Main menu

header

de Cristina Cristache

Boswelia este de provenienţă nord-africană, dar poate fi găsit şi în India sau în Orientul Mijlociu. Face parte din familia Bruseraceae, având patru subspecii, toate folosite în scopuri terapeutice, datorită proprietăţilor uimitoare pe care răşina secretată de scoarţa acestora o are asupra organismului uman. Cunoscut ca şi arbore de tămâie, Boswelia este folosit de peste 5.000 de ani în medicina ayurvedică pentru tratarea diferitelor boli. În Evul Mediu era utilizat pentru tratarea ciumei, în medicina tradiţională chineză se folosea în tratamentul leprei, tumorilor şi bolilor reumatice, în timp ce medicii hinduşi recomandau tămâia de Boswelia pentru tratarea artritelor şi a colitei ulcerative.

Puternic antiinflamator
Răşina de Boswelia a fost cercetată de specialişti pentru a i se dovedi ştiinţific  efectul antiinflamator de care s-au bucurat popoare întregi timp de mii de ani. În compoziţia acesteia s-au găsit o serie de uleiuri şi de acizi triterpenici, care inhibă procesul de migrare a leucocitelor la locul inflamaţiei, împiedică degradarea ţesutului conjunctiv care are loc în procesul inflamator şi îmbunătăţeşte alimentarea cu sânge a articulaţiilor, restabilind integritatea vaselor de sânge distruse de spasme. Calităţile medicinale fac din tămâia de Boswelia remediul ideal pentru poliartrite reumatoide, reumatism cronic degenerativ, hernie de disc, spondiloză, artroză, osteomielită, osteoporoză, întinderi musculare, hematoame. Este deosebit de eficientă în tratarea inflamaţiei gastrointestinale din boala Crohn - o inflamaţie cronică a colonului.

Susţine sănătatea oaselor
Folosit în majoritatea produselor farmaceutice, de la capsule până la creme şi loţiuni, extractul de Boswelia contribuie la păstrarea integrităţii oaselor. Specialiştii spun că are proprietatea de a întări masa osoasă şi, în acelaşi timp, de a menţine structura scheletului osos. În caz de boli reumatice, în care durerile osoase şi musculare sunt nelipsite, reduce senzaţia de redoare matinală, redând elasticitatea şi flexibilitatea articulaţiilor. Specia Boswelia Serrata are aceleaşi efecte antiinflamatorii, dar acţionează totodată şi asupra sistemului muscular.

Decongestionează tractul respirator
Tămâia este cunoscută pentru efectele calmante şi dezobstruante ale căilor respiratorii. Poate fi folosită cu încredere în sinuzită, astm bronşic, bronşită, laringită, tuse şi nas înfundat. Guturaiul şi chiar febra care însoţesc orice răceală pot fi şi ele reduse. În aceste cazuri se fac inhalaţii cu fum de tămâie sau se pun comprese locale pe gât şi pe frunte. Medicina modernă cercetează, în prezent, acţiunea acestei răşini asupra cancerului, demonstrând că tămâia este eficientă în mod special în tumori craniene. În acelaşi timp, topeşte chisturile de pe ficat, plămâni şi rinichi.

Dizolvă calculii renali
Utilizările răşinei de Boswelia sunt numeroase, de aceea o puteţi găsi în preparate naturiste comercializate pentru mărunţirea pietrelor de la rinichi sau fiere, infecţii genitale şi urinare, reglarea conţinutului de colesterol din sânge, hipertensiune arterială şi cardiopatie ischemică. Mai este utilă pentru reducerea varicelor dilatate, cicatrizarea rănilor de la nivelul pielii, acnee sau vergeturi. Tămâia nu prezintă niciun fel de toxicitate, doar rareori putând să apară tulburări de ordin digestiv. Nu se recomandă însă femeilor gravide sau mamelor care alăptează.

Linişteşte nervii
Un arbore de Boswelia poate produce în medie un kilogram de răşină anual. Aceasta este supusă apoi unor procedee chimice, rezultând uleiul eteric, un lichid incolor sau gălbui, cu miros balsamic, uşor citric. Acesta este foarte folosit în terapeutică, aromoterapie, cosmetică şi parfumerie. Uleiul de tămâie acţionează asupra sistemului nervos, având efecte calmante, înviorătoare, energizante, reconfortante, mai ales în cazul persoanelor stresate, anxioase, cu depresie psihică. În industria frumuseţii, acelaşi ingredient este întrebuinţat în masajul tenului acneic şi obosit. În plus, poate fi folosit în afecţiuni tegumentare grave, în tratarea arsurilor, psoriazisului, lupusului eritematos, urticariei şi a rănilor greu vindecabile. Efectele pot fi sporite, în amestec cu extracte de citrice, eucalipt, lavandă, trandafir şi lemn de santal. Băile totale, în care s-au adăugat câteva picături de ulei eteric, relaxează trupul şi mintea.

• Tămâia este o răşină pe care arborele Boswelia o secretă pentru a-şi trata rănile din scoarţă
• Uleiul de tămâie se recomandă atleţilor, în caz de traumatisme şi întinderi musculare
• Boswelia mai poate fi folosit şi în caz de diaree, boli pulmonare cronice sau afecţiuni cutanate