Main menu

header

de Iulian D. Moleianu

Ananasul a fost descoperit de europeni cu ocazia călătoriilor lui Columb şi mai târziu ale lui Sir Walter Raleigh în Indiile de Vest. Reprezentant de seamă al bucătăriei orientale, ananasul conţine o mulţime de vitamine şi de minerale care îl recomandă drept tonifiant şi chiar medicament.

Manganul din fruct previne decalcifierile
Fructul de ananas, numit de băştinaşii polinezieni nana, ceea ce înseamnă mireasmă, este folosit cu precădere în alimentaţie şi pentru prepararea vinurilor. Reputaţia ananasului ca simbol de bun venit datează din vremurile îndepărtate ale călătoriilor pe mare. Căpitanii de pe corăbiile Noii Anglii (nume dat celor şase state din nord-estul SUA), întorcându-se la soţiile lor din lungi călătorii prin porturi tropicale, agăţau un ananas la uşa de la intrarea casei la sfârşitul „celei de-a doua luni de miere”, dând astfel de ştire vecinilor că sunt gata să primească oaspeţi. Ananasul conţine o cantitate satisfăcătoare de vitamina C şi este o sursă bogată de mangan, uşor de asimilat. Deşi, în general, se ştie că pentru a avea oase sănătoase este nevoie de calciu, este mai puţin cunoscut că şi manganul este la fel de important. În studiile făcute pe animale, deficienţa de mangan a dus la osteoporoză, boală a oaselor care afectează femeile după menopauză. Astfel, adăugând ananas şi suc de ananas la dieta dumneavoastră, vă apăraţi de bolile sistemului osos, în mod special de decalcifieri.

Bromelaina ajută digestia
Ananasul proaspăt conţine, de asemenea, bromelaină, o enzimă care descompune proteinele (similară cu papaina din papaya). Bromelaina ajută digestia, aşa că ananasul este un desert foarte potrivit după orice mâncare grea, cu carne. Această enzimă este şi un duşman permanent al tuturor bacteriilor care se furişează zilnic în organism. Datorită conţinutului bogat în enzime al acestui fruct, jeleul făcut din ananas proaspăt nu se va închega. De asemenea, în bucătărie, dacă vom marina bucăţi de carne tare cu ananas proaspăt, acestea se vor frăgezi. Ananasul conservat nu are însă acelaşi efect. Ananasul conservat are gust plăcut şi este un produs pe care îl avem cu toţii în cămară. Totuşi, benefic pentru organism este ananasul conservat fără zahăr, recomandat la antreuri atât de gastronomia orientală, cât şi de cea mediteraneană. Fructul conservat conţine la fel de mult mangan ca şi cel proaspăt, dar nu şi vitamina C sau bromelaină, astfel că este de preferat ananasul proaspăt.

• Sucul de ananas proaspăt, în aplicaţie externă, e recomandat ca tonifiant al pielii normale, deoarece conţine deopotrivă iod, magneziu, mangan, potasiu, calciu, fosfor, fier şi sulf

Tratament ideal împotriva obezităţii

Tratamentul obezităţii rămâne unul dintre cele mai delicate în medicină. Există numeroase reţete, cu rezultate mai mult sau mai puţin bune, adesea vremelnice. Iată însă o reţetă de slăbit bazată pe ananas. Timp de trei zile nu va exista mic dejun, iar mesele de prânz şi de seară vor fi compuse exclusiv din două cotlete de miel la grătar şi din două felii mari de ananas proaspăt. Este interzisă orice băutură în timpul meselor. Rezultatul este uimitor dacă această cură este repetată la intervale regulate de timp, de la săptămână la săptămână. În altă ordine de idei, ananasul este nutritiv (foarte digestibil), stomahic, diuretic, dezintoxicant şi, potrivit unor specialişti, sporeşte potenţa sexuală. Este indicat, de asemenea, în cazuri de anemii, creştere, convalescenţă, demineralizare, dispepsii, intoxicaţii, arterioscleroză, artrită, gută şi litiază.