Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

- leacuri ţărăneşti pentru toate bolile

De multe ori, când nici un tratament al medicinei tradiţionale nu dă roade, leacurile ţărăneşti sau din popor sunt cele mai eficiente. De altfel, vechile convingeri ale bunicilor şi ale mamelor noastre au fost luate la puricat de cercetători, rezultatele fiind surprinzătoare.

Orice afecţiune a stomacului trece cu ceai de urzică şi de gălbenele
Una dintre cele mai cunoscute practici folosite în vechime vorbeşte despre răceală, când „baba lua un ou, atunci când cineva era răcit, îl spărgea şi plimba gălbenuşul pe spinarea persoanei respective. Unde se risipea gălbenuşul, acolo era punctul nevralgic, acolo era buba”. Odată găsit locul, urma tratamentul care avea efect maxim: se făceau frecţii cu rachiu şi ulei sau foi de varză înmuiate în apă fiartă şi puse pe locul respectiv ca să tragă răceala. Având eficienţă maximă, tratamentul este folosit şi astăzi cu succes. Pentru a vindeca tusea, bunicii noştri folosesc şi acum ceaiul din coji de nuci, în timp ce copiii gripaţi sunt trataţi cu supă de găină. Durerile de cap provocate de răceală se tratează cu hrean, prin inhalarea mirosului de hrean ras şi aplicarea de cataplasme pe ceafă. Hreanul este ideal şi în tratarea durerilor lombare şi a artritei. În acest caz se amestecă, în cantităţi egale, hrean ras, smântână şi ridiche neagră. Compoziţia se aplică pe locurile dureroase şi se acoperă cu un fular de lână. Cataplasma se pune zilnic, înainte de culcare. În cazul durerilor acute, hreanul se amestecă bine cu cartofi copţi la cuptor, fierbinţi, şi se aplică pe locul bolnav, apoi se acoperă cu un strat de lână de oaie. Durerile dispar imediat. Pietrele la vezica biliară se elimină tot cu ajutorul hreanului. Peste o lingură cu hrean ras se toarnă 400 ml apă clocotită, se lasă o oră la infuzat şi se strecoară. Se consumă 60 ml pe zi, de patru ori pe zi. Bătrânii noştri spun că orice afecţiune a stomacului se vindecă cu ceai de urzică şi gălbenele. Se consumă un litru de ceai de urzică amestecat în părţi egale cu ceai de gălbenele. Se recomandă ca în toate ceaiurile să se pună o linguriţă cu bitter suedez.

Decoctul din bobiţe de scoruş roşu distruge negii
Medicina populară ne spune că unul dintre cele mai bune leacuri pentru tratarea negilor sunt seminţele de busuioc, pisate şi amestecate cu unt de vacă nesărat, compoziţie care se pune pe locul afectat. La fel de bun pentru dispariţia negilor este şi decoctul de pelin: 50 g plantă se fierb într-un pahar cu apă timp de zece minute. Cu această compoziţie se ung zonele afectate. Eficiente sunt şi decoctul din bobiţe de scoruş roşu, aplicat pe timpul nopţii sub formă de comprese şi sucul de rostopască, suc cu care se şterg zonele afectate de trei ori pe zi. Efect maxim au şi compresele cu usturoi, măr sau cartof ras, puse pe locul dureros o dată pe zi. Tratamentul durează cinci săptămâni. O metodă eficientă şi fără efecte secundare este şi usturoiul pisat amestecat cu oţet de mere. Pentru tratarea negilor plantari, adică cei care apar la nivelul tălpii, al călcâielor sau al degetelor de la picioare, se amestecă trei picături de ulei de ricin şi praf de copt. Această pastă se aplică la nivelul negilor de două-trei ori pe zi, acoperind locul cu un bandaj.

Prazul vindecă furunculele
Cunoscut din vechime ca un remediu foarte bun pentru tratarea hemoroizilor, prazul este recomandat cu succes şi în tratarea gripei, virozei, a răcelii persistente, a cataractei sau a infecţiilor din capul pieptului. De asemenea, prazul este excelent şi pentru vindecarea artritei, cistitei şi gutei. În cazul cistitei se spală şi se taie rondele cinci bucăţi de praz, se toarnă peste ele ulei de măsline şi se fierb la foc mic. Când prazul este fiert, se aplică cataplasme cu planta caldă, în zona rinichilor şi a abdomenului, fixând bandajul. În cazul furunculelor, câteva frunze de praz tocate se amestecă bine cu apă îndulcită cu zahăr, pasta obţinută aplicându-se pe furuncul. Frunzele de praz sunt excelente şi în cazul bătăturilor. Câteva frunze se lasă la macerat două zile în oţet, apoi se aplică pe bătătură. Se lasă toată noaptea. În caz de nevoie, se repetă operaţia. Pentru arsuri, tăieturi sau înţepături se amestecă praz mărunţit cu miere, obţinându-se un unguent antiinflamator, care se aplică pe locul afectat.

Muşeţelul opreşte sângerarea abundentă
Femeilor care sângerează mult în perioada menstruaţiei li se recomandă consumul a trei-patru lămâi pe zi. Un alt remediu este şi ceaiul de coada-şoricelului şi de muşeţel. La rândul lor, morcovii au rolul de a regla debitul de sânge eliminat în timpul ciclului menstrual.

Siropul de usturoi vă scapă de laringită
În cazuri de răceală, tuse convulsivă, laringită sau sinuzită se recomandă cu succes siropul de usturoi. Mod de preparare: un pahar cu usturoi pisat se amestecă bine cu miere şi se pune pe foc, amestecând din când în când. Se strecoară şi se păstrează la rece. Adulţii vor consuma o lingură, iar copiii, o linguriţă cu sirop, din oră în oră.

Lemnul-Domnului îndepărtează mirosul neplăcut al picioarelor
Unul dintre cele mai bune leacuri pentru buzele crăpate la copii este făina de frunze de lemnul-Domnului amestecată cu miere. Se ung buzele micuţilor de două ori pe zi. Pentru a scăpa de mirosul neplăcut al picioarelor se aşază în încălţăminte un strat uniform subţire de plantă proaspătă de lemnul-Domnului, aceasta având rolul de a degaja o aromă parfumată. Persoanele care au probleme cu creşterea părului îşi vor fricţiona rădăcina firelor de păr cu un macerat obţinut din 20 g plantă de lemnul-Domnului la un litru de apă.

Tătăneasa şi iarba-mare, de ajutor în hepatită
O reţetă foarte veche, păstrată de peste 100 de ani, cu eficacitate maximă şi astăzi este cea pentru tratarea hepatitei. Mod de preparare: 70 g rădăcină de tătăneasă şi 25 g rădăcină de iarbă-mare se dau pe răzătoare şi se amestecă împreună cu 125 g miere. Compoziţia se fierbe, se adaugă apoi 1 g şofran înmuiat în miere, apoi totul se amestecă. Se consumă o lingură de trei ori pe zi.

Migrenele dispar cu frunze de varză
Când durerile de cap devin insuportabile, din bătrâni se spune că cel mai bun remediu sunt aplicarea pe frunte a unei frunze de varză şi consumul a doi căţei de usturoi. Dacă pricina durerii este stresul, cel mai bun remediu este o pisică. Se va aşeza felina în jurul gâtului ca un guler. Căldura emanată de corpul pisicii va relaxa şi va linişti, iar durerea va trece. De asemenea, durerea se va ameliora dacă tâmplele şi fruntea sunt unse cu ulei de mărar. În cazul în care disconfortul persistă mai mult timp, se va consuma suc proaspăt de cartofi, două linguri pe zi, timp de o lună. Şi feliile de lămâie sunt excelente pentru tratarea durerilor de cap. În acest caz, se aşază o felie proaspătă pe partea interioară a tâmplei, unde se va lăsa o jumătate de oră.

• Cel mai indicat tratament pentru bolnavii de malarie este cafeaua cu zeamă de lămâie
• Tuberculoza se tratează cu amestec de miere cu hrean, consumat de trei ori pe zi
• Durerile de cap după beţie trec cu un pahar cu suc de portocale, amestecat cu un ou crud