Main menu

header

de Daniela Anton

Respiraţi greu, tuşiţi şi vă doare în piept? În acest caz este posibil să suferiţi de o bronşită de sezon, care trebuie tratată cât mai repede, pentru a nu se croniciza. Iată câteva remedii naturiste eficace care vă pot veni de ajutor.

Tusea poate fi principalul simptom
Bronşita este inflamaţia şi iritaţia bronhiilor şi se manifestă prin tuse productivă, cu secreţii gălbui, adeseori este însoţită de dureri musculare şi de cap, febră, transpiraţie. Spre sfârşitul bolii poate să apară o tuse seacă şi persistentă. Afecţiunea se manifestă, cel mai adesea, după o răceală sau o gripă. Infuziile cu plante, dar şi inhalaţiile sau cataplasmele sunt extrem de benefice pentru a alunga neplăcutele accese de tuse.

Inhalaţii cu uleiuri volatile
Uleiul de brad are efect expectorant antiseptic şi poate fi folosit pentru inhalaţii (zece picături în 100 ml apă fierbinte) sau în baie (zece picături în apa fierbinte din cadă). Se mai pot face, de două ori pe zi, inhalaţii cu vaporii infuziilor de cimbru, levănţică, muşeţel, rozmarin. Şi inhalaţiile cu ulei de eucalipt sunt benefice în caz de bronşită.

Ceaiul de tei linişteşte sistemul nervos
Tot pentru bronşită foarte eficiente sunt şi ceaiurile din plante. Sunt indicate infuziile din plante cu proprietăţi expectorante şi antispasmodice, cum ar fi: iarba mare se utilizează ca infuzie obţinută din 15-30 g rădăcină uscată la 1 l apă. Se consumă în cursul unei zile, având indicaţie în bronşita postgripală cu tuse spastică. De asemenea, lumânărica se administrează ca infuzie contra bronşitei. Se prepară din 20-30 g flori la 1 l apă şi se bea între mese în decursul unei zile. Este indicată pentru bronşita cronică, bronşita acută şi în cazul în care puseul bronşic este însoţit de sufocări. Şi florile de tei au o acţiune sedativă la nivelul sistemului nervos şi fluidifică secreţiile bronşice. Se administrează tot sub formă de infuzie, preparată din 15 g la 1 l apă. Se beau două-trei căni zilnic.

Infuzia de mierea-ursului are acţiune expectorantă
Un alt calmant al bronşitei este podbalul. Se foloseşte sub formă de ceai obţinut din 50 g flori la 1 l apă, din care se beau două-trei căni pe zi. Indicată în tusea cu expectoraţie dificilă cauzată de bronşită este şi limba-mielului, o plantă mucilaginoasă ce se poate administra ca infuzie, din 20-40 g flori la 1 l apă sau ca decoct, din flori, frunze şi tulpini, 15 g (din fiecare) la 1 l apă. Se consumă două-trei căni zilnic. Nalba-mare se poate fi utilizată ca infuzie contra bronşitei, 20 g la 1 l apă, sau ca macerat la rece, din rădăcină, aceeaşi concentraţie. Se poate administra şi ca sirop preparat cu un decoct concentrat, din 20 g rădăcină la jumătate de litru de apă, la care se adaugă 1 kg zahăr. Un leac foarte bun este şi mierea-ursului, care are acţiune expectorantă. Se administrează ca decoct (se fierbe cinci minute), din 30-60 g frunze la 1 l apă. Se beau zilnic două-trei căni din acest ceai.
Se poate consuma şi ceai de hrean preparat astfel: 20 g rădăcină de hrean ras la 1 l apă, se lasă la macerat timp de 12 de ore, după care se strecoară.

Cataplasme cu făină de muştar
Pentru bronşite puteţi face şi cataplasme cu făină de muştar. Se face o pastă densă din 50 g făină de muştar şi apă călduţă. Se pune într-un săculeţ de pânză sau o şosetă, care se leagă apoi la gură, se aplică pe piept, se acoperă cu mai multe prosoape. Făina de muştar se obţine prin râşnirea boabelor de muştar, care se găsesc în magazinele naturiste.

Sirop de muguri de pin
Siropurile din muguri de pin şi muguri sau conuri de brad sunt remedii rapide pentru combaterea tusei cauzate de bronşită. 1 kg muguri de pin sau de brad se spală bine şi se pun la fiert în 2 l apă, timp de o oră. Lichidul răcit se strecoară şi se pune la fiert din nou, împreună cu zahărul (în proporţie unu la unu) şi zeama de la o jumătate de lămâie. Se lasă să fiarbă până ce lichidul capătă consistenţa dulceţii şi culoare maroniu-roşcată. O altă variantă de sirop pentru tratarea bronşitei poate fi preparată cu miere: după ce lichidul de la prima fierbere a fost strecurat se adaugă miere (o parte de miere la trei părţi sirop). Se consumă şase linguriţe cu sirop pe zi.

Ghimbir şi piper pisat
Un alt remediu eficient pentru bronşită este amestecul de ghimbir şi piper pisat (un sfert de linguriţă) cu miere, administrat de trei ori pe zi. Această combinaţie, tonifică metabolismul, are efect antipiretic şi este eficient în lupta cu febra, simptom care, adesea, apare în bronşită.

Suc de ridiche neagră
Ridichea neagră este un alt tratament pentru bronşită. Se administrează ca sirop, se scoate miezul unei ridichi şi se pune miere sau zahăr.
De asemenea, încă de la primele simptome ale bolii puteţi folosi cu succes sucul de ceapă, care are proprietăţi expectorante. Acesta lichefiază secreţiile şi previne formarea lor. O jumătate de linguriţă cu ceapă crudă dimineaţa este benefică pentru tratarea bronşitei. Mai mult, ceapa se poate administra şi ca suc obţinut dintr-o ceapă zdrobită în 250 ml apă. Această compoziţie se îndulceşte cu miere şi se beau două-trei căni pe zi. Şi siropul de ceapă are efecte excelente. Se poate obţine astfel: un sfert de ceapă tăiată se fierbe cu 250 g alcool alimentar pe foc foarte mic, până când alcoolul se evaporă complet, iar ceapa se îngălbeneşte puţin. Apoi, se adaugă 250 g zahăr, 250 g miere, 250 g unt, 250 g ulei de floarea-soarelui. Se fierb până se obţine un sirop puţin legat. Se strecoară, iar ceapa se aruncă. Se adaugă 30-40 de picături de tinctură de propolis (când compoziţia s-a răcit). Se iau trei linguriţe pe zi (copiii) şi trei linguri pe zi (adulţii).

Pulbere de şofran
Un alt tratament care poate fi folosit pentru bronşită este pulberea de şofran (curcuma). O jumătate de linguriţă cu pulbere trebuie să fie administrată împreună cu un pahar cu lapte, de două sau de trei ori pe zi. Acest amestec acţionează foarte bine atunci când este luat pe stomacul gol.

Seminţe de susan
Boabele de migdale, pisate şi amestecate cu suc de portocale sau de lămâie, vă pot scăpa de bronşită. Această compoziţie se recomandă să se administreze o dată pe zi, seara. Şi seminţele de susan vă pot fi de ajutor. Jumătate de linguriţă cu seminţe de susan se amestecă bine cu două linguri cu apă şi se bea de două ori pe zi.

Atenţie! Dacă suferiţi de bronşită este recomandat să beţi multe lichide (apă plată cel puţin opt pahare zilnic, ceaiuri de plante medicinale şi supe de legume). Evitaţi băuturile alcoolice şi cofeinizate, care vă deshidratează şi fac mucusul mai greu de dislocat