanţă în grupul miracolelor medicinei. Injectând chimopapaina (principiul purificat al papainei) în discul intervertebral căruia i se datorau durerile, procedăm în acelaşi fel precum cu frăgezirea cărnii, dizolvând nucleul care comprimă nervii. Astfel, la trezirea din anestezie, bolnavul poate fi perfect vindecat, evitându-se astfel o intervenţie chirurgicală amplă şi care ar comporta riscuri maxime. Inventatorul acestei metode este chirurgul ortoped Max Negri, care a testat tratamentul pe circa 2.000 de subiecţi, iar efectele au fost exemplare. Negri a arătat că intervenţia chirurgicală care urmărea să decomprime nervii secţionând lamele vertebrale se soldează în 70% dintre cazuri cu succes, în timp ce injecţiile cu chimopapaină înregistrează rezultate pozitive în 88% dintre cazuri.

Chimopapaina provoacă resorbţia herniei
O nouă metodă de tratament a herniei de disc este promovată de ortopezii de la Massachusetts General Hospital din Boston. Injecţiile în discul deteriorat cu o enzimă, chimopapaină, provoacă resorbţia herniei. Potrivit specialiştilor, injecţia enzimatică ar putea reprezenta o adevărată revoluţie în tratamentul herniei de disc, deoarece ea permite, în majoritatea cazurilor, excluderea intervenţiei chirurgicale. Enzima este injectată în discul vătămat de hernie şi atacă în mod selectiv o parte a corpului acestuia. Hernia se resoarbe, iar substanţa dizolvată de enzimă este resorbită treptat de organism. Aceste injecţii se fac mereu în sala de operaţie, după ce pacientul a fost anesteziat şi intubat. Precauţiunile sunt necesare, deoarece un bolnav dintr-o sută este alergic la chimopapaină, iar medicii sunt pregătiţi să intervină în orice moment în caz de şoc anafilactic.

• Injecţia cu chimopapaină (intervenţie supranumită „chimonucleioză”) a fost efectuată în America pe aproximativ 5.000 de pacienţi în numai doi ani şi jumătate. La Spitalul Foch, din Suresnes (Franţa), a fost realizată la peste 120 de pacienţi