Main menu

header

de Diana Georgescu

Alături de suratele sale din familia cruciferelor (varza albă sau roşie şi broccoli), consumată constant, de cel puţin patru ori pe săptămână, şi pe termen lung are efecte terapeutice deosebite.

Reglează secreţia hormonilor feminini
Cercetările au arătat că la persoanele care consumă de mai multe ori pe săptămână conopidă fiartă sau crudă sau alte legume înrudite, incidenţa cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mică, iar a cancerului de colon şi de rect se reduce cu până la 49%.
Efecte puternice în lupta cu cancerul la sân o are o substanţă, indol-3-carbinol, prezentă în conopidă, care reglează secreţia hormonilor feminini din organism. O altă substanţă, sulforafanul, încetineşte sau chiar stopează proliferarea celulelor maligne în cazul tumorilor mamare deja formate.

Diminuează crizele de astm
Consumul regulat de conopidă scade riscul apariţiei ischemiei cardiace şi riscul de infarct. Ea conţine o substanţă numită alicină, ce se regăseşte şi la ceapă şi usturoi, care previne formarea cheagurilor de sânge, împiedică oxidarea colesterolului pe artere şi scade tensiunea arterială.
Necesarul zilnic de vitamina C al organismului poate fi acoperit prin consumarea unei porţii de conopidă fiartă (circa 300 g). Această vitamină este considerată printre cei mai puternici agenţi de prevenire a bolii reumatice, astfel că prin consumul regulat de conopidă, fiartă sau crudă, puseele reumatice pot fi ţinute la distanţă.
Conţinutul ridicat de vitamina C, mai mare decât la portocale, şi de substanţe cu efect antiinflamator şi antioxidant face din conopidă un adjuvant important în cazul bolnavilor de astm. Ea diminuează intensitatea şi frecvenţa crizelor, previne apariţia modificărilor patologice la nivelul plămânilor. În perioadele alergene sau de stres psihic intens se ţin cure de conopidă, care se consumă de cel puţin patru ori pe săptămână.

Blochează osteoporoza
Conopida reglează activitatea hormonală, care ajută la stoparea proceselor de dezasimilaţie a calciului din oase şi blocarea instalării osteoporozei.
Într-o porţie de conopidă fiartă sau crudă se găseşte aproape jumătate din necesarul zilnic de vitamina K al organismului.
Consumul constant de crucifere (200 g pe zi) îmbunătăţeşte secreţia hormonului estrogen şi reglează răspunsul receptorilor din organism, determinând instalarea mai târzie a menopauzei, atenuarea simptomelor de început ale acesteia (bufeuri, transpiraţie, nervozitate etc.), prevenirea şi combaterea unor afecţiuni specifice precum osteoporoza, prolapsul uterin, cancerul ovarian sau uterin.

Combate constipaţia
Conopida conţine „fibre solubile”, adică substanţe nedigerabile, care se amestecă împreună cu materiile reziduale din intestin, împingându-le afară din organism. Conopida murată conţine microorganisme care ajută la echilibrarea florei intestinale, atenuând constipaţia.
Ştiaţi că... această legumă este consumată des în China şi în India, unde sunt preparate multe mâncăruri-medicament? De exemplu, „conopida cu turmeric”, consumată în India, tratează eficient afecţiunile articulare, dar şi unele forme ale cancerului, precum cel de prostată.

• Conopida conţine şi o cantitate foarte mare de potasiu, vitaminele B, B2, C, K, calciu, magneziu, dar şi fier
• Se recomandă consumarea conopidei „clasice“, de culoare albă, mare cât o palmă, cu un miros specific, uşor înţepător, datorat compuşilor pe bază de sulf, care o transformă în panaceu